Králové Šachy v České Skalici Podívejte se do České Skalice
Oddíl
Soutěže družstev
Z historie
Různé

Přihlášky do soutěží družstev těsně před uzávěrkou (29.07.2009)

Složení skupin, kde hrají obě naše družstva, se zdá být jasné.

Na úvodní straně krajského webu je denně aktualizován seznam družstev mistrovských soutěží našeho kraje. Dnes, dva dny před uzávěrkou, se zdá, že o složení přeboru i obou skupin soutěže je víceméně jasno.

Krajská soutěž, sk. Východ
Díky sestupu dvou náchodských družstev z přeboru nastal v naší skupině mírný přetlak a to bude mít zřejmě za následek, že s výraznou převahou budou skupinu tvořit týmy z Náchodska v poměru 8:3:1 (Náchod B+C, Jaroměř B, Česká Skalice, Broumov B, Vrchoviny, Hronov B, Č.Kostelec) proti Rychnovsku (Panda Rychnov C, Spartak Rychnov, Kostelec n.O.) a jedinému zástupci Hradecka Třebechovicím. Teoreticky je možné, že některé jiné družstvo z Hradecka nebude spokojeno a požádá o výměnu s Třebechovicemi, ale z hlediska vzdáleností je uvedené složení asi nejoptimálnější, i když rozdíly by nebyly velké.
Toto obsazení soutěže se v podstatě čekalo, bylo zřejmé, že Spartak Rychnov asi nebude mít dostatečný kádr na dvě nezávislá družstva, Hronov si podle očekávání po vyhraném odvolání proti kontumacím postupovou šanci ujít nenechal. Hodnotit v tuto chvíli šance účastníků v bojích o oba póly tabulky by bylo velice předčasné, když nejsou soupisky k dispozici. Jasné je, že díky již zmíněnému sestupu náchodských se výrazně omezily možnosti ostatních oddílů získat jejich hráče na hostování a tak se každý asi bude muset daleko víc spoléhat na vlastní síly než na výpomoc hostů. Přesto podle zkušeností minulých let budu na favority tipovat rezervy Náchoda a Hronova společně s Třebechovicemi, ale myslím si, že se soutěž daleko víc vyrovná a takoví suveréni, jakými byli v minulé sezóně Hronov A s hradeckým Sokolem, letos nebudou.

Regionální přebor, sk. Východ
Tady je situace rok od roku složitější. Když jsem někdy před téměř třiceti lety začínal svou dráhu vedoucího soutěží, hrával se na Náchodsku přebor (10 družstev) a k tomu ještě soutěž (až 12 družstev!). Ale kde jsou ty časy, dnes to je úplně jinak, základna silně prořídla a zdá se, že to bude dál pokračovat. Už na jaře avizoval Honza Miler, že pro Polici byl minulý ročník zřejmě poslední a vypadá to, že se nemýlil, zatím přihlášeni nejsou. A přitom to svého času byl jeden z kandidátů na postup do ligy.
Takže pokud by bylo zachováno složení z minulého ročníku, hrál by se ten nový v pouhých osmi družstvech a to už skoro ztrácí smysl i motivaci pro účastníky. Převážná většina z nich si chce zahrát pro zábavu spíš než s postupovými ambicemi, ale tak malý počet zápasů jim moc radosti nepřinese. Nabízejí se různé možnosti, jak z toho ven, je jen otázkou,zda by mohla STK tak rychle reagovat, když jsou propozice už dávno zveřejněny. Dalo by se např. zkrátit hrací tempo na 2x1 hodinu a sehrát hned odvetný zápas s opačnými barvami, nebo hrát klasicky dvoukolově a sehrát třeba o některém z víkendů dvoukolo nebo něco podobného. Nebo snížit počet skupin ze čtyř na tři (zatím je přihlášeno 34 družstev) a rozdělit je rovnoměrně podle vzdáleností, což by pořád vyhovovalo i v případě, že by se ještě na poslední chvíli někdo rozhodl přihlásit.

Razantní návrhy na změny uspořádání soutěži v kraji předkládá už delší dobu rychnovský Jirka Daniel (viz nové stránky oddílu) ale zatím nenašel dostatečnou podporu ani mezi funkcionáři kraje, ani na konferencích. Jisté je, že ačkoliv se jeho návrhy týkají hlavně KP a KS, bude náš krajský svaz muset reagovat a o změně ve struktuře soutěží začít aspoň přemýšlet.

Autor: Vladimír Velecký