Králové Šachy v České Skalici Podívejte se do České Skalice
Oddíl
Soutěže družstev
Z historie
Různé

KS 6. kolo: Jak na nový rok, tak po celý rok? (06.01.2013)

Jiskra Česká Skalice - ŠO K a.s. Kunvald 4,5 : 3,5.

Kdyby mělo platit přísloví z nadpisu, asi bychom se vůbec nezlobili. Konečně jsme vyhráli, pravda, soupeř nám to trochu usnadnil, protože ze základní sestavy mnoho hráčů nepřivezl, ale na to se nikdo ptát nebude a počítají se body uhrané za šachovnicí. Trochu jsme ráno znejistěli, bylo devět deset, pak devět dvacet a soupeř nikde. Zavolal jsem jejich kapitána s dotazem, jestli opravdu přijedou a byl jsem ujištěn, že určitě ano, jen mají ještě dost času, protože si vyžádali začátky od 10:00, což jsme si my v rozpisu samozřejmě nepřečetli. A na desátou opravdu dorazili a mohlo se začít. Pro nás velká neznámá, obvykle hrajeme po čtyřicáté proti Náchodu, Rychnovu a podobně a teď tohle. Vetšina z nás ani nevěděla, kde Kunvald hledat.

Ujal jsem se tentokrát role hrajícího rozhodčího a po úvodních pozdravech se začalo a docela zostra. Když nastoupí Petr Plodek, je to pro nás velká podpora, hned se všem hraje líp a dneska se to zase potvrdilo. Petr se s tím nijak nepatlal, žádné poziční přetahování, pěkně tvrdě na černého krále, buch buch a černý vzdával před matem - vedeme 1 : 0.

Úvod tedy velice rychlý, další partie už tak svižné nebyly. Pepa Havrda se asi nechal inspirovat zahájením svého jmenovce "katenáča" Novotného, založil partii přesně v jeho stylu a podobně to taky skončilo. Chvíle lavírování, pak otevření cesty ke králi a neodrazitelný útok. Dva černí jezdci na f2 a g2 v konečné pozici, to se moc často nevidí - vedeme 2 : 0. Pepa si dal dodatečný dárek ke včerejším narozeninám.

Karla jsem tady nedávno chválil, jak si poradil s věčnými časovkami, ale dlouho mu to nevydrželo. Dneska kupil chyby jak na běžícím pásu, ztrácel jednoho pěšce za druhým a čas mu vypršel už v 26. tahu. Ale bylo to úplně jedno, taková pozice se stejně nedala udržet - 2 : 1.

Ke dvoubodovému náskoku jsem vzápětí přispěl já. V zahájení jsem jako obvykle trochu tápal, ale podařilo se mi postupně vylepšit pozici a výrazně zaktivnit figury, což nakonec přineslo úspěch. Černý sice zkusil protihru s útokem na krále, ale podařilo se mi odrazit protiútok a po záverečné kombinaci se soupeř vzdal, když ztrácel figuru a útok by trval dál - 3 : 1.

Divoká přestřelka se odehrála na poslední šachovnici, bílý se nechal nachytat na vidličku a odevzdal zadarmo střelce, pak zkusil zinscenovat útok na krále, ale Martin bez problému pokryl hrozby, něco vrátil, něco vyměnil a útok na krále dotáhl do konce sám. Mat z toho sice nebyl, ale věž navíc je taky dostatečná kompenzace do koncovky - 4 : 1. První zápasová výhra je na spadnutí, tu jednu půlku už snad někde uděláme.

Zasloužil se o ni Tomáš na prvním stole, do věžové koncovky šel s pěšcem navíc, odmítal jednu remízovou nabídku za druhou, ale víc než půlku nevyválčil. V partiích dole je jen zhruba polovina tahů, podle partiáře se končilo v 94. tahu, ale je to nepřehratelné. Zdánlivě jednoduchá pozice, asi bych na to po čase přišel, ale to bych místo psaní článku seděl celý večer u jediné partie. Tak až někdy jindy. V dalším průběhu se vyměnil jeden pár věží, černý dostal krále za svého pěšce a aktivní věží odrážel všechny pokusy bílého o zisk pěšce nebo mat - 4½ : 1½. Aspoň celková výhra je doma.

Poslední dvě partie už naše skóre nezvýšily, soupeři se povedlo zkorigovat stav zápasu na nejtěsnější prohru. Pavel odmítal několikrát nabídku remízy, ale v přibližně rovné pozici se přehlédl a odevzdal střelce bez náhrady. Sice pak ještě dvacet tahů zkoušel čarovat ("i soupeř může udělat blundr"), ale ten se revanšovat nechtěl a v poklidu dovedl partii k vítězství - 4½ : 2½.

Stotahová partie, to se na naší úrovni moc často nevidí. Hrála se oblíbená sicilka, na e4 Jirka snad nic jiného nehraje, ale dneska si s ní nějak neporadil. Doplatil na svou častou bolest, nechal krále v centru a po neopatrném ústupu dámy nechal bílého obětovat jezdce za útok. Kvůli slabému králi musel odevzdat dámu za věž a dvě figury, což by nebyl špatný obchod, jenže jeho zbylé figury se nedokázaly rychle zkoordinovat, jezdec byl odevzdán za soupeřovy pěšce a výsledkem byla složitá koncovka D+V+3p proti 2V+S+2p. A ten jediný pěšec navíc to nakonec rozhodl. Bílý sice nehrál úplně nejlíp, dost se natrápil, než našel cestu k výhře, ale nakonec si poradil - 4½ : 3½.

Mádr Tomáš
Kubec Jiří
Plodek Petr
Jánský Pavel
Velecký Vladimír
Havrda Josef
Křeček Karel
Lesk Martin
1960
1825
1867
1830
1859
1802
1592
1748
½ : ½
0 : 1
1 : 0
0 : 1
1 : 0
1 : 0
0 : 1
1 : 0
Vymetálek Petr
Dvořák Eduard
Hodek Roman
Rusz Gustav
Štěpán Stanislav
Tobiška Jaroslav
Krčmář Staanislav
Mlynář Miroslav
1828
1824
1690
1582
1653
1758
1511
1683

Tomáš Mádr (1960) - Petr Vymetálek (1828)
½ : ½


Eduard Dvořák (1824) - Jiří Kubec (1825)
1 : 0


Petr Plodek (1867) - Roman Hodek (1690)
1 : 0


Gustav Rusz (1582) - Pavel Jánský (1830)
1 : 0


Vladimír Velecký (1859) - Stanislav Štěpán (1653)
1 : 0


Jaroslav Tobiška (1758) - Josef Havrda (1802)
0 : 1


Karel Křeček (1592) - Stanislav Krčmář (1511)
0 : 1


Miroslav Mlynář (1683) - Martin Lesk (1748)
0 : 1

Autor: Vladimír Velecký