Králové Šachy v České Skalici Podívejte se do České Skalice
Oddíl
Soutěže družstev
Z historie
Různé

RP 5.kolo: Útočné partie bez remízy (15.01.2011)

Duha TJ Náchod E - Jiskra Česká Skalice B 2 : 3.

Soupeř nás přivítal v hojném počtu, cca 10 lidí. Kapitán domácího družstva se rozhodl nasadit na posledních třech šachovnicích mladé hráče (?) a utkání mohlo začít.

Nejdříve dohrál Břéťa, který svého soupeře doslova převálcoval, poté co ho připravil o dámu, střelce a několik pěšců - 0 : 1.

Ale naše vedení netrvalo dlouho, na páté šachovnici prohrál Kirill, který podle svých slov nezvládl zahájení a celou partii tahal za kratší konec - 1 : 1.

Třetí dohrál vítězně Martin, který potrestal soupeřovy dvě hrubky ziskem kvality a poté figury celé - 1 : 2.

V tu chvíli bylo pravděpodobné, že o osudu utkání rozhodne moje partie, jelikož s Petrem to nevypadalo moc dobře (stál stísněně a ztrácel koně za dva pěšce). V 17. tahu jsem našel kombinaci, po jejímž provedení soupeř usoudil, že nemá cenu dál tahat (nevyhnutelná ztráta kvality + ztráta dámy) - 1 : 3.

Petr hrál ještě asi hodinu, než se naše prognózy naplnily. Soupeře sice tlačil čas (2:13), ale Petr mu gentlemansky vzdal - 2 : 3. Po následující analýze jeho partie jsme našli tahy, které směřovaly k remíze a za určitých okolností se dalo hrát i na výhru. Ale to se nám to soudí, když jsme na to byli tři.

Poděkování patří soupeřům za příjemné prostředí a atmosféru.

Tomáš Mádr, kapitán

Balcar Jiří
Kebort František
Fišer Jan (??)
Kosinka Jakub (??)
Havrda Daniel (??)
1250
1461
-
-
-
0 : 1
0 : 1
0 : 1
1 : 0
1 : 0
Motloch Martin
Mádr Tomáš
Lesk Břetislav
Čechovič Petr
Juran Kirill
1520
1694
1529
-
-

Ve svém hodnocení Tomáš jen letmo zmínil, že domácí na posledních šachovnicích nasadili mladé hráče. Ve 20:00 jsou na webu soutěže jen výsledky ostatních zápasů a vedoucí soutěže zřejmě řeší, co s tím výše popsaným. Ti tři zmínění mladí hráči totiž dosud nejsou zapsánii na soupisce náchodského družstva a jejich doplnění není uvedeno v žádném zpravodaji. Jejich start by tedy měl být považován za neoprávněný a zápas by měl být zkontumován ve prospěch hostí se skóre 0 : 5. Propozice soutěže jsou v tomto bodu sice trochu nešťastně formulované ("Doplnění soupisky schvaluje vedoucí skupiny ve zpravodaji a bez tohoto zveřejnění nesmí nový hráč nastoupit."), ale z logiky věci vyplývá, že napřed by mělo být zveřejnění ve zpravodaji a teprve potom můžou noví hráči nastoupit, ne naopak. To by totiž v každém zápase mohl nastoupit v podstatě kdokoliv, koho se podaří sehnat (třeba velmistr, pokud by zatím nebyl na dvou soupiskách v ČR), a pak dodatečně žádat o jeho doplnění na soupisku. A to by byl poměrně velký zásah do regulérnosti soutěže, byť se jedná jen o tu nejnižší třídu. Nu, uvidíme, jak si s tím David Hepnar jako vedoucí poradí.

Doplněno v 21:30. S Davidem jsme si to vysvětlili, chyba byla u mě. On vydává všechny zpravodaje v pdf a teď vydal jeden mimořádný v .doc a to mi uniklo. Takže skutečně platí výsledek dosažený u stolu a jsem rád, že to tak dopadlo.

Autor: Vladimír Velecký