Blíží se sezóna letních turnajů v našem regionu (18.05.2009)

NIKI OPEN v Náchodě začíná letos až 4. července.

Již sedmým ročníkem pokračuje náchodský open. Pořadatelům v čele s Petrem Dusbabou se podařilo zajistit úctyhodný cenový fond v celkové výši 175.000 Kč, cena pro vítěze činí po zdanění 58.824 Kč, což by mohlo být zajímavé i pro nositele velmistrovského titulu. V tuto chvíli je přihlášeno 52 účastníků ze tří zemí (CZE, RUS, POL), jediným držitelem nejvyššího titulu je zatím tradiční účasník Leon Vološin, kmenový hráč extraligového týmu Zikuda Turnov. Z našeho oddílu je pravidelným účastníkem jen Pavel Jánský (loni 69.). Minulého ročníku náchodského turnaje se zúčastnilo 95 hráčů z 9 zemí, a také letos uvidíme až na startu, jaký bude zájem o účast. Obhájcem prvenství je IM Jiří Jirka z Bohemians Praha, který ale v turnaji startuje pod hlavičkou Stampu Náchod. Oblíbenému "Džej Džejovi" se v Náchodě daří, v zimě vyhrál také vánoční bleskový turnaj. Aktuální stav přihlášek a další detaily z turnaje můžete sledovat na stránkách náchodského oddílu nebo přímo na stránkách turnaje.

Pouhé čtyři dny po konci náchodského openu začíná festival šachu a her v Pardubicích - Czech Open 2009. Tady z členů našeho oddílu nehrál (pokud si pamatuji) ještě nikdo. Celkem je vypsáno 25 různých turnajů, festival začíná tradičně soutěží družstev 16.7., hlavní Velmistrovský open se hraje ve dnech 24.7. až 2.8. K vidění bude určitě plno hráčů z naší i světové špičky, velký zájem bude určitě o Sergeje Movsesjana a Davida Navaru, kteří by se měli utkat v otevřeném Místrovství ČR jednotlivců v rapid šachu. Vše podstatné najdete na portálu festivalu.

Další významnou akcí v našem regionu je v závěru prázdnin "Mezinárodní rychnovský šachový festival", zaměřený poněkud netradičně na seniory - šachisty od 50ti let výše. Turnaje jsou rozděleny do tří kategorií - nad 50, nad 60 a nad 70 let, přičemž ten prostřední je současně oficiálním Místrovstvím ČR pro hráče nad 60 let. Hraje se ve dnech 24.-30. srpna v Rychnově nad Kněžnou, ředitelem festivalu je podle očekávání Jirka Daniel. Tady jsme několikrát měli zastoupení opět Pavlem Jánským, který hrával tzv. "přípravku" nad 50 let. Propozice festivalu jsou ke stažení na stránkách Pandy Rychnov.

Autor: Vladimír Velecký