Králové Šachy v České Skalici Podívejte se do České Skalice
Oddíl
Soutěže družstev
Z historie
Různé

Soutěže družstev v kraji vylosovány. (24.09.2009)

18. října nám začíná nová sezóna.

V neděli 20. září se premiérově v Hořicích konala krajská konference, která je ovšem jen úvodem k vždy netrpělivě očekávánému vrcholu dne - losování soutěží družstev. Protože jsem si tentokrát našel zábavnější činnost než vysedávání na schůzi, k průběhu dne nemůžu nic říct. Postřehy webmastera Jirky Bielavského jsou ke čtení na na krajském webu, jiný pohled je na webu Pandy Rychnov z pera (ale spíš klávesnice) Jiřího Daniela nebo také na stránkách hradeckého Sokola (od Martina Paukerta). My jsme byli zastoupeni Pavlem Jánským.

Krajská soutěž
Při pohledu na výsledek losování nás může potěšit, že máme o jeden zápas doma víc než venku, víc se asi o losu napsat nedá. Podle síly základních sestav lze jako favority označit béčka Náchoda a Hronova, což se čekalo, velmi silně vypadá také Náchod C a rezerva Broumova. Ale jako vždy nerozhoduje síla na papíře, ale hlavně to, jaká sestava se sejde na zápasy a k nějakým překvapením dojde vždycky. My patříme do slabší poloviny startovního pole, to se taky čekalo a je tomu tak vždycky. Určitě jsme oslabeni proti loňsku, Jirku Vrňatu, který u nás hostoval, těžko nahradíme nějakým kolektivním zlepšením a tak nás zase čeká tradiční boj o záchranu. Začínáme 18. října doma proti béčku Jaroměře a favoritem určitě nebudeme, první kolo obvykle hráváme hanebně a končíváme s debaklem, tak snad tentokrát porušíme tradici.

Regionální přebor
To je letos velká neznámá, skupinu Západ jsme nikdy nehráli. Při pohledu na soupisky je ale vidět, že většinu hráčů jsme někdy v minulosti na šachovnicích potkali. Teoreticky máme sice nejslabší základní sestavu, ale opět bude rozhodující, jak se bude nastupovat k zápasům. Např. sestavu Ortexu výrazně vylepšuje MF Gonsior (ELO 2254), ale uvidíme, kdo bude mít to štěstí se s ním utkat, na hráče takových kvalit se v nejnižší soutěži málokdy narazí a určitě by to pro každého byl pěkný zážitek. Soutěž začíná 1. listopadu, hostíme doma Dubenec a to bude opravdová premiéra, protože na toho soupeře jsme zatím nikdy nenarazili v žádné soutěži, vč. rapidu a blesku.

Jinak k zajímavostem patří soupiska B-družstva Jičína v KP, kde jsou na prvních dvou šachovnicích velmistři Vološin (2462) a Meduna (2425), to v kraji také zatím nepamatujeme.

Průměrná ELa základních sestav

Krajská soutěž
Sněžka TJ Náchod B
TJ Hronov B
Niki TJ Náchod C
Slovan Broumov B
DDM Třebechovice pod Orebem
Jiskra Jaroměř B
Panda Rychnov nad Kněžnou C
Jiskra Česká Skalice
Sokol Červený Kostelec
Spartak Rychnov nad Kněžnou
DDM Kostelec nad Orlicí
Sokol Vrchoviny
 
1933
1914
1875
1866
1858
1831
1813
1773
1750
1717
1704
1682
  Regionální přebor
ŠK Lípa D
DDM Třebechovice pod Orebem B
ŠK Lípa E
DDM Třebechovice pod Orebem C
Slavia Hradec Králové E
Sokol Hradec Králové B
Ortex Hradec Králové B
Sokol Dubenec
Jiskra Česká Skalice B
 
 
 
 
1793
1735
1698
1661
1651
1628
1467
1416
1386
 
 
 

Autor: Vladimír Velecký