Králové Šachy v České Skalici Podívejte se do České Skalice
Oddíl
Soutěže družstev
Z historie
Různé

KS 4.kolo: Výsledek podle očekávání, navíc jsme se ani nesešli. (06.12.2009)

TJ Hronov B - Jiskra Česká Skalice 7 : 1.

Že v zápase nebudeme favority, to bylo jasné už před začátkem soutěže. Když se k tomu navíc přidá i sestava, kde hráli všichni, kteří byli aspoň relativně zdraví, bylo to jasné hned po příjezdu. Domácí si mohli vybírat nejméně z 10 hráčů, takže šlo o to, nedostat pokud možno "kanára" a pokusit se o nějaký ten bodík ve skóre k dobru. A tak to taky dopadlo.

Nastupujeme jenom v šesti - 2 : 0.
První skončil Břeťa asi po dvou hodinách. Domácí hráč si ho pěkně rozebral, Břeťa se nedostal k rošádě a pak už to šlo - nějaký ten pěšák, pak kvalita, nakonec matový útok jezdce, věže a dámy - 3 : 0.
Tomáš stál docela dobře, ale pokus o útok se mu nepovedl. Při plánované matové kombinaci přehlédl mezišach s výměnou dam a skončil bez figury. Dámy sice na šachovnici zůstaly, aby měl aspoň nějakou šanci na obrat, ale protiútok nevedl ke kýženému cíli - 4 : 0.
První zisk na naší straně zaznamenal Karel, když mu soupeř překvapivě nabídl remízu s pěšcem navíc v jezdcové koncovce. Nezbylo než ji přijmout, přestože to znamenalo definitivní rozhodnutí - 4½ : ½.
Vzápětí jsme dali za remízu moji partii s Januszem. Zahrál jsem si pěkně, měl jsem těžké figury na volném sloupci a převahu, ale neviděl jsem vyhrávající pokračování, které tam zřejmě bylo, jak ukázala analýza. Jenže já už se ty šachy hrát nenaučím - 5 : 1.
V posledních dvou partiích se z naší strany už dlouho bojovalo za ztracenou věc. V obou jsme měli černé, v obou to byla koncovka a v obou jsme měli o pěšce míň. Domácí veterán Schejbal získal materiál hned v zahájení a nikam se nehnal, klidným pozičním tlakem utahoval šrouby až do rozhodnutí - 6 : 1.
Pepa Havrda se snažil získat náhradu za ztraceného pěšce ze střední hry, ale koncovku V+2p proti V+3p, kde soupeřův pěšák byl navíc dostatečně podporován králem i věží, neubránil. Hotovo - 7 : 1.

Schejbal Josef
Gorecki Janusz
Michel Ladislav
Duch Robert
Procházka Jan
Szablewski Krzysztof
Molendzki Tomasz
Otto Bořivoj
1990
1927
1908
1871
1854
1706
-
1653
1 : 0
½ : ½
1 : 0
1 : 0
½ : ½
1 : 0
1 : 0
1 : 0
Kubec Jiří
Velecký Vladimír
Havrda Josef
Mádr Tomáš
Křeček Karel
Lesk Břetislav
-
-
1854
1734
1837
1508
1606
1553
-
-

Autor: Vladimír Velecký

P.S.
Ukázal jsem tu svou "tutovou výhru" Fritzovi a ten mě rychle vyvedl z omylu, vůbec není jisté, že bych to vyhrál, asi by mně musel černý hodně pomoct. A přitom to všichni analyzátoři viděli naprosto jasně.