9.(závěrečné) kolo RP: body jsme opět přenechali svému soupeři (13.03.2005)

Slovan Broumov B - Jiskra Česká Skalice B 3:2.

Před odjezdem jsme měli obavy spíše z počasí než ze soupeře, ale ve skutečnosti vše dopadlo obráceně. Cesta zasněženou krajinou byla kouzelná, za šachovnicemi jsme však mnoho důvodů ke spokojenosti neměli. V broumovské rezervě dostávají příležitost mladí talentovaní hráči, podporovaní zkušenými borci. A právě domácí mládí se dokázalo prosadit, v tomto směru můžeme jen tiše závidět.
Soupeři při zahájení
Soupeři při zahájení

Ač se hrálo poslední kolo soutěže a v konečném výsledku výrazně převažují remízy, nešlo v žádném případě o nějakou "plážovku". S výjimkou třetí šachovnice byla nerozhodná hra vždy výsledkem tuhého boje.

Hejcman Marek
Marek Hejcman,
nejmladší, přesto jediný vítězný
Jak je již zvykem, jako první končil partii Velecký, Jeho soupeř se podle vlastních slov snažil "v posledním kole hlavně neprohrát", a tak po oboustranných výměnách dospěla partie do vyrovnané koncovky těžkých figur. Lenfeld hrál o něco déle, ale ani on remízové nabídce neodolal. Poté se však už bojovalo na ostří nože, bohužel s nedobrým koncem pro nás. Nejmladší aktér utkání, třináctiletý Marek Hejcman, vyšel ze zahájení se ziskem pěšce, silně však znehodnoceném trojpěšcem. Militký velmi špatně odhadl věžovou koncovku, umožnil soupeři pěšce rozvinout a jednoduchou pěšcovku už Marek bez problémů zvládl. Také Boris Šroll ztratil v kombinacích střední hry pěšce bez náhrady, v pěšcové koncovce stál jasně na prohru, přesto mu soupeř neopatrnou hrou dal šanci ke zvratu. Bohužel náš hráč ten nejlepší tah neviděl, podařilo se mu pouze pozici zablokovat, takže soupeř sám nabídl remízu. Borisův komentář: "dlouho jsem bojoval o pouhou remízu a vůbec jsem neviděl, že bych mohl získat víc". Škoda! Pavel Jánský rozehrál další ze svých divokých her, houževnatému soupeři přenechal pěšce, ale po dlouhém boji ve čtyřvěžové koncovce nezískal víc než půl bodu, ač se kombinacemi pokoušel o výhru.

Boris Šroll
Boris Šroll (vpravo)
ten nejsilnější tah neviděl

Přibyl Jaroslav
Škoda Adam
Janecký Jiří
Kulhánek František
Hejcman Marek
1641
1620
-
1450
-
½:½
½:½
½:½
½:½
1:0
Jánský Pavel
Šroll Boris
Velecký Vladimír
Lenfeld Miloslav
Militký Ladislav
1758
1842
1707
1327
-