6.kolo KS: neúplná sestava, přesto došlo málem k zázraku (16.01.2005)

Jiskra Česká Skalice - DDM Třebechovice pod Orebem 3,5:4,5.

Hráčská krize zřejmě dosáhla v tomto kole vrcholu. Nastoupili jsme s pouhými šesti hráči, vypadalo to na debakl, přesto jsme málem získali nejméně jeden bod.
Jiří Kubec Komunikační kanály mezi kapitánem a členy družstva byly tentokrát asi hluboce ucpány. Sestava se lepila jak se dalo, informace se lišily, ale podstatné bylo, že nenastoupil ani jeden z jindy spolehlivě bodujících hostí. Navíc brzy po zahájení musel Lesk nabídnout remízu z vážných rodinných důvodů, na což hosté pod vlivem dvoubodového náskoku rádi přistoupili. Začátek tedy více než tragický. Zbylí členové družstva však nehodili flintu do žita a začali utkání obracet. Jánský sehrál opět jedno ze svých podezřelých zahájení, brzy ztratil bez náhrady pěšce, ale čaroval v pozici, až se soupeři podařilo vlézt si Pavel Jánský do matu. Šroll byl mírně aktivní po celou partii, v koncovce dámy a věže vyměnil v pravou chvíli obě těžké figury a soupeř zjistil, že nemůže zabránit některému z pěšců ve vítězném pochodu. Kubec jako vždy zahájil rovněž aktivně, ale soupeř nehrál nejlépe, zbytečně odevzdal kvalitu a byl donucen ke vzdání. V této chvíli jsme měli blízko k překvapivému obratu a zisku obou bodů. Bohužel, tradiční sběratelé časových tísní Křeček a Havrda neudrželi pevné nervy při pohledu na padající praporek a nestihli ve vyrovnaných pozicích udělat potřebný počet tahů.
Ač by tomu při zahájení utkání těžko někdo uvěřil, bylo k zisku nejméně jednoho bodu velmi blízko a při trošce štěstí mohly být oba. Je ovšem také třeba přiznat, že takto slabě hrajícího soupeře už asi dlouho nebudeme mít a místo boje o popředí tabulky nás čeká tradiční boj o záchranu.

 

 

 

- (Vondráček Jiří)
Havrda Josef
Kubec Jiří
- (Fuchs František)
Jánský Pavel
Křeček Karel
Šroll Boris
Lesk Břetislav
-
1815
1873
-
1758
1678
1842
1595
0:1
0:1
1:0
0:1
1:0
0:1
1:0
½:½
Sedláček Jan
Slavík Jan
Kracík Martin
Scziranka Gejza
Halámka Radek
Slavík Libor
Martinec Pavel
Jarkovský Václav
1929
1948
1734
1898
1698
1803
1688
1684

 

Soubor partií je ke stažení zde.