KS 7.kolo: Favorita jsme potrápili, na body to nestačilo (25.01.2009)

Sokol Hradec králové - Jiskra Česká Skalice 5 : 3.

Vedoucí družstvo soutěže není lehkým soupeřem a velké naděje na úspěch jsme si nedělali. Nakonec to sice dopadlo podle očekávání, ale nechtěli jsme skončit s debaklem a udělat si ostudu a to se naštěstí povedlo. Až na Petra Plodka jsme se sešli v dobré sestavě, v hrací místnosti jsme byli dřív než hosté. Hrálo se v klidné atmosféře, časový rozvrh byl vyčerpán až do úplného závěru. Kvalita na straně domácích se přece jen projevila, ale nic jistého dlouho nebylo. Komentáře k partiím nebudou moc obsáhlé, měl jsem dost starostí sám se sebou a stejně to nestačilo.

Vedení v zápase jsme se ujali na 2.šachovnici, kde si to rozdali dva Jirkové, ještě navíc kmenoví hráči Náchoda. Ten mladší a u nás hostující (Vrňata) stál údajně o něco líp, ale bylo to nejasné a bod jsme získali díky tomu, že ten starší a zkušenější Jirka nestihl zmáčknout hodiny ve 30. tahu a prohrál překročením času - 0 : 1.
Pak se dvakrát prosadili domácí. "Vyrovnal" jsem já, držel jsem celkem rovnocennou pozici, ale na poslední tahy mi netradičně zbylo jen pár vteřin a tam jsem to přivedl ke krachu - 1 : 1.
Tomáš Mádr stál podle mínění optimistů v našem týmu velice pěkně, mně se to tak nezdálo. Měl sice pěkný útok po f-sloupci, ale nic konkrétního tam vidět nebylo a navíc při tom útoku poztrácel pár pěšáčků a to v koncovce rozhodlo - 1 : 2.
Vyrovnat mohl vzápětí Pavel Jánský, jenže nejdřív neviděl mat, který může dát a pak zremizoval věžovou koncovku, když kvůli nedostatku času neviděl jednoduchý zisk figury a propásl tak cestu k celému bodu - 1½ : 2½.
O srovnání stavu se tak zasloužil až Pepa Havrda, který si na cestu do dámské koncovky přivedl dva pěšce navíc. Sice chvíli trvalo, než soupeř kapituloval, protože zkoušel šachovat ze všech stran, ale nakonec došli pěšci na 6. řadu, všechny šachové hrozby byly pokryty a bylo hotovo - 2½ : 2½.
Tady jsme to začínali hodnotit mírně optimisticky (ale opravdu jen mírně), podle očekávání se to ukázalo jako předčasné.
Karel Křeček hrál koncovku D+V+5p proti D+V+6p, kde na krajních sloupcích bylo po na každé straně po jednom pěšci a ostatní stáli na druhé straně před svými králi. Dlouho se lavírovalo bez toho, že by některá ze stran získala výhodu, Karel to ale hrál jako vždycky bez ohledu na hodiny, takže nakonec to zkazil v časovce těsně před vypršením času, jenže i kdyby udržel pozici, stejně by to časově neutahal - 2½ : 3½.
Rozhodnutí přinesla partie věčného optimisty Kubce. Vojta Humlíček mu měl v sicilské co oplácet a tak se zřejmě dobře připravil. Jirka sice hodnotil pozici jako slibnou (ostatně jako vždycky), ale aby se trochu rozehrál, obětoval několik pěšáčků, ale stejně to nepomohlo. Dvojice volných pěšců uprostřed šachovnice, navíc za podpory krále to rychle rozhodla - 2½ : 4½.
Naposled se končilo na 1. stole, kde to bylo jako na houpačce. Dlouho vyrovnaná pozice, v koncovce S+J+4p na obou stranách získal náš Jirka Vondráček prostor a vzdáleného volného pióna a vypadalo to na výhru - proto ten již zmíněný otimismus. Jenže se to nějak zamotalo, vyměnily se figury a zbylý kůň Ondry Hubáčka vysbíral černé pěšáky a byl konec s optimismem. Naštěstí to v rozhodující chvíli nezahrál úplně přesně, své pracně nabyté pěšáčky ztratil, až zbyli jen samotní králové. Je hotovo - 3 : 5.

Jak je vidět ze sestav, domácí měli elovou převahu na všech šachovnicích s výjimkou druhé, nastoupili prakticky v základní sestavě, ale byl to dneska dobrý výkon.

Hubáček Ondřej
Bednář Jiří
Humlíček Vojtěch
Miňovský Roman
Machek Ivo
Dvořák David
Palij Lubomír
Rozkovec Jiří

2005
1987
1958
1966
1931
1908
1900
1867

½:½
0:1
1:0
1:0
½:½
0:1
1:0
1:0

Vondráček Jiří
Vrňata Jiří
Kubec Jiří
Velecký Vladimír
Jánský Pavel
Havrda Josef
Křeček Karel
Mádr Tomáš

1969
2023
1813
1732
1864
1825
1631
1454

   
5:3
   

Autor: Vladimír Velecký