KS 2.kolo: Drama v závěru, šťastný konec pro nás (04.11.2007)

DDM Kostelec nad Orlicí - Jiskra Česká Skalice 3½ : 4½.

Po menším bloudění objížďkami kolem Rychnova jsme do cíle dorazili s desetiminutovým zpožděním, což nám domácí velkoryse prominuli. Kostelecké družstvo patří mezi naše tradiční soupeře, s nimiž zápolíme o udržení v soutěži, dá se tedy říct, že jde vždy o body důležité. Z tohoto pohledu můžeme být spokojenější my, ale bylo to drama do posledního tahu!

Podle zvyklostí remizoval jako první Velecký, kde přešla partie do koncovky jezdce proti střelci ve společnosti několika pěšců - ½ : ½.
Brzy ho postupně následovali Lesk, Havrda a Křeček, všechno po stejném průběhu - výměna figur a jednoduchá koncovka 2 : 2.
Pak ovšem došlo k dramatům a naše vyhlídky na dobrý výsledek se začaly ztrácet. Kubec byl dlouho pod tlakem na královském křídle, ale podařilo se mu rozehrát těžké figury a mohl rozhodnout obětí věže, kdy už by se soupeř z matové sítě nevymotal. Bohužel po delším počítání zahrál "na jistotu" méně důrazně a ve věžové koncovce skončil sám v matové síti - 3 : 2.
Remízou skončil brzy poté i Pavel Jánský. I tady měl soupeř silný útok na černého krále, obětoval dokonce střelce za rozbití slabého pěšcového krytu, ale ani on neviděl vyhrávající tah a z oběti se stala ztráta. Bohužel toho Pavel nedokázal využít podle možností, při výměně dam propásl šanci přejít do koncovky s figurou navíc a ponechal si jen kvalitu. Při redukovaném materiálu (S+J proti V, blokovaní pěšci) se nedokázal dostat do bílé pozice a musel přijmout nabídku remízy - 3½ : 2½.
V tuto chvíli jsme se smiřovali se ztrátou bodů, protože Šroll stál rovněž pod velkým tlakem těžkých bílých figur, které obsadily jediný volný sloupec. Na poslední šachovnici ztratil Mádr ve střední hře pěšce, měl sice tlak a prostor, ale žádná cesta k výhře se nerýsovala. Štěstěna však zapracovala naplno pro nás. Mádr soupeře přehrál pomocí páru věží, přešel do lepší koncovky s pěšcem navíc, ale neorientoval se v ní dobře a po několika slabších tazích musel odevzdat poslední zbývající figuru za pěšce, který se dostal na první řadu. Zbyly mu sice dva volní pěšci, pro které si soupeř se střelcem k dobru mohl snadno dojít, jenže na hodinách už měl v tu chvíli nulu - je vyrovnáno. 3½ : 3½.
Nejdéle seděl u partie Šroll. Soupeř se nakonec dostal věží do jeho tábora, dosáhl zřejmě vyhrané pozice, ale ani on neprokázal znalost věžových koncovek. Kdyby se spokojil s půlkou bodu, nemohl by proti tomu Boris nic namítat, ale protože soupeř byl přesvědčen o své výhře, hrálo se dál. A najednou měl Boris k dobru jednoho, dva, tři pěšce a byl konec. 3½ : 4½.

Po šesti partiích by si na nás těžko někdo vsadil, přesto jsme si nakonec odvezli tři pěkné body.

 
Zikmund Jaroslav
Matouš Lubomír
Musil Stanislav
Jindrásek Mojmír
Kožúšek Slavomír
Dostálek Petr
Opička Jan
Chmelař Vítězslav

1852
1788
1774
1774
1672
1596
1569
1465

1:0
½:½
½:½
½:½
0:1
½:½
½:½
0:1
Kubec Jiří
Velecký Vladimír
Jánský Pavel
Havrda Josef
Šroll Boris
Křeček Karel
Lesk Břetislav
Mádr Tomáš

1837
1719
1844
1810
1845
1625
1570
-