Králové Šachy v České Skalici Podívejte se do České Skalice
Oddíl
Soutěže družstev
Z historie
Různé

KS 6.kolo: Další "vyhraný" zápas, který jsme opět nevyhráli (08.01.2012)

Niki TJ Náchod C - Jiskra Česká Skalice 5 : 3.

Do nového roku jsme vstoupili s nulou na kontě získaných bodů a ani po prvním letošním kole to není lepší. Přitom jsme nehráli roli outsidera, podle sestav jsme favoritem nebyli, ale hrál se vyrovnaný zápas, ve kterém jsme měli na to, abychom ho vyhráli. Jenže mít "vyhranou" pozici, to u nás neznamená, že jsou body doma. V takhle vyrovnaných zápasech rozhoduje každé zaváhání a my jsme se jich zase nedokázali vyvarovat. Pavel Jánský hrál zajímavou partii, bohužel, v rozhodující chvíli nezahrál nejlepší tah (spíš slabý) a soupeř pohodlně zúročil získanou výhodu. Co dokázal náš borec na posledním stole, to se snad ani nedá popsat. Soupeře přehrál, ale místo aby si úplně zadarmo zkonzumoval koně, zahrál nepochopitelnou kombinaci, která skončila ztrátou kvality se zdechlou pozicí. Takže se není proč divit, že máme pořád nulu.

Prohrávali jsme poměrně brzy. Karel nedocenil poměrně jednoduchý tah jezdcem a místo aby pokryl pěšce napadeným střelcem, volil k jeho krytí dámu a střelce si nechal zadarmo sebrat. Vzápětí to korunoval nesmyslnou výměnou svého jezdce za pěšce (??), aby se vzápětí, slabší o dvě figury, vzdal - 1 : 0.

Břeťa vybojoval remízu v nejasné pozici, ale slabší o jednoho pěšáka. Petr Cerha to hrál mírumilovně, proti remíze by nic nenamítal už dřív, ale měl pokyn od kapitána, remízu nebrat. Dlouho mu elán stejně nevydržel a další nabídku už přijal. Tady nám přálo štěstí, pěšec navíc je dost velká výhoda a remíza je úspěchem našeho hráče - 1½ : ½.

Vzápětí jsem dostal remízovou nabídku já, materiál byl dost zredukovaný a teď zpětně lituju, že jsem nehrál dál. Počítal jsem s dalším zjednodušením pozice a pak už by to byla jen plochá vyrovnaná koncovka, ale pokud by Petr zvolil pokračování podle popartiové analýzy, hrálo by se mi dobře. Prohrát bych to při normální hře nemohl a volný a pěšec by mému soupeři asi dělal starosti. Ale když já ty remízové nabídky tak nerad odmítám! - 2 : 1.

Stejně vedle mě dopadl Pepa. Partie ještě ani pořádně nezačala a už byla na stole koncovka, na střední hru vůbec nedošlo. Dvacet tahů se pak lavírovalo kdo z koho, ale poziční chybu neudělal ani jeden ze soupeřů a tak se o bod rozdělili. Cestou domů jsme se shodli na tom, že jsme Pepu na soupisce dali zbytečně (na jeho přání) dozadu. Jemu je jedno, jestli hraje na prvním nebo posledním stole, vždycky rozehraje svoje nenáročné šachy. Je pravda, že moc neprohrává, ale výher taky zrovna moc nemá, takže jako obranář by se hodil spíš na přední šachovnice - 2½ : 1½.

O výsledku zápasu se rozhodlo v následujících dvou partiích, o kterých jsem se zmínil v úvodu. Petr na posledním stole sehrál pěknou partii se zkušeným Jardou Zaňkou, kterého nachytal na švestkách v koncovce. Jarda neopatrně zaktivnil svého koně, ale nedal si pozor na odskoky bílého koníka a musel toho svého odevzdat za jediného pěšáka. Jenže Petr se úplně nepochopitelně revanšoval, místo aby si toho koně s klidem zadarmo sebral (32. Kxg2) a dál hrozil vidlemi na krále a obě věže, což by za chvíli vedlo k dalším materiálním ziskům, zakombinoval jako úplný nováček, kvalitu sice přechodně získal, ale s takovým výsledkem, že kombinace skončila ztrátou kvality a beznadějnou pozicí - 3½ : 1½.

