Králové Šachy v České Skalici Podívejte se do České Skalice
Oddíl
Soutěže družstev
Z historie
Různé

KS 8. kolo: I ten jeden bod je úspěchem, na víc jsme neměli (03.02.2013)

Jiskra Česká Skalice - ŠK Dobruška 4 : 4.

Je to tak, dneska můžeme být rádi, že to skončilo remízou, dalo se počítat spíš s výpraskem. Sestava se rodila hodně těžce, skládali jsme to, jak se dalo, o startu Jirky Kubce se rozhodlo až deset minut před devátou a i když nebodoval, byla to pro slepenou sestavu vítaná posila. Hosty jsme z okna viděli přijíždět, kdy jsme my byli v místnosti ještě ve třech, ale sešlo se to pak rychle a začalo se hrát téměř na čas. Hrálo se poměrně dlouho do první rozhodnuté partie a od začátku jsme my doháněli náskok soupeře, jednu chvíli už to vypadalo, že je po všem, ale závěr patřil nám. Sice nám k tomu hosté museli trochu pomoct, ale na to už se nikdo neptá a výsledek je na papíře a v historii.

Jirka Novák už nastoupit musel, aby odehrál aspoň ty povinné dvě partie a neplatili jsme za něj po soutěži pokutu, a bylo znát, že mu chybí herní praxe. Hrubou chybu neudělal, ale soupeř zamířil na jeho krále, útočil vším možným a Jirka tlaku nedokázal odolat. Poslední 2-3 tahy v partiáři jsou zřejmě špatně, ale konečná pozice je jasná - prohráváme - 0 : 1.

Pavel se pustil v sicilské do útoku s obětí pěšce, ale nic za něj nezískal. Černý dokázal všechno pokrýt, donutil bílého k výměnám a gambitového pěšce udržel až do koncovky, kde k němu přidal ještě jednoho a bylo to hotové. Po partii mi Pavel říkal, že se má pořád co učit, protože černý prý šel do téhle varianty vědomě, že je to známá teorie - prohráváme 0 : 2.

K prvnímu bodu pro nás si došel Petr na posledním stole. Jeho soupeř zřejmě se šachem teprve začíná, hned v úvodu odevzdal pěšce zadarmo, za chvíli přidal ještě figuru a nenáročným pojetím umožnil Petrovi bez problému zabodovat - snižujeme na 1 : 2.

Netrvalo moc dlouho a bylo to zase o dva body, tentokrát mou zásluhou. Taky nemůžu říct, že bych udělal nějakou hrubou chybu (strategickou ale určitě a nejednu), jenže jsem prostě nedokázal najít vhodnou protihru. Bílý byl pořád o jeden tah napřed, všechny mé pokusy včas odhalil a vyvrátil a rozebral mě do posledního šroubku. Sehrál to zkrátka pěkně a musím to ocenit, mat na závěr byl už jen zpestřením jasného výsledku a pojal jsem to jako gratulaci k jeho výkonu - 1 : 3.

Jak jsem to napsal v úvodu, o startu Jirky Kubce se rozhodlo těsně před odevzdáním sestavy, původně byl k zápasu připravený Břeťa Lesk. Díky Jirkovi se posunula sestava a hráči za ním tak měli relativně o něco lehčí úlohu. I tady to skončilo nulou na naší straně, ale zase to nebylo nějakým přehlédnutím nebo chybou, Vlastík Jonáš se v pozici orientoval líp, měl jasný plán a dokázal ho prosadit. Dvojice volných bílých pěšců na g a h sloupci, to byla neskutečná síla, Jirku to stálo figuru a pak už to bylo zcela jasné. Prohráváme už 1 : 4 a vypadá to na možný debakl.

Dařit se začalo v pravou chvíli. Tomáš je hodně spokojený se svou pozicí, vypadá to, že by si mohl připsat skalp dalšího silného soupeře. Karel získává pěšáka do nadějné koncovky, Martin sice stojí od začátku mizerně a navíc ztrácí pěšce, ale černý to hraje měkce a nedokáže svoji výhodu zúročit. Vyhrát už nemůžeme, šance na celkovou remízu ovšem stále trvá. Pomalu zbylým aktérům dochází čas, což je vždycky kritické hlavně pro Karla. Hodnotil jsem to tak, že Tomáš s Martinem vyhrají (Martin právě získává figuru zadarmo) a rozhodne se u Karla.

No a pak nám začíná pomáhat i to štěstí. Martinovi soupeř dává figuru úplně zadarmo v poměrně jednoduché pozici a partie se rázem obrací. Ještě je potřeba dávat pozor, protože černý zkouší naposledy "zašejdit" a snaží se obětí poslední figury přejít do koncovky krále proti S+J, ale Martin si dal pozor, jednu figuru radši vrátil a nechal si posledního pěšce, který mu k výhře stačí - 2 : 4.

Tomáš perfektně zvládl nelehkou koncovku, povedlo se mu získat střelce navíc, ale Mirek Pavlíček vyměnil věže a začínalo to vypadat, že si svým aktivním králem dobere všechny zbylé pěšce bílého nebo to skončí opakováním tahů. Tomáš si to ale spočítal přesně, skvěle obětoval střelce za aktivitu vlastního krále a ten rozhodl nezadržitelným pochodem za podporou posledního bílého pěšce - 3 : 4.

No a je to opravdu na Karlovi. Kupodivu má asi o 7 minut víc času než soupeř, tomu už zbývají jen vteřiny a třicetisekundový bonus, ale už jsme viděli Karla mnohokrát, jak prohrává na čas pozice, kde stojí rovně nebo i líp. Hraje se čtyřvěžová koncovka a může to dopadnout jakkoliv. Karel má pěšáka navíc, ale černý drží h-sloupec a má nepříjemné matové hrozby. Drama prožívají diváci víc než hráči samotní, hodnocení kibiců se mění po každém tahu. No, Karel zachoval chladnou hlavu, naopak byl to černý, který chyboval a nezahrál to nejlíp, jak mohl, takže nakonec zastavuje hodiny a podává ruku - dobojováno, 4 : 4.

Za ten jeden bod jsme opravdu moc rádi, po těch peripetiích se sestavou a vývojem zápasu nemůžeme chtít víc.

Mádr Tomáš
Kubec Jiří
Jánský Pavel
Velecký Vladimír
Křeček Karel
Novák Jiří
Lesk Martin
Čechovič Petr
1960
1825
1830
1859
1592
1624
1748
1566
1 : 0
0 : 1
0 : 1
0 : 1
1 : 0
0 : 1
1 : 0
1 : 0
Pavlíček Miroslav
Jonáš Vlastimil
Gregor Jiří jr.
Šubrt Petr
Konopka Jakub
Rambousek Josef
Gregor Jiří sr.
Šplouchal Jan
2018
2081
1695
1744
1574
1558
1525
1000

Tomáš Mádr (1960) - Miroslav Pavlíček (2018)
1 : 0


Jonáš Vlastimil (2081) - Jiří Kubec (1825)
1 : 0


Pavel Jánský (1830) - Jiří Gregor jr. (1695)
0 : 1


Petr Šubrt (1744) - Vladimír Velecký (1859)
1 : 0


Karel Křeček (1592) - Jakub Konopka (1574)
1 : 0


Jiří Rambousek (1558) - Jiří Novák (1624)
1 : 0


Martin Lesk (1748) - Jiří Gregor sr. (1960)
1 : 0


Jan Šplouchal (1000) - Petr Čechovič (1568)
0 : 1

Autor: Vladimír Velecký