Králové Šachy v České Skalici Podívejte se do České Skalice
Oddíl
Soutěže družstev
Z historie
Různé

Mysleli jsme na lepší výsledek, ale los si s námi nepěkně pohrál (18.04.2010)

V KP družstev v rapidu jsme obsadili 9. místo.

Do Třebechovic jsme vyrazili za pěkného počasí, den předtím jsem se tam byl podívat na kole a ráno jsem skoro litoval, že "musím" na šachy, když je konečně jedna pěkná neděle. Trochu samozřejmě přeháním, rádi jsme si jeli zahrát, podle přihlášek na webu se zdálo, že by tam nemusel být žádný superfavorit ani outsider, takže to mohla být hlavně zábava. Po prezentaci jsme byli nasazeni jako číslo 8 z 12 účastníků, takže náš cíl byl zřejmý, umístit se pokud možno o něco výše. Pět kol to vypadalo, že bychom tenhle cíl mohli splnit, ale záludný švýcarský systém si s námi v posledních dvou kolech pohrál a nakonec jsme skončili o jedno místo pod nasazením.

Dneska budu psát hlavně o sobě a mých vlastních dojmech a pocitech, protože jsem proti svému zvyku končil většinou mezi posledními z družstva a neměl jsem moc času na koukání po okolí.

V 1. kole nás čekal druhý nasazený Dvůr Králové v silné sestavě - Vojtěch, oba Čeřovští, Fuchs. Zápas skončil podle předpokladů, prohráli jsme 1,5 : 3,5, remízu uhrál Pavel, já jsem dohrával jako poslední a zaznamenal jsem svou jedinou výhru. Hrál jsem černými s Markem Čeřovským, získal jsem nejdřív jednoho, pak druhého pěšáka a dařilo se mi v kombinacích zjednodušovat, takže jsem úspěšně zakončil obětí figury, po které šel h-pěšec rychlým tempem do dámy.
Ztrátu jsme dohnali hned ve druhém kole, kdy jsme stejným výsledkem zdolali Nový Bydžov. Já jsem rozehrál přijatý dámský gambit, měl jsem tlak těžkými figurami po volných sloupcích, ale žádný rozhodující útok jsem nenašel a tak, když mi někdo z družstva řekl, že vedeme 3:0, nabídl jsem remízu a soupeř ji bez námitek přijal.
Další úspěch jsme si připsali i v dalším kole, kdy jsme stejným výsledkem 3,5 : 1,5 přehráli Lípu B. Opět k tomu nemůžu moc říct, hrál jsem s Jirkou Krámem a byla to moc pěkná partie. Jirka útočil, ale odrážel jsem všechny hrozby a získal jsem jednoho nebo dva pěšce, už ani nevím. Pozice se přitom otevřela a už to vypadalo, že tam bude matový útok a já budu obětí, ale našla se tam jediná obrana, po které by mi zbyla figura navíc. Viděl to i soupeř a protože to bylo opět za stavu 3 : 0 pro nás, dali jsme to za remízu. Já jsem neměl důvod riskovat a soupeř si to dovolit nemohl, protože by prohrál.
Na zem nás z oblaků hned vrátila Jaroměř. Tentokrát jsem končil jako první, s Kamilem Möllerem jsme vyměnili skoro všechny figury hned v zahájení, koncovka stejnopolných střelců a dam doplněná několika pěšci by se dala prohrát jen hrubou chybu některého aktéra a tak to byla rychlá půlka. No a pak už jsem jen sledoval, jak prohráváme jednu partii za druhou, vždycky s podobným průběhem - nejdřív ztráta kvality, pak pokus o zázrak v horší pozici a nula na závěr.
Nerozhodně jsme to sehráli v dalším kole s domácími Třebechovicemi, ale vůbec si nepamatuju na průběh zápasu, takže můžu jen zapsat výsledek pro úplnost téhle zprávy.
Po pěti kolech jsme měli vyrovnanou bilanci 2-1-2 a odhadovali jsme své soupeře pro poslední kola. Hlavně jsme se chtěli vyhnout suverénnímu béčku Hořic, což bylo stejně jako v normálním KP družstvo ambiciózních (ale zaslouženě!) mladíků, kteří soutěží procházeli přesvědčivě a bez zaváhání. Takže los, který nám přidělil relativně slabší Hořice A, jsme přivítali, bohužel jsme těsně podlehli, ač to bylo takřka vyhrané. Já jsem v tomhle zápase udělal dnes svou jedinou hrubou chybu, ještě v zahájení jsem zahrál aktivní útočný tah, kdy jsem zadarmo odevzdal figuru a bylo to jasné. Sice jsem ještě chvíli kouzlil a pokoušel se udělat rychlý útok, abych soupeře pobláznil, ale ten si udržel chladnou hlavu a v poklidu zaskóroval. Vlastní drama nastalo až v závěru, kdy jsme zásluhou Pavla a Borise drželi vyrovnaný stav 2 : 2 a na první šachovnici měl Jirka výraznou převahu, takřka výhru s Ondrou Hubáčkem. Bohužel jako už mockrát místo doražení bezmocného soupeře začal Jirka neplodně kombinovat, nechal soupeře rozehrát, odevzdal mu zdarma svého nejlepšího pěšce a pak už v depresi kupil jednu chybu na druhou až k neslavnému konci.
Porážka nás samozřejmě mrzela, protože jsme se propadli až na 8. místo, ale říkali jsme si, že aspoň budeme mít v posledním kole lehčího soupeře a šanci své postavení vylepšit. Bohužel, po oznámení losu jsme tomu nechtěli věřit, ale vyšel na nás favorit z Hořic. Nejdřív se nám to moc nezdálo, ale když jsme si to zkusili dopočítat, vyšlo nám, že to je zřejmě správně a odpovídá to realitě. Při dvanácti družstvech a sedmi kolech se ve švýcaru může stát cokoliv. Výsledek zápasu dopadl podle očekávání, kromě Borise, který uhrál čestnou půlku, jsme my ostatní nezískali nic a tak jsme nakonec skončili jako devátí, protože na skóre se před nás dostala hradecká Slavia.

Jak vidno dole z přehledu, dařilo se 3. a 5. šachovnici, my ostatní jsme jen sem tam přihodili nějaký drobný úspěch.

Nevydařený závěr nás sice maličko rozladil, ale cestou domů nás to rychle přešlo a už se začala plánovat nová sezóna.

Fotogalerie z celého dne je k vidění na http://picasaweb.google.cz/vladimir.velecky/20100418KPdrRapidTrebechovice#, výsledky jsou na jedné fotce v galerii a určitě budou i na krajském webu.

 

  Dvůr Králové Nový Bydžov Lípa B Jaroměř Třebechovice Hořice A Hořice B Celkem
Jiří Kubec
Vladimír Velecký
Pavel Jánský
Tomáš Mádr
Boris Šroll
Celkem
0
1
½
0
0
1
½
1
0
1
0
½
1
1
1
0
½
0
0
0
0
½
1
½
½
0
0
1
0
1
2
0
0
0
0
½
1
3


4
 

Autor: Vladimír Velecký