KS 11.kolo: Pojistka k záchraně v soutěži se podařila (15.04.2007)

Panda Rychnov nad Kněžnou C - Jiskra Česká Skalice 2½ : 5½.

V krásném letním počasí jsme místo k vodě jeli hrát důležité utkání posledního kola. K definitivnímu udržení v soutěži jsme potřebovali uhrát aspoň jeden bod, což se nám podařilo. Domácí, kterým šlo pouze o nějaké to místo v tabulce, dali příležitost k získání zkušeností několika nastupujícím talentům a tak se nám cíl podařil a v příští sezóně se bude dál hrát v České Skalici krajská soutěž.

Podle tradice tohoto ročníku jako první končil Velecký. Soupeř sehrál zahájení solidně, postavil pevnou pozici a nabídl remízu. Nebyl důvod ji nepřijmout, Jánský už v tu dobu hrál s figurou navíc a nikde jsme nestáli špatně. ½:½.
Pavel Jánský také svou výhodu brzy uplatnil, zpočátku měl sice trochu stísněnou pozici, ale po několika výměnách se vyjasnilo - ½:1½.
Jako další plně bodoval Plodek. Za obětovanou figuru získal útok po h sloupci, soupeř mu odevzdal nakonec i dámu, ale záchrana už nebyla - ½:2½.
Ve sběru bodů pro nás pokračoval na posledním stole Militký, který v zahájení získal tlak a prostorovou převahu. Soupeř mu navíc hodně pomohl, když si sám vlezl do vidličky král-dáma. Snažil se ještě o komplikace, ale po chvíli vzdal marný boj -  ½:3½.
V těchto chvílích se naše zatím hladká cesta za body na chvíli zadrhla. Vondráček se dostával do nevýhody, Havrda měl složitou pozici s plným materiálem a výsledek byl ve hvězdách. Kubec dostal nabídku remízy v nejasné koncovce s volnými pěšci na obou stranách, měl pěšce méně, ale do remízy se mu nechtělo a tak se rozhodl čekat na ostatní výsledky. Křeček pustil soupeře k útoku těžkých figur na své rošádové postavení a přestože se ubránil matovým hrozbách, šel do koncovky stejných střelců oslaben o dva pěšce. Tady to vypadalo špatně.
Vše vyřešil Havrda nabídkou ke smíru, kterou soupeř přijal, pozice byla vyrovnaná a na šachovnici plné figur by ho čekal velice dlouhý boj - 1:4.
Křeček dokázal téměř nemožné, zaktivizoval krále ve středu šachovnice, soupeř mu ještě pomohl, když postavil své pěšce na špatná pole a přestože se dlouho snažil o uplatnění materiálu navíc, smířil se nakonec s realitou a přijal remízu - 1½:4½.
Další bod do skóre připsal Kubec, který převedl hru do věžové koncovky s pěšcem navíc. Ani jeden ze soupeřů nehrál úplně ty nejlepší tahy, ale nakonec ukázal lepší odhad pozice náš hráč - 1½:5½.
Jediný celý bod pro domácí získal ten nejzkušenější - kapitán Daniel, po vynucené výměně dam se mu podařilo dostat věž do Jirkovy pozice a svým aktivním koníkem vybojoval dva pěšce navíc. Proti tomu nebyla obrana, s jedním pěšcem proti třem na dámském křídle se hrát nedalo - 2½:5½.
 

Daniel Jiří
Šubrt Petr
Dvořák Miloš
Horníček Pavel
Macek Leoš
Macháň Václav
Nosek Jakub
Ježek Adam

1983
1757
1693
1539
1525
1484
1470
-

1:0
½:½
0:1
0:1
0:1
½:½
½:½
0:1
Vondráček Jiří
Havrda Josef
Kubec Jiří
Plodek Petr
Jánský Pavel
Křeček Karel
Velecký Vladimír
Militký Ladislav
1974
1816
1838
1871
1735
1620
1732
1354

Hlavní cíl, udržení se v soutěži, byl splněn. Co bude dál, to bychom si měli vyjasnit co nejdříve. Tělovýchovná jednota Jiskra spěje k zániku, ostatní oddíly se chtějí osamostatnit, zřejmě nám taky nezbude nic jiného než se postavit na vlastní nohy a pokračovat samostatně. Řešit by se měla i hrací místnost, která v této sezóně neměla parametry potřebné pro šachové zápasy.
V sobotu 21.4. by se měla v Tipsport-baru uskutečnit členská schůze a tam bychom měli všechny záležitosti prodiskutovat.