Králové Šachy v České Skalici Podívejte se do České Skalice
Oddíl
Soutěže družstev
Z historie
Různé

KS 5. kolo: Už jsme si mysleli, že máme vyhráno, ale bohužel ... (11.01.2015)

Jiskra Česká Skalice - ŠK Dobruška 4 : 4.

Je to tak, byl to sice zápas plný přehmatů z obou stran, ale udržovali jsme si mírné vedení a před poslední skončenou partií jsme stále byli optimisty. Bohužel, v rozhodující chvíli jsme opět zaváhali, v Kostelci jsem zahodil výhru já, tentokrát to bylo na Pavlovi. Podle sestav jsme byli dost vysokými favority, ale jak říká David Navara, elo je jen číslo a nedá se přeceňovat. Ten svůj bodík si každý musí vybojovat sám a soupeř je od toho, aby mu to pořádně ztížil a pokud možno připsal úspěch pro sebe.

Už to začalo vypadat, že jako první skončím já a navíc s nulou, ale nakonec jsem přemýšlel a přemýšlel a díky tomu mě předběhl Pepa na šestce. Oba hráči to zřejmě pojali nenáročně, hlavně neprohrát a konečná pozice je dost vyjímečná. Ve 24 tazích jen jedna výměna a zubaté postavení pěšců. Poslední šanci na průlom dával h-sloupec, ale nikomu se do toho nechtělo a tak je tu první remíza - ½:½.

Skončil jsem tedy až jako druhý v pořadí - nebo spíš druhý až třetí, protože snad na vteřinu přesně dohrál i Jirka Kubec. Skóre je pořád nerozhodné, moji výhru Jirka vykompenzoval první nulou v letošním ročníku. Jirka to hrál optimisticky dle svého zvyku, ale tentokrát dlouho držel zavřenou pozici a otevřel ji ve špatný čas, soupeř ignoroval napadenou dámu a místo toho nasadil nekrytelný mat.
Se mnou to bylo složitější, obvykle mám spotřebu času nižší než soupeř, jenže dneska to bylo úplně jinak. Bílý to hