Týdenní maratón dokončilo všech 56 šachistů (08.09.2004)

5. ročník seniorského turnaje v Rychnově pohledem Jiřího Daniela:

Králi šachových seniorů se stali Šimůnek, Mesiarik, Votava, Sluka a Kottnauerová.

Ve společenském centru v Rychnově skončil v neděli ve 13 hodin týdenní šachový maratón 56 seniorů. Jedenáct jich startovalo v kategorii nad 70 let, 28 v kategorii nad 60 let a 17 v kategorii nad 50 let, o níž byl letos již podstatně vyšší zájem než v minulých letech. Soutěž dokončili řádně všichni účastníci, přestože zejména ti nejstarší měli během turnaje různé zdravotní problémy. Nejstarším účastníkem byl v minulých letech Stanislav Foglar z Pardubic, který se stal také v Rychnově dvojnásobným vítězem soutěže, ale letošního ročníku se nedočkal, zemřel letos ve svých 92 letech. Vždy tvrdil: "Šachy mi prodlužují život, těším se na každý další turnaj a chci si zvýšit své ELO hodnocení." Přece jen podstatně mladší, teprve 78letý Václav Sluka z Rovenska pod Troskami, byl letos v Rychnově nejstarším účastníkem, získal jednu z jedenácti keramických figurek králů šachových seniorů a své ELO si ziskem 3 bodů ze 7 partií rozhodně zlepšil. "Moc se mi v Rychnově líbilo a rád zase přijedu," sděloval mi, když se po turnaji loučil.

V kategorii nad 70 let si úspěšně mezi muži vedly i všechny tři ženy, které braly body i mužům. Královnou seniorek se stala Libuše Kottnauerová z Viktorie Žižkov. Muži nad 70 let měli jasného favorita v Jiřím Doležalovi z Tábora, toho však zdolal senzačně Bohumír Zámečník ze Žamberka, další půlbod ztratil Doležal v partii se Šimůnkem. Vítěze ročníku 2002 Zámečníka asi mrzí nejvíc remíza s poslední Růžičkovou, protože mu uniklo o vlásek druhé vítězství v Rychnově. Konečné pořadí kategorie M 70: 1. Šimůnek (Vršovice), 2. Zámečník (Žamberk) oba 6 b., 3. Doležal (Tábor). Ženy nad 70 let: 1. Kottnauerová (Žižkov), 2. Bošková (Liberec) 3,5, 3. Růžičková (Desko Liberec).

Nejpočetněji a nejsilněji byla již tradičně obsazena kategorie hráčů nad 60 let. V ní Raimund Leiner překvapivě porazil prvního nasazeného a hodně favorizovaného Jaroslava Trmala a otevřel tak cestu k vítězství dalším hráčům. Toho znamenitě využil Rudolf Mesiarik z Ostravy, který se dostal po 5. kole do čela a lišácky si první místo udržel remízami s Mostem i Peckou. O tom, jak jiný je u seniora každý rok svědčí umístění hráčů, kteří bývali v Rychnově ještě vloni kandidáty na mistra republiky a nyní skončili ve druhé polovině soutěže. M 60: 1. Mesiarik Rudolf (Color Ostrava) 5,5, 2. Pecka František (Jirkov) 5, 3. Trmal Jaroslav (Příbram) 5 atd. Nejlepší z Rychnovska: 22. Labík Jaroslav 3 body Mezi muži nad 50 let se ve 4. kole protlačil do čela Petr Votava z Valašské Polanky a závěrečné taktické remízy mu zajistily titul krále šachových seniorů.

M 50: 1. Votava Petr (Valašská Polanka) 5,5, 2. Václav Chládek (Lanškroun), 3. Milan Milian (Bruntál) 5.

Celou akci spořádala Šachová škola Panda Rychnov nad Kněžnou ve spolupráci s Královéhradeckým krajem a ceny věnovali Galex Třebechovice, Kerson Dobré a Kniha Vávrová Rychnov. Řekli v Rychnově: František Havlíček z Horního Slavkova: "Já jezdím po šachových turnajích hodně často, ale s tak příjemným prostředím, které bylo ve Společenském centru v Rychnově vytvořeno, jsem se ještě nikde nesetkal." Zdeněk Most z Habartova řekl na společenském setkání účastníků mj. "Já jsem filosof a nemám nikoho rád." A o dva dny později dodal: "Když já tohle někomu řeknu, tak to už ho vlastně považuji za přítele." Rudolf Mesiarik z Ostravy měl z vítězství velkou radost, koupil pořadatelům šampaňské a se soupeři vypil po turnaji balantinku: "Přijedu zase. A budu to všude rozkecávat, jak to tady v Rychnově máte dobrý." Pavel Vobořil z Pardubic byl autorem petice, kterou účastníci podepsali a požádali Šachový svaz ČR, aby se rychnovskému turnaji vrátil statut Mistrovství ČR seniorů.

Polák Pawel Hudziak škokoval seniory

V sobotu večer se uskutečnil turnaj v bleskové hře s otevřenou účastí. Toho využili zejména hráči a hosté druholigové Pandy AQUA RWT Rychnov nad Kněžnou a s chutí si se starými mistry zahráli. Turnajem kráčel jako nůž máslem polský host Pandy AQUA RWT pro nadcházející ligovou soutěž, Pawel Hudziak, vysokoškolák z Kladska. Zvítězil s úctyhodným náskokem. Hráči všech věkových kategorií startovali v turnaji společně. 1. Hudziak (Kladsko) 12,5, 2. Kačírek (Panda AQUA RWT Rychnov) 11, 3. Ringel (Náchod) 9, 4. Melich (Vršovice) 9, 5. Mesiarik (Ostrava) 9, 6. Daniel (Panda AQUA RWT Rychnov), atd. 32 hráčů. Turnaj se započítával do GP v bleskové hře.