Králové Šachy v České Skalici Podívejte se do České Skalice
Oddíl
Soutěže družstev
Z historie
Různé

KS 5.kolo: Asi jsme moc nezlobili, když máme body pod stromečkem (19.12.2010)

Jiskra Česká Skalice - ŠK Polymar Lípa D 5 : 3.

Letos poprvé (a naposled) jsme se sešli v základní sestavě, takže někteří tradiční optimisté to viděli na jasné tři body, které zůstanou doma, ale samozřejmě že to tak nebylo. Ani hosté to nijak nepodcenili, přivezli si na nás skoro to nejlepší, co na soupisce mají a dal se čekat se vyrovnaný zápas. Měli jsme ale mírnou elovou převahu na většině šachovnic a tak jsme doufali, že bychom mohli vybojovat cenné bodíky, kterých jsme zatím moc nezískali. Dopadlo to pro nás dobře, výsledek asi odpovídá papírovým předpokladům, ale zadarmo to nemáme. Jak už to tak bývá, hosté už měli soupisku napsanou a my jsme ještě čekali na poslední opozdilce, ale tak s pětiminutovým zpožděním se zasedlo ke hře. Po úvodních zahřívacích remízách se začalo jiskřit a viděli jsme několik pěkných a ostrých soubojů.

Podle tradice jsem končil jako první. Jarda Balcar se nehnal do útoku, ale postavil si dostatečně pevnou pozici a nabídl remízu. Nechtěl jsem ji vzít, když byla šachovnice plná figurek, ale nepřišel jsem na nic, jak bych se dostal do útoku a měl jsem pocit, že každým tahem, který mě napadl, bych si to jen zhoršil. Takže jsem po chvíli tápání přijal - ½ : ½.
Zanedlouho přijal remízu i Petr Plodek. Necítil se zdravotně úplně v pořádku a tak vsadil na jistého vrabce v hrsti, černý už stejně stál nejspíš zcela vyrovnaně - 1 : 1.
Ani Jirka Vondráček nebyl při své premiéře naladěný na dlouhý boj, ač končil až jako třetí, na šachovnici bylo odehráno nejméně tahů ze všech partií - 1½ : 1½.
A teď tedy došlo na očekávané jiskření. Pepa rozehrál jednu ze svých typických zavřených variant, aby pak začal lavírovat k nějaké hmatatelné výhodě, ale asi to tentokrát s tou uzavírkou přehnal. Vznikla z toho takřka zablokovaná pozice, postupně se měnily jen figury a pěšci neubývali, a pak už bylo na nějaký průlom pozdě. A to ještě byla klika, že černý se zaměřil jen na vykrývání hrozeb a nabídnutou remízu bez váhání přijal. Kdyby hrál dál a využil výhody aktivního jezdce a střelce proti pasivním střelcům bílého, mohl se pokusit o průnik do bílého tábora a kdoví, jak by to dopadlo. Takhle naštěstí pro nás nerozhodně - 2 : 2.
První celý bod v zápase vybojoval Jirka Kubec. Na oblíbený sicilský gambit tentokrát nedošlo, ale utočně to pojal od začátku. Jenže výhoda z toho žádná nebyla, když už to vypadalo, že se mu podařil rozhodující útok, našel tam soupeř vyvrácení, po kterém došlo k hromadným výměnám a velkému zjednodušení. Černý nabídl remízu, ale Jirka ji odmítl a povedlo se mu soupeře zatlačit na poslední dvě řady a pak pěknou kombinací přešel do hladce vyhrané koncovky - černý bez zbytečného trápení taky okamžitě vzdal - vedeme 3 : 2, ale pořád není nic jasné.
Na prvním stole se hrál přijatý dámský gambit, a černý se rozhodl netradičně hájit získaného pěšce. Pěšce sice držel, ale moc si nezahrál. Bílý tlačil zleva i zprava a černý jen pasivně odrážel hrozby bez valné protihry. Bohužel se ale jeho pozice ukázala dostatečně silná, bílý nedokázal obranu nikde prorazit a skončilo to reklamací třikrát opakované pozice. Našemu Jirkovi se to moc nezdálo, ještě by to chvíli zkoušel i přes nedostatek času, ale rekonstrukce na vedlejší šachovnici ukázala, že reklamace byla oprávněná a tak to skončilo jen podáním ruky a podpisem partiářů - 3½ : 2½.
Ale ještě pořád bylo ke konečnému úspěchu dost daleko. Oba naši zbývající hráči byli se svými pozicemi spokojeni, přestože hráli černými, ale bylo to hodně nejasné a pomohlo nám i to nezbytné štěstí. Pavel získal kvalitu za cenu postoupivších středových pěšců bílého. Zdálo se, že všechny hrozby úspěšně odrazil, ale ... Zkrátka, byl tam mat, naštěstí ho bílý nenašel a Pavel mu radši umožnil zremizovat partii věčným šachem, než aby se spoléhal na to, že výhru soupeř ani napodruhé nenajde. Aspoň bod tak máme doma - 4 : 3.
Ještě pořád to je nejasné, Tomáš stál od začátku dost pod tlakem, sice říkal, že se mu to líbí, ale myslím, že bílému se to hrálo trochu líp. No, nakonec jsme i tady měli trochu štěstí, bílý obětoval kvalitu, aby za to prosadil pěšce až na sedmou řadu a kdyby to zahrál přesně, asi by to neprohrál. Jenže ani on neviděl to nejlepší pokračování a po výměně dam a vrácení kvality si s lepší koncovkou Tomáš poradil - vítězíme 5 : 3, soupeřům i sobě navzájem přejeme hezké vánoce a s dobrým pocitem se rozcházíme domů.

Je 20:00, výsledky na webu ještě nejsou, ale je jasné, že si v tabulce o nějakou příčku polepšíme.

Vrňata Jiří
Vondráček Jiří
Plodek Petr
Mádr Tomáš
Kubec Jiří
Jánský Pavel
Havrda Josef
Velecký Vladimír
2060
1998
1872
1648
1835
1865
1825
1734
½ : ½
½ : ½
½ : ½
1 : 0
1 : 0
½ : ½
½ : ½
½ : ½
Krám Jiří
Humlíček Vojtěch
Portych Václav
Dvořák David
Splítek Luboš
Šretr Josef
Volf Michal
Balcar Jaroslav
1914
1885
1825
1820
1801
1746
1743
1509

Jiří Vrňata (2060) - Jiří Krám (1914)
½ : ½

Vojtěch Humlíček (1885) - Jiří Vondráček (1998)
½ : ½

Petr Plodek (1872) - Václav Portych (1825)
½ : ½

David Dvořák (1820) - Tomáš Mádr (1648)
0 : 1

Jiří Kubec (1835) - Luboš Splítek (1801)
1 : 0

Josef Šretr (1746) - Pavel Jánský (1865)
½ : ½

Josef Havrda (1825) - Michal Volf (1743)
½ : ½

Jaroslav Balcar (1509) - Vladimír velecký (1734)
½ : ½

Autor: Vladimír Velecký