Králové Šachy v České Skalici Podívejte se do České Skalice
Oddíl
Soutěže družstev
Z historie
Různé

KS 9. kolo: Povídání o tom, jak se vyhazují body z okna (17.02.2013)

P.Š. TJ Náchod D - Jiskra Česká Skalice 4 : 4.

Myslel jsem si, že v zápase s jakýmkoliv náchodským družstvem už mě nic nemůže překvapit, ale ukázalo se, že život je stále plný drobných překvapení a nic není tak jasné, jak vypadá. Platí to i o dnešním představení, kde účastníci (rovnoměrně z obou stran) udělali z pro nás zdánlivě suverénně vyhraného zápasu infarktové drama, kde nebylo rozhodnuto do posledního tahu a stát se mohlo úplně cokoliv. Přesvědčivě jsme domácí přehráli na předních stolech, vzadu to bohužel bylo dost tragické představení.

Po více než dvou letech jsme se sešli v základní sestavě, na místě jsme byli včas a jak to tak bývá, na posledního opozdilce čekali domácí. Prý jezdí na motorce z nějaké vesnice u Červeného Kostelce, což mu tedy vážně nezávidím. Než jsme se stihli rozkoukat, dorazil v pořádku a náročná cesta na něm nenechala žádné následky, jak se brzy ukázalo.

Zase jsem končil ze všech nejdřív, dle tradice jsem v zahájení byl spíš pasivní a hledal jsem nějakou protihru, aby to nebylo jen na jednu branku a čekání na výprask. Jarda se snažil spíš zjednodušovat a měnit figury a když zmizely dámy ze šachovnice, nechtěli jsme zkoušet šance v nejasných koncovkách. Mně to vyhovovalo, v té době jsme nikde nebyli horší a některé pozice už pro nás začaly vypadat hodně nadějně - tak tedy remíza a stav ½ : ½.

Už jsem to tu napsal několikrát, Petr Plodek, to je pro nás velká posila pokaždé, když nastoupí. Ani dnes nezaváhal, jako první ze všech přesvědčivě zaskóroval. Průběh partie byl naprosto jednoznačný, Petr zatlačil na dámském křídle, vytvořil bílému slabého c-pěšce a útokem na něj si bílého úplně rozebral - dostáváme se do vedení a podle vývoje na dalších šachovnicích to začíná vypadat na celkovou výhru, možná dost vysokou - 1½ : ½.

Jednu ze svých slabých chvilek si opět vybral Karel. Bílý sehrál zahájení poměrně nenáročně a ve snaze zinscenovat aspoň nějaký pokus o útok, obětoval pěšce bez viditelné kompenzace. Snahu o útok Karel snadno odrazil a po výměnách věží přešel do lepší koncovky, kde byla velice slušná šance na celý bod. Jenže!! Karel si vybral to nejhorší možné pokračování, víceméně sám donutil soupeře k výměně dam, po které vznikla snadno vyhraná koncovka, s jedinou, zato podstatnou vadou - koncovka byla vyhraná pro jeho soupeře!! Přitom to nebylo nic složitého, prostě opět jen chvíle slabšího soustředění a je po partii. Vyrovnáno - 1½ : 1½.

Další ukončená partie nic nezměnila, Pavel tentokrát nic převratného nevymyslel. Za remízu se mu to dát nechtělo, ale nebylo vidět, co by se s partií dalo udělat, černá to hrála dobře. Když dostal Pavel nabídku remízy, přišel se poradit, ale co se k tomu dalo říct? Tomáš stál nadějně, Jirka Kubec měl velkou převahu, Pepa měl pěšáka navíc, to bychom mohli vyhrát, tak proč nevzít půlku ve vyrovnané pozici. Stále nerozhodně - 2 : 2.

Výborně to zase sehrál Tomáš. Na takové partie je radost koukat. Tomáš si rozehrál jednu figuru za druhou do ideálního postavení, Petr Dusbaba se jen bránil, ale tlak byl moc velký a všechno se pokrýt nedalo. Bílý král byl v matové síti, kterou bylo možno odrazit jen za cenu velkých materiálních obětí. Konec, opět vedeme o bod - 3 : 2.

