11. (závěrečné) kolo krajské soutěže: nerozhodný výsledek po tuhém boji (04.04.2004)

Jiskra Česká Skalice - Spartak Panda Rychnov nad Kněžnou C 4:4.

Přestože obě družstva hrála "pouze o sportovní čest", bojovalo se do posledního okamžiku a výsledek byl stále na vážkách. V zajímavém a bojovném utkání se body přelévaly střídavě k oběma soupeřům, ale blíže k vítězství měli hosté. Ač to podle papírových sestav mělo vypadat lépe pro domácí, na šachovnicích to bylo jako vždy úplně jinak.

Hosté nastoupili bez druhé šachovnice a tak si Havrda připsal kontumační výhru. Brzy však ztratili kvalitu Velecký a Lesk a hosté se začali osmělovat. Velecký také jako první svou partii vzdal, možná předčasně, jak ukázaly analýzy. Na první šachovnici se oba cizinci brzy dohodli na remíze. Poté Plodek přehrál ve střední hře Krejcara, ale to bylo ze strany domácích vše. Lesk útočil i přes ztrátu kvality, ale výhra byla v nedohlednu. Jánský začal útočně, ale soupeř odrazil hrozby a přešel do koncovky nestejných střelců s výhodou pěšce. Kubec i Křeček pod tlakem protihráčů ztratili figuru a začala se rýsovat krutá prohra. Naštěstí však ani hosté neměli svůj den a umožnili nám bodovat. Jánský horší koncovku udržel, Křeček i bez figury dokázal přivést partii do teoretické remízy a Lesk nakonec útočil na celý bod za pomoci aktivního krále a dvojice střelců. Jedině Kubec se z horší pozice nedostal a soupeř zaznamenal celý bod.

S nerozhodným výsledkem byla spokojena obě družstva, domácí si udrželi celkové 7.místo právě před svým dnešním soupeřem, který v neúplné sestavě uhrál možná víc, než sám čekali.

 

Gorecki Janusz
Havrda Josef
Plodek Petr
Kubec Jiří
Jánský Pavel
Křeček Karel
Velecký Vladimír
Lesk Břetislav
1907
1815
1873
1843
1790
1702
1707
1614
½:½
1:0
1:0
0:1
½:½
½:½
0:1
½:½
Machlowski Slawomir
-
Krejcar Pavel
Palla Rostislav
Andrés Jaroslav
Horníček Jan
Haracaris Dimitris
Sosinka Dariusz
2089

1866
1721
1620
1441
-
-

Partie ve formátu pgn si můžete stáhnout zde.