Králové Šachy v České Skalici Podívejte se do České Skalice
Oddíl
Soutěže družstev
Z historie
Různé

KS 10.kolo: Tři body zůstaly doma, ale bylo to o fous (14.03.2010)

Jiskra Česká Skalice - Sokol Vrchoviny 4½ : 3½.




K poslednímu utkání v sezóně "na domácím hřišti" jsme se vyjímečně sešli dost brzy před začátkem a dokonce v devíti, to se nám povede málokdy. Hosté přijeli taky včas, místnost byla připravená a vytopená, ne jako minule, kdy jsme se tam marně dobývali. Pokud jsme chtěli zachránit krajskou soutěž pro příští sezónu, museli jsme vyhrát, jinak jsme byli bez nadějí. No, povedlo se to a body zůstaly doma, ale bylo to jen tak tak a záchrana není vůbec jistá.

Hosté se ujali vedení asi po hodině hry bodem mého soupeře. Zahájili jsme španělsky, což ani jeden z nás běžně nehraje, ale líp dopadl Ota. Chtěl jsem to otevřít na královském křídle, ale přepočítal jsem se a přišel lehce o figuru - 0 : 1.
Vyrovnal za nás Pavel, který mohutně útočil na krále, srovnal těžké figury na volné centrální sloupce a povedlo se mu soupeře přelstít, když po šachu na oslabeného krále získal celou věž. Ale soupeř mu pomohl, protože lepších pokračování měl několik a při analýze to byl on, kdo měl navrch, ale na to se nehraje - 1 : 1.
Karel tentokrát sehrál zahájení dobře, v sicilské si udržoval jako bílý drobný poziční tlak, ale po zjednodušení to na výhru ani z jedné strany nebylo - 1½ : 1½.
Boris v poslední době moc nehraje, ale pořád šachy umí. Dnes to hrál pěkně pozičně, znehodnotil soupeři pěšcový řetěz, pak dva slabé pěšce získal a přestože se musel chvíli bránit útoku dámy a věže po otevřeném f-sloupci, snadno hrozby odrazil a přinutil bílého vzdát beznadějný boj - 2½ : 1½.

Polovina zápasu byla v tuhle chvíli za námi a vypadalo to, že výhra bude na naší straně. Pepa Havrda lavíroval v remízové koncovce a pokoušel se soupeře ošálit, Petr a Tomáš stáli moc pěkně a jejich šance na celý bod se zdály být velice nadějné.
Jenže téměř vzápětí se to na šachovnicích zkomplikovalo. Jirka Kubec útočil a protože soupeři rychle ubýval čas, rozhodl se v nejasné pozici obětovat jezdce, ač tam žádný průrazný útok vidět nebyl. Taky se to brzy potvrdilo, černý měnil figury a z nadějné oběti se postupně stávala ztráta figury. Ale pořád se hrálo. Petr už počítal matový útok, bohužel v rozhodující chvíli přehlédl repliku soupeře a sám se dostal pod kola hrozícího matu. Záchranu vymyslel, ale bylo to za cenu horší pozice a zbytek partie hrál pod tlakem. Naštěstí pro nás soupeř neriskoval, ač na výhru mohl hrát hlavně on, a nabídl remízu. Vzhledem k nejasnému vývoji zápasu Petr vyčkával, jak to bude dál a nechal běžet čas, kterého měl v rezervě dost.
Totéž udělal Pepa, kterému se nepodařilo pozici otevřít, pěšcové řady stály pevně a taky on dostal opakovaně nabídku remízy.
Tomáš si pořád udržoval tlak s útokem na královském křídle, což vyústilo v zisk cenného pěšce. Šikovnou kombinací pak vyměnil všechny figury a přešel do vyhrané pěšcové koncovky.
Protože jsme si spočítali, že zápas za tohoto stavu a po odhadu zbylých partií bychom o bod měli vyhrát, přijali jsme obě nabídnuté remízy a stav tak poskočil na 3½ : 2½.
Za chvíli se vzdal i Jirka na první šachovnici, který se pokoušel o zázrak, ale byl bez nadějí - 3½ : 3½.
Jenže Tomáš nám teď zvedl hladinu adrenalinu v krvi, koncovku nezahrál úplně nejlíp a zbytečně dal soupeři šanci prodlužovat odpor. Dámu sice stavěl jako první, jenže pustil soupeřova krále do aktivního pochodu vpřed, dva spojení pěšci se dostali na šestou řadu a už to málem vypadalo, že to je spíš prohrané. Naštěstí nebylo, Tomáš to vymyslel a bílému nezbylo než se vzdát, po výměnách by měl náš hráč nechytatelného pěšce a soupeřovi by zbyl jen samotný král a čekání na mat. Je rozhodnuto - vítězíme 4½ : 3½.

Výhrou jsme si zachovali naděje na setrvání v soutěži, poslední už určitě neskončíme, ale jistého nemáme vůbec nic. V posledním kole zajíždíme do stejně ohroženého Broumova a vypadá to, že poraženému z tohoto duelu zůstane v ruce Černý Petr. Výsledky ostatních zápasů kola v tuhle chvíli neznáme, ale ono se toho stejně nedá moc vymyslet, matematika je celkem jasná.

Kubec Jiří
Velecký Vladimír
Jánský Pavel
Havrda Josef
Plodek Petr
Mádr Tomáš
Křeček Karel
Šroll Boris
1854
1734
1781
1837
1869
1508
1606
1802
0 : 1
0 : 1
1 : 0
½ : ½
½ : ½
1 : 0
½ : ½
1 : 0
Žižka Jan
Nývlt Otto
Drašnar Pavel
Krtička Václav
Skalák Aleš
Borůvka Jiří
Augusta Jan
Dvořák Jan
1905
1955
1494
1429
1680
1762
1544
1507

Autor: Vladimír Velecký