Jirka Novák nastoupil podruhé, aby splnil ty dvě povinně odehrané partie, a stejně jako minule s Dobruškou vyšel bodově naprázdno. Tentokrát se nechal nachytat už v zahájení a ztratil figuru. Sice pak ještě bojoval dalších třicet tahů, ale žádnou naději na záchranu nenašel. Černý všechno viděl, občas něco vyměnil, pak ještě získal kvalitu, takže z toho byla celá věž navíc. Žádný protiútok se nerýsoval a tak Jirka zastavil marný boj. Je vyrovnáno 3 : 3, ale pořád to vypadá, že bychom to mohli dovést k vítěznému konci, poslední dvě partie vypadají pro nás o hodně líp.

Jirka Kubec na tom byl zdravotně dost mizerně, horečka s ním lomcovala, ale je to bojovník, který by si kvůli takové prkotině zápas ujít nenechal. V průběhu boje na něm žádné potíže znát nebyly, útočil důrazně na černého krále, který zůstal zavřený uprostřed šachovnice. Černý si moc nezahrál a jen hasil drobné požáry na všech stranách. Dlouho se mu dařila úspěšná obrana, až otevření dámského křídla a postup pěšáka za podpory dámy a koníka rozhodl o výsledku - vedeme 4 : 3 a zdá se, že body máme v kapse, v poslední partii má Pepa pěšce navíc v nepříliš složité koncovce. To se snad nedá prohrát, říkáme si v duchu, minimálně půlku máme a tím i celý zápas. Ale je to samozřejmě jinak.

Zkušená domácí bojovnice má zákaz přijmout remízu, která pochopitelně domácím nic neřeší, a tak hraje horší koncovku s pěšcem méně. Teoreticky má být věž a střelec (navíc s pěšcem k dobru) proti věží a jezdci výhodou, ale tady asi rozhodovaly spíš nervy či co, normálně se to nedá vysvětlit. Pepa si místo zjednodušení a výměny figur nechal nasadit vazbu, po které zadarmo přišel o střelce. Copak, takové věci se staly už mockrát. Tady ovšem došlo k něčemu nevídanému, Pepa ustoupil z vazby, černá dobrala střelce koněm, ovšem nechala ho stát napadeného pěšcem a hned dalším tahem si ho nechala sebrat! Neuvěřitelné. Jenže Pepa už byl zřejmě psychicky zcela rozhozený a pěšcovou koncovku sehrál příšerným způsobem. Odevzdání jednoho pěšce za druhým, pak výměna věží v nepravou chvíli s přechodem do jednoduše prohrané koncovky. Zahazujeme vyhraný zápas - je konec a 4 : 4.

Dneska jsme to teda vážně vymňoukli. Takhle snadno asi domácí hned tak k bodu nepřijdou. Místo abychom je bodově předhonili a vyměnili si s nimi místo v první polovině tabulky, jedeme domů a zpytujeme svědomí. Většinou podobné "supervýkony", podobné tomu dnešnímu, předvádíme v úvodním zápase sezóny a ke konci jsme to obvykle my, kdo zachraňuje i nemožné, dnes jsme tedy dali milost svému soupeři.

Dusbaba Petr
Burdilák Milan
Cerha Petr
Horniaková Dagmar
Zaňka Jaroslav
Drašnarová Marta
Kosinka Jakub
Havrda Daniel
1832
1769
1765
1831
1687
1850
-
-
0 : 1
0 : 1
0 : 1
½ : ½
½ : ½
1 : 0
1 : 0
1 : 0
Mádr Tomáš
Kubec Jiří
Plodek Petr
Jánský Pavel
Velecký Vladimír
Havrda Josef
Křeček Karel
Novák Jiří
1960
1825
1867
1830
1859
1802
1592
1624

Petr Dusbaba (1832) - Tomáš Mádr (1960)
0 : 1


Jiří Kubec (1825) - Milan Burdilák (1769)
1 : 0


Petr Cerha (1765) - Petr Plodek (1867)
0 : 1


Pavel Jánský (1830) - Dagmar Horniaková (1831)
½ : ½


Jaroslav Zaňka (1685) - Vladimír Velecký (1879)
½ : ½


Josef Havrda (1802) - Marta Drašnarová (1850)
0 : 1


Jakub Kosinka - Karel Křeček (1592)
1 : 0


Jiří Novák (1624) - Daniel Havrda
0 : 1

Autor: Vladimír Velecký