Králové Šachy v České Skalici Podívejte se do České Skalice
Oddíl
Soutěže družstev
Z historie
Různé

Už se to blíží!!! (29.09.2011)

Ještě něco přes týden a startuje krajská soutěž.

Krajská konference, která zvolila (staro)nové svazové funkcionáře, je vždycky jen tradiční předehrou k zajímavější části, kterou je losování soutěží družstev. Podle ohlasů na webech se nic mimořádného nepřihodilo, všechny dokumenty včetně soupisek jsou již na stránce soutěže. Vedoucím soutěže zůstal i nadále Michal Cerha. Stejná zůstala hrací doba i většina obsahu propozic, jedinou důležitější novinkou je zápočet na FIDE ELO. A tak tou nejdůležitější informací je, že začínáme již za týden, přesněji v neděli 9. října. Předehru obstará 1. liga a krajský přebor, které startují již o tomto víkendu. Já jen doufám, že se trochu "umoudří" počasí a nebude tak krásně jako v těchto dnech, to je skoro hřích, hrát v tomhle čase šachy.

A co je tedy v naší skupině KS nového? Změn je minimum, áčko Třebechovic, postupující do přeboru, nahradí jejich rezerva, po roční absenci se vrací céčko rychnovské Pandy a na doplnění počtu přibyla hradecká Slavia D místo ŠK Lípy. V soupiskách není vidět žádné překvapení, kde taky pořád brát nové hráče, že? A tak se budeme potkávat většinou se starými známými, se kterými se dobře známe už desítky let a tak to někdy vypadá spíš jako přáteláček než urputný boj o tolik důležité body.

V následující tabulce je pořadí družstev podle průměru deseti prvních hráčů na soupisce. Je to jen přibližná statistika, některá družstva nastupují v hodně kombinovaných sestavách, ale pro základní orientaci to stačí. Že mezi favority budou patřit rezervy Hronova, Náchoda a Jaroměře, to bylo jasné ještě před odevzdáním soupisek, na medailových pozicích se objevují pravidelně, ale jejich cíle se patrně budou lišit. Hronovští vyhráli soutěž už dvakrát po sobě, ale o postup zájem neměli, Jaroměř bude asi usilovat o první místo, aby jistila své áčko v KP, které pravidelně hraje o záchranu a tak jedině Náchod B zřejmě bude hrát na postup, protože jejich posílené áčko má určitě ambice na vítězství v přeboru a tím postup do 2. ligy. Kdo se bude držet v klidném středu a kdo bude do poslední chvíle bojovat o záchranu, to se ukáže, může to být kdokoliv z ostatních. Dobruška má silnou trojku vpředu, doplněnou mladíky, loni jako nováček si vedla velice dobře. Broumov, Náchod C i hradecká Slavia působí opticky silně, ale u nich hodně záleží na tom, v jakých sestavách budou nastupovat. To ostatně platí taky pro rychnovskou Pandu, která vždycky vystřídala všechny hráče, co měla na soupisce.

A co čeká nás? Jak je vidět z tabulky, k favoritům patřit nebudeme, to se od nás čekat nedá. Nemáme na soupisce Jirku Vondráčka, který si chce od šachu odpočnout, ale stejně za nás odehrál vždycky jen povinné minimum, takže to zase takové oslabení nebude. Lehce jsme jen přeházeli pořadí, abychom si trochu vyměnili soupeře. A s velkou pravděpodobností se dá očekávat, že se do poslední partie budeme pohybovat spíš v posledních patrech tabulky a budeme rádi za každý získaný bodík.

TJ Hronov B
Sněžka TJ Náchod B
Jiskra Jaroměř B
Slovan Broumov B
Niki TJ Náchod C
Slavia Hradec Králové D
DDM Kostelec nad Orlicí
Jiskra Česká Skalice
Spartak Rychnov nad Kněžnou
Panda Rychnov nad Kněžnou C
DDM Třebechovice pod Orebem B
ŠK Dobruška
1937
1925
1890
1858
1822
1815
1785
1779
1779
1768
1736
1680
  Soupiska Dobruška Soupiska Česká Skalice

Tak s chutí do boje a hurá na Dobrušku!! Máme co vracet, loni jsme doma prohráli jasně 2,5 : 5,5, snad to letos bude o něco lepší.

Autor: Vladimír Velecký