Králové Šachy v České Skalici Podívejte se do České Skalice
Oddíl
Soutěže družstev
Z historie
Různé

Podzim už se zase blíží - rýsuje se nová sezóna (26.06.2011)

Krajská STK zveřejnila Propozice soutěží družstev v našem kraji.

Přestože na krajském webu zatím propozice vyvěšeny nejsou, do mailových schránek už je Honza Slavík v tomto týdnu rozeslal. Nestudoval jsem každý detail, ale zatím jsem v nich nenašel nic zásadně odlišného od sezón minulých. S jedinou výjimkou, a tou je zápočet krajské soutěže na FIDE ELO, dosud se tam počítal jen KP. Ze sportovního hlediska to celkem žádný dopad nemá, jen nás to bude stát o čtyři stovky víc na startovném.

Krajská soutěž - termíny a oprávnění účastníci

    Skupina Východ Skupina Západ
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
 
09.10.2011
06.11.2011
20.11.2011
04.12.2011
18.12.2011
08.01.2012
22.01.2012
05.02.2012
19.02.2012
04.03.2012
25.03.2012
 
  DDM Třebechovice pod Orebem ( TJ Hronov B?)
TJ Náchod B
Jiskra Jaroměř B
ŠK Dobruška
TJ Náchod C
DDM Kostelec nad Orlicí
Slovan Broumov B
Spartak Rychnov nad Kněžnou A
Jiskra Česká Skalice A
ŠK Lípa D
Jiskra Česká Skalice B (?) - postup RP
Spartak Rychnov nad Kněžnou B (?) - postup RP
Jiskra Hořice v Podkrkonoší B - sestup KP
ŠK Lípa C
TJ Lomnice nad Popelkou
TJ Dvůr Králové nad Labem B
TJ Lázně Bělohrad
Spartak Vrchlabí
Jiskra RMSK Nový Bydžov
Lokomotiva Trutnov
Slavia Hradec Králové D
Ortex Hradec Králové
DDM Třebechovice pod Orebem B - postup RP
ŠK Sobotka - postup RP

Otazníky jsem dal k družstvům, u kterých nejsem přesvědčen, že tuto soutěž skutečně budou hrát. Hronov B vyhrál naši skupinu už podruhé za sebou, ale jestli využije právo postupu, to není jisté, protože jeho áčko a béčko je díky cizincům a volným hráčům takřka totožné. Takže se Třebechovicím otvírá slušná šance a předpokládám, že pokud ji opravdu dostanou, určitě pozvání do KP neodmítnou. Oba postupující z regionu, tedy béčko naše a Rychnova, tam to taky moc nadějně nevidím. Ani jeden oddíl nemá nijak širokou členskou základnu na to, aby postavil do jedné soutěže dvě nezávislá družstva. Pokud mám mluvit za nás, udělali jsme nějaký pokus o to, abychom získali na hostování, případně na přestup hráče z okolí, ale naše nabídky nebyly přijaty. Definitivní rozhodnutí ještě nepadlo, ale myslím, že neprozradím žádné tajemství, když napíšu, že takřka se stoprocentní pravděpodobností postupovat nebudeme. A domnívám se, že Rychnov na tom bude podobně, tam by snad byla možnost, jedině pokud by se nějak domluvili na spolupráci s Pandou, která se loni pro nedostatek hráčů do KS nepřihlásila.

Na složení obou skupin si budeme muset počkat až do uzávěrky přihlášek (31.07.), protože Hostinné, druhé v naší skupině RP, si taky při vzájemném zápase nebylo jisté, jestli chce postupovat. A na Rychnovsku se na druhém místě umístila již zmíněná Panda, není tedy jasný postupující ani tam. Uvidíme, jak to dopadne. Šachistů rok od roku ubývá, s mládeží (včetně nás) se pracuje minimálně - čest několika výjimkám - není se co divit, že se postupové rošády každoročně opakují.

Záměrně tady vůbec nepíšu o regionálním přeboru, zatím to nemá cenu. Dokud nebude jasné složení KP a KS, je jisté, že současné rozdělení do skupin se bude měnit, možná dost podstatně.

Autor: Vladimír Velecký