Králové Šachy v České Skalici Podívejte se do České Skalice
Oddíl
Soutěže družstev
Z historie
Různé

KS 5. kolo: Moc pěkný zápas, do poslední chvíle nejasno (05.01.2014)

Spartak Rychnov nad Kněžnou - Jiskra Česká Skalice 4 : 4.

Koukal jsem do statistik, naposledy jsme s Rychnovem hráli doma na jaře 2008, letos jsme se již pošesté za sebou utkali v zahrádkářské klubovně, kde má Spartak sídlo. Zajímavé je, že ať se v sezóně scházíme jakkoliv, do Rychnova jedeme vždycky s předstihem a čekáme, až se domácí sejdou. Dnes byl domluvený začátek na 9:30, my jsme stepovali před klubovnou už o dvacet minut dřív, první z domácích se objevil za 4 minuty půl. Ještě že bylo nádherné jarní počasí, jinak by nám hrozilo umrznutí.

No, ale pak nás najednou bylo v hrací místnosti plno a s nepatrným zpožděním se začalo hrát. Až na jednu výjimku to byly docela zajímavé partie, bojovalo se usilovně do posledního tahu a potvrdilo se, že naše vzájemné zápasy nikdy nemají jasného favorita. I tentokrát to bylo naprosto otevřené a mohlo to skončit jakkoliv. Myslím, že teď s odstupem se dá říct, že o trochu větší kliku jsme dneska měli my, přece jen soupeř toho pokazil víc a maličko nám k tomu jednomu bodíku pomohl, jinak bychom asi odjížděli s prázdnou.

Tou jedinou výjimkou byla šestá šachovnice, já jsem ještě neměl ani vyplněný partiář, když vedle sedící Rosťa Palla říká Karlovi: "hraješ na výhru?", Karel po chvíli váhání zastavil hodiny a bylo po partii - necelých 5 tahů měla - ½ : ½.

Další partie měly přece jen zajímavější průběh, jako druhý jsem končil já cca po hodině. Většinu z toho času jsem ovšem spotřeboval já, Vojta to hrál tempem rapidu, přesto se dá říct, že jsem větší spotřebu času nedokázal zúročit a když mi nabídl remízu, neměl jsem důvod k delšímu otálení s jejím přijetím. Analýza ukázala, že výhoda zůstávala pořád na straně bílého a mě by čekala jen těžká obrana s nejasným výsledkem. Stále nerozhodně - 1 : 1.

Pak se zase hrálo delší dobu bez přerušení a začalo to s námi vypadat všelijak. Na posledních dvou stolech jsme začali ztrácet půdu pod nohama. Petr přešel do špatné koncovky a přestože se říká, že všechny věžovky jsou remis, tady to bylo tak jednoduché, že o remíze nemohla být řeč. Černý pohodlně měnil figury, přešel králem do útoku a bílý neměl čím kontrovat. Přestože má v závěrečné pozici bílý jen o pěšáka méně, je to zcela beznadějné, což viděli všichni diváci i samotní aktéři - prohráváme 1 : 2.

Kuriózním způsobem vyhrál Pavel. Hrála se skandinávská, se kterou má bohaté zkušenosti, takže nebyl zaskočen a rychle našel správný plán útoku. Při opačných rošádách to ani nebylo těžké, šlo jen o to, jak ten útok zrealizovat. Pavel stupňoval svou převahu, černý se k žádné protihře vůbec nedostal a jen se snažil pokrýt všechny hrozby. Nakonec nevydržel napětí boje a ztratil koncentraci, když dámou sebral koně, krytého pěšcem i střelcem. Vzdal to okamžitě, analýza byla poté hodně dlouhá, Pavel by to snad dokázal vyhrát ve všech variantách, ale kdoví... Je vyrovnáno - 2 : 2.

Ocenění za partii kola si zaslouží Honza Kuneš. Po celou partii měl sice prostorovou převahu s aktivnějšími figurami, ale celkem nic reálného se tam nerýsovalo a černá pozice se zdála být dostatečně pevná. Přesto se Honza nespokojil s nerozhodným výsledkem a povedlo se mu najít pěknou kombinaci, vedoucí až k matu. Závěrečná pozice vypadá hodně zajímavě. Poprvé se dostáváme do vedení - 3 : 2.

