Pohár starosty Města Náchod míří do Turnova (09.07.2006)

IM Tomáš Kulhánek přesvědčivě zvítězil ve 4. ročníku Maspork Niki Open v Náchodě.

Tomáš Kulhánek S náskokem 1,5 bodu získal pohár hradecký odchovanec, nyní člen ligové Slavie Turnov. O svém prvenství rozhodl v 6. kole, kdy porazil v té době vedoucího Zbyňka Ringla z domácího oddílu a potvrdil výhrami s Gryniakowem a Karlíkem. Ringel potvrdil, že na domácích šachovnicích se mu daří a po loňském 3.místě a vítězství v roce 2004 zkompletoval svou sbírku medailových umístění.

Náš oddíl měl v soutěži dvojí zastoupení, ale Jánský ani Militký nepředvedli žádnou oslnivou hru a obsadili místa v samém závěru startovního pole. Zejména Pavel Jánský zahrál hluboko pod své možnosti a zkazil, co se dalo. Napůl naším hráčem je u nás hostující českoskalický rodák Jirka Vondráček, dnes člen Sokola Jakartovice. Ani jemu se příliš nevedlo a polovina možných bodů mu stačila jen na umístění ve středu tabulky.

Z hráčů, kteří jsou nějakým způsobem spojeni s naším oddílem, hráli ještě Pavel Postupa, který u nás se šachem začínal (dnes ligový tým Joly Lysá nad Labem) a Janusz Gorecki z Kudowy Zdroj, hostující u nás několik sezón. Pavel zahrál víceméně podle předpokladů, Januszovi se turnaj vydařil a konečné umístění je pro něj úspěchem.

Po loňské účasti několika hráčů ze Švédska se tentokrát prezentovali tři účastníci z Itálie, dva ze Slovenska a 13letá talentovaná WFM Della-Rossa z Moskvy. Přestože ani jeden z nich na přední místa nedosáhl (loni putoval pohár do Švédska zásluhou IM Lindberga), byli oživením a zpestřením turnaje.

Pořadatelský tým v čele s Petrem Dusbabou a Zdeňkem Králem odvedl dobrou práci, zázemí ve škole TGM a potřebné zajištění bylo na úrovni. Rozhodcovský tandem Jaroslav Volf a Michal Cerha nemusel řešit žádné problémové situace. Turnaj měl vlastní webové stránky, zásluhou Jaroslav Čápa vycházely články v Novinách Náchodska a tak lze říci, je jediným problémem bylo počasí, neboť třicetistupňová vedra nikomu na fyzické kondici nepřidala.

Výňatek z tabulky:

1.
2.
3.
12.
16.
37.
68.
69.

IM Tomáš Kulhánek
Zbyněk Ringel
GM Jiří Lechtýnský
Pavel Postupa
Janusz Gorecki
Jiří Vondráček
Pavel Jánský
Ladislav Militký

8
6,5
6,5
6
5,5
4,5
2,5
2,5