A tím se zápas zlomil v náš definitivní neúspěch, protože za malý okamžik vzdával i Pavel svou, v jednu chvíli zřejmě vyhranou partii. První sporný moment nastal po tahu bílého 24. Db2, kdy jsme na partii koukali s Pavlem Semerákem a shodli jsme se, že černý může získat kvalitu tahem 24. ... Sd3. Náš Pavel to zahrál jinak, vyměnil střelce za jezdce a výhoda byla pryč. Po partii mě oba aktéři přesvědčovali, že to zahrát nešlo, protože by černý střelce ztratil, ale nevidím tam nic, jak by se to mohlo stát, černý podle mě pokryje všechno a kvalitu má doma. K rozhodující chybě ale došlo až v 38. tahu, kdy Pavel místo Dxa2 s matovými hrozbami zahrál jen Db2 a přehédl vynucenou výměnu dam. Pak už to bylo jen hledání nemožného a čekání na zázrak, pozice byla jednoduše vyhraná pro soupeře - 4½ : 1½.

V posledních dvou partiích jsme aspoň zkorigovali nepříjemné skóre, aby to neskončilo debaklem. Jirka na prvním stole stálým pozičním tlakem otevřel cesty k bílému králi a zakončil efektním matem na první řadě, takový se hned tak nevidí. Pro nás bohužel jediný stoprocentní úspěch dnešního dne - 4½ : 2½.

Do zajímavé koncovky vyústila partie dvou Petrů na druhé šachovnici. Bílý střelec se zdál být na první pohled maličko lepší než soupeřův jezdec, ale bylo tam hodně možností a čas ubýval. Nakonec se náš Petr pokusil rozhodnout aktivním králem, ale černý se nenechal zastrašit, zahrál to přesně a vynutil si odevzdání střelce za volného pěšáka. K výhře by to ale stejně nestačilo, proto materiál vrátil a vynutil tak dělbu bodu - 5 : 3.

Jediné dva zápasy, kdy jsme měli na stolech reálný zisk tří bodů a nedotáhli jsme to k vítězství, byl ten dnešní a pak ve třetím kole proti zatím suverénnímu družstvu Hronova B. I tam jsme ze tří vyhraných partií, které by zápas otočily, nevyhráli ani jednu. Při pohledu na tabulku je vidět, že jsou to lídři soutěže, o to víc to mrzí. No tak třeba příště nějaký bod získáme, už moc šancí ani času na úspěch není.

Semerák Pavel
Šobotnik Petr
Pultar Petr
Dusbaba Petr
Drašnarová Marta
Burdilák Milan
Cerha Petr
Zaňka Jaroslav
2078
1869
1840
1808
1846
1784
1754
1678
0 : 1
½ : ½
1 : 0
½ : ½
½ : ½
1 : 0
½ : ½
1 : 0
Vrňata Jiří
Plodek Petr
Jánský Pavel
Velecký Vladimír
Havrda Josef
Křeček Karel
Lesk Břetislav
Čechovič Petr
2084
1865
1844
1748
1807
1601
1529
-

Autor: Vladimír Velecký

Pavel Semerák (2078) - Jiří Vrňata (2084)
0 : 1

Petr Plodek (1865) - Petr Šobotnik (1869)
½ : ½

Petr Pultar (1840) - Pavel Jánský (1844)
1 : 0

Vladimír Velecký (1748) - Petr Dusbaba (1808)
½ : ½

Marta Drašnarová (1863) - Josef Havrda (1807)
½ : ½

Karel Křeček (1601) - Milan Burdilák (1784)
0 : 1

Petr Cerha (1754) - Břetislav Lesk (1529)
½ : ½

Petr Čechovič - Jaroslav Zaňka (1678)
0 : 1