Ač se ujímáme vedení, v tuhle chvíli to s námi nevypadá příliš dobře. Na 1. šachovnici zřejmě nula, na 3. hrál Jirka Kubec pozici, kterou by každý normální hráč dávno vzdal, Martin přežil nejhorší, ale dohrával složitou partii na jedné minutě proti soupeřových čtyřiceti. Říkali jsme, že by to snad nemusel prohrát, protože soupeř nehrál ty nejlepší tahy, ale že by vyhrál, s tím se počítat nedalo. Pomalu jsme se smiřovali s těsnou prohrou. Ale ještě nebyl konec, i když dlouho nám průběžné vedení nevydrželo.

Tomáš se víceméně jen bránil, až se dostal do horší koncovky s nevhodně rozmístěnými pěšáky a nedokázal čelit útoku bílých figur. Dřívka se sice postupně měnila a mizela ze šachovnice, ale stále z toho byla pozice lepší pro bílého, kerý svůj tlak nakonec proměnil v zisk figury - vyrovnáno 3 : 3.

Martin letos nastoupil za áčko poprvé a zřejmě se nechal zaskočit připravenou variantou domácího borce. Když jsem viděl pozici po nějakém 8.-9. tahu, říkal jsem si, to bude masakr, vůbec nebylo vidět, jak by se černý mohl nějak rozumně rozehrát. Navíc ztrácel hodně času vymýšlením nějaké protihry, jenže kupodivu tahy přibývaly a černá pozice pořád byla hratelná. Ale stejně si myslím, že to bílý musel nějak hodně zkazit, protože si mohl dělat, co chtěl, zatímco černý nemohl takřka nic. Tady nám trochu pomohlo štěstí, když bílý špatně spočítal kombinaci, vedoucí místo zisku pěšáka s matovým útokem jen ke ztrátě kvality. Ještě pořád to bylo nejasné, až po vynucené výměně dam jsme začali věřit v úspěch. Bílý si sice posbíral pár pěšáků, jenže zapomněl na obranu a vzdal se před nekrytelným matem - opět vedeme 4 : 3.

Že to skončí celkovou remízou, bylo už nějakou chvíli zřejmé. Jirka Kubec se se svým optimismem nechtěl spokojit remízou, do které jeho partie směřovala. Pavel Krejcar není urputný bojovník, který by vyrovnanou pozici lámal za každou cenu, ale když mu Jirka bez vidiny nějakého hmatatelného útoku obětoval několik pěšců vlastně za nic, nabídnutou výhodu lehce zrealizoval na celý bod. Hotovo - 4 : 4.

No, byl to dneska vydařený zápas. Pěkné kombinace, strategie, napětí i hrubé chyby, nic z toho nechybělo. Ti, co prohráli, to určitě vidí trochu jinak, ale tak už to v šachu i v životě chodí.

Vizibla Roman
Kotyza Bohumil
Krejcar Pavel
Cvejn Jaroslav
Krupička Vojtěch
Palla Rostislav
Plachetka Milan
Ruffer Václav
1993
1919
1854
1750
1872
1736
1660
1652
1 : 0
0 : 1
1 : 0
0 : 1
½ : ½
½ : ½
0 : 1
1 : 0
Mádr Tomáš
Kuneš Jan
Kubec Jiří
Jánský Pavel
Velecký Vladimír
Křeček Karel
Lesk Martin
Čechovič Petr
2007
1885
1705
1821
1835
1569
1752
1556

Roman Vizibla (1993) - Tomáš Mádr (2007)
1 : 0


Jan Kuneš (1885) - Bohumil Kotyza (1919)
1 : 0


Pavel Krejcar (1854) - Jiří Kubec (1705)
1 : 0


Pavel Jánský (1821) - Jaroslav Cvejn (1750)
1 : 0


Vojtěch Krupička (1872) - Vladimír Velecký (1835)
½ : ½


Karel Křeček (1569) - Rostislav Palla (1736)
½ : ½


Milan Plachetka (1660) - Martin Lesk (1752)
0 : 1


Petr Čechovič (1556) - Václav Ruffer (1652)
0 : 1

Autor: Vladimír Velecký