Králové Šachy v České Skalici Podívejte se do České Skalice
Oddíl
Soutěže družstev
Z historie
Různé

Náchodský open za polovinou, ale rozhodnuto zdaleka není (08.07.2011)

Nejvýznamnější prázdninová akce v našem kraji má odehráno 6 kol a jeden bleskový turnaj.

Letošní již 9. ročník zůstal svým cenovým fondem v celkové výši 175.000 Kč na úrovni minulého roku, jako novinka přibyl bleskový turnaj pro účastníky openu i další příchozí. Mezi startujícími se objevili jak tradiční hráči z republiky, tak nové tváře z dalších evropských zemí. Trojice největších favoritů přijela tentokrát z Ukrajiny, nejvýše nasazený GM Kislinsky se jako jediný prezentoval elem 2500+, ale odstup není nijak výrazný, 2400+ má dalších 6 hráčů (startovní listina zde).

GM Alexey Kislinsky GM Mikhail Kozakov GM Leonid Voloshin

A protože na favorita se chce každý vytáhnout, není po šesti kolech na čele zmiňovaný Alexey Kislinsky, ale druhý nasazený, mezinárodní mistr Vitali Koziak, který v Náchodě hrál už před dvěma lety a obsadil konečné páté místo. Právě on ve vzájemném souboji v pátém kole porazil černými GM Kislinského a je nyní na čele jako jediný bez ztráty bodu. K novinkám letošního ročníku patří také netradiční hodnocení - výhra 3 body, remíza 1 bod. Zda se to projeví na zvýšené bojovnosti hlavně v závěru, to se teprve ukáže, ale pravdou je, že obvyklé taktizování se v posledních kolech nemusí vyplatit.

IM Vitali Koziak IM Jiří Jirka Pavel Jánský

První místo v bleskových turnajích v Náchodě má zřejmě navždy předplacené oblíbený DžejDžej, IM Jiří Jirka. I tentokrát byl ve třináctikolovém turnaji nejúspěšnější, navíc s pěkným ziskem 12 bodů před GM Kislinským (11), který ho sice ve vzájemné partii porazil, ale nevyvaroval se ztrát s jinými účastníky (půl bodu si s ním připsal i náchodsko-rychnovský Petr Čechura, jinak správce online přenosu - zde).

Náš oddíl je tradičně zastoupen pouzem jedním hráčem, Pavel Jánský je nasazen jako 74. a po šesti kolech je na 46. místě s padesátiprocentním ziskem. Dnes ho čeká takřka domácí derby, bílými hraje s náchodským Otou Nývltem a určitě není bez šancí na úspěch. I když pozor, Ota má zatím zajímavou bilanci, bílými 3/0, černými ovšem 3/9, tedy 100%!

Vlastní turnajové stránky s odkazy na předchozí ročníky najdete zde.
Velkou pozornost turnaji věnuje jako obvykle server 63plus1, kde lze najít zajímavé postřehy z pera Martina Vacka.
Článek Viktora Novotného si můžete přečíst na novoborském webu.
Partiový materiál, zatím z prvních čtyř kol, je ke stažení, příp. k přehrání online na náchodském webu, nevděčný úkol přepisovatele partií a luštitele partiářů na sebe vzal Otto Nývlt a vůbec mu to nezávidím, mám s podobnou činností bohaté zkušenosti.

Závěrečné kolo je na programu v neděli od devíti hodin, takže již brzy po obědě budeme znát celkového vítěze letošního ročníku.

Autor: Vladimír Velecký