Králové Šachy v České Skalici Podívejte se do České Skalice
Oddíl
Soutěže družstev
Z historie
Různé

KS 2. kolo: Co jsme si minule nahráli, o to jsme dnes přišli (17.11.2013)

Jiskra Česká Skalice - Sokol Jukov Červený Kostelec 1,5 : 6,5.

První vyhrání, z kapsy vyhání. V úvodním kole jsme si udělali pěkné skóre do začátku, dneska jsme to skoro stejným způsobem bohužel srovnali. Smolné zprávy začaly už v pátek, když si šel Pavel pro klíče od hrací místnosti, dozvěděl se, že je problém s topením a musíme se postarat sami. Takže jsem jel na zápas vybaven teplometem, naštěstí na něj nedošlo, už tam hřály dva jiné přístroje a ukázalo se to jako dostatečné. Dohrával jsem partii oblečený pouze v tričku - kalhoty samozřejmě taky :-), ale možná že mi bylo spíš horko z partie, zahájení jsem sehrál dost problematicky dle svého zvyku a stál jsem hodně hanebně.

Dobrý výkon dneska neukázal nikdo, byla to přehlídka hrubých chyb a omylů. Navíc si to ani nemůžete přehrát, některé partiáře jsou zoufalé. Píšu tuhle zprávu o půl páté a vlastně ani nevím, jestli to, co píšu, vůbec platí. Odjížděli jsme s Honzou v době, kdy se hrála poslední partie. V zápise jsem viděl (aspoň mám dojem), že na sedmé šachovnici je zapsána remíza, nicméně když teď koukám do partiáře, je tam výsledek 0:1, podepsaný oběma hráči. Výsledné pozici by remíza odpovídala, ale to zase tolik neznamená, může tam klidně konec chybět. Uvidíme, co bude na oficiálním webu. Pořadí ukončených partií taky nemusí být úplně přesné, měl jsem dost svých starostí a jen jsem registroval, jak mi partiáře přibývají na stole.

Jako prvního jsem slyšel Pavla, jak říká něco ve smyslu "to byla hrubá chyba" nebo něco na ten způsob a za chvíli přinesl důkaz porážky na papíře. Bohužel, to, že si obvykle plete barvy, to je v jeho partiáři normální, ale dneska si dal zvlášt záležet. V 10. tahu vynechal tah bílého, pak následuje několik zmatků a konec v 26. tahu. Přehrát lze tedy jen kousek - 0 : 1.

Pak zřejmě skončil Tomáš, který údajně něco přehlédl, nechal si prý sebrat dámu zadarmo nebo něco takového, partiář ale končí vyrovnanou pozicí, takže nevím. "Zvyšujeme" na 0 : 2.

Mám dojem, že další nulu zapsal Pepík na posledním stole, důvod nejasný - 20. tah chybí, pak pár škrtanců a v 29. tahu konec - 0 : 3.

Pak nejspíš následovala série tří remíz, nevím, v jakém pořadí, všechno zhruba ve stejnou chvíli. O své partii píšu v úvodu, dostal jsem se z nejhoršího, soupeř mi nepřesným 13. tahem umožnil otevřít pozici a převzít iniciativu, ale po výměnách několika figur jsem dosáhl jen vyrovnané pozice. Asi jsem se měl výměnám vyhnout a snažit o tlak na slabiny soupeře, pak by se s tím možná dalo něco dělat. - 1½ : 3½.

Celkem v pohodě sehrál partii Karel. Tradiční sicilkou držel rovnou hru a s klidem přešel do remízové koncovky. Kupodivu ani časovou tísní tentokrát netrpěl. 1 : 4.

Poslední remízou by měla být ta Martinova (s otazníkem) na 7. stole. Partiář plichtě odpovídá, tak tomu věřme - 1½ : 4½.

Partie Honzy Kuneše je úplná, ale že by to byl nějaký pěkný pohled, to ani náhodou. Bílý to nerozehrál nijak valně, v jednu chvíli se zdálo, že se snaží o srovnání všech figur na první řadu, takže Honza se vyvinul docela bez problémů a zdálo se, že by mohl hrát na celý bod. Jenže naděje trvala jen do 23. tahu, kdy přehlédl výměnu věží s následnou ztrátou figury a bylo po partii - 1½ : 5½.

Partii Jirky Kubce jsem neviděl až do konce, odjížděli jsme v době, kdy Jirka vystřílel všechen prach v útoku naprázdno a čekala ho jen těžká obrana. S Honzou jsme se shodli, že to má prohrané a po příjezdu domů mi přišel od Pavla mail, že to tak doopravdy bylo. Ani tady si to přehrát nemůžeme, Pavel mi k tomu napsal: "dále to je bohužel velmi zmatené - žasnu nad tím, jak to dokážeš dešifrovat. Vím, že já také píšu černé do bílých atd., ale zde jsou asi nějaké tahy vynechány. Omlouvám se že jsem to nedokončil - zejména závěrečné kombinace byly pěkné." No, co se dá dělat, asi je neuvidíme - je konec zápasu a výprask 1½ : 6½.

Citace Ivana Mládka na závěr - "to jsme to vymňoukli!"

P.S. Navečer mi Pavel poslal fotku partiáře, snad se mi povedlo poslední partii úspěšně přečíst a přehrát ... A Míša už dal výsledky na web soutěže, tři remízy opravdu platí.

Mádr Tomáš
Kuneš Jan
Kubec Jiří
Jánský Pavel
Velecký Vladimír
Křeček Karel
Motloch Martin
Šretr Josef
2007
1885
1705
1821
1835
1569
1570
1752
0 : 1
0 : 1
0 : 1
0 : 1
½ : ½
½ : ½
½ : ½
0 : 1
Erban Jiří
Kuru Martin
Škoda Pavel
Brát Libor
Klazar Václav
Jungwirth Stanislav
Vít Jaroslav
Mata Michal
2061
1885
1837
1821
1753
1657
1000
1653

Tomáš Mádr (2007) - Jiří Erban (2061)
0 : 1


Martin Kuru (1849) - Jan Kuneš (1885)
1 : 0


Jiří Kubec (1705) - Pavel Škoda (1837)
0 : 1


Libor Brát (1821) - Pavel Jánský (1813)
1 : 0

Podle partiáře konec ve 27. tahu.


Vladimír Velecký (1835) - Václav Klazar (1753)
½ : ½


Stanislav Jungwirth (1657) - Karel Křeček (1569)
½ : ½


Martin Motloch (1570) - Jaroslav Vít (1000)
½ : ½


Michal Mata (1653) - Josef Šretr (1752)
1 : 0

Podle partiáře konec ve 29. tahu.

Autor: Vladimír Velecký