KS 4.kolo: jak se z téměř vyhraného zápasu stává debakl (03.12.2006)

Jiskra Jaroměř B - Jiskra Česká Skalice 6 : 2.

Předzápasové prognózy byly tentokrát optimistické, naše sestava poměrně slušná, soupeř se zdál být k poražení. Realita po čtyřech a půl hodinách byla velice krutá. Dostali jsme výprask, poděkovat ale můžeme sami sobě, tak dobře rozehrané utkání jsme dlouho neměli.

Zahájili jsme dvěma remízami, Militký i Velecký přijali nabídky smíru v klidných a vyrovnaných pozicích. Nebyl důvod riskovat, nikde jsme nestáli hůř a některé partie se již daly označit za nadějné. Tento odhad vzápětí potvrdil Šroll, jehož soupeř sice hýřil aktivitou, ale nechal se ošálit v zápletkách střední hry. Po vynucené výměně figury za dva pěšce se  snažil uplatnit volné pěšce za pomoci krále, ale výsledkem byl jen vstup do matové sítě. Vedeme 2:1, lepší pozice se rýsují u Plodka a Křečka, Jánský tradičně nepočítá pěšce, postavení je nejasné. Horší pozice máme na prvních dvou stolech, Havrda se ve stísněném postavení brání útoku těžkých figur na královském křídle, Kubec odevzdává pěšce za vidinu útoku, ale z oběti se stává spíše ztráta. Přesto se naděje na zisk bodů přelévají na naši stranu. Plodek zesiluje tlak na dámském křídle, získává pěšce a vypadá to na rychlou výhru. Také Křeček vybojoval při přechodu do jezdcové koncovky zdravého pěšce, Jánský sice materiál ztrácí, ale v koncovce těžkých figur má díky aktivním pěšcům slibné šance na výhru. Po třech hodinách tedy vyhlídky víc než dobré, poté se však karta obrací.

Havrda podle očekávání neustál tlak soupeře, vynucená výměna dámy za věž jen oddálila prohru. Tragicky sehrál koncovku Jánský, ze dvou jednoduchých cest k výhře si vybral tu třetí, po které podepsal nulu. Stejně dopadl Plodek, místo zjednodušení a zisku dalšího materiálu nechal protivníka kombinovat, až přišel o dámu. Křeček nevybočil ze svých obvyklých představení, koncovka byla sice dlouho nadějná, ale po časové kontrole mu zbyla jedna vteřina na hodinách a beznadějná pozice. Ale dostat se ze situace, kdy má na hodinách tři vteřiny a do kontroly chybí ještě tři tahy, to je na zápis do knihy rekordů. Chvíli se ještě pokoušel soupeře zmást, ale bylo to naprosto marné. Ještě předtím vzdal svou partii Kubec, který se také pokoušel čarovat, ale po ztrátě věže už neměl zájem nechat si ukázat, jak se dává mat.

Můžeme jen doufat, že tragický výpadek, který nás pravidelně v sezóně potkává, jsme si vybrali právě v tomto utkání a v těch dalších už to snad bude jen lepší.

Möller Kamil
Bém David
Back Tomáš
Borůvka Milan
Kaiser Marek
Bradáč Jaroslav
Michl Zdeněk
Rain Jan

1968
1844
1624
1614
1678
1672
1634
-

1:0
1:0
1:0
1:0
1:0
0:1
½:½
½:½

Havrda Josef
Kubec Jiří
Plodek Petr
Jánský Pavel
Křeček Karel
Šroll Boris
Velecký Vladimír
Militký Ladislav
1816
1838
1871
1735
1620
1846
1734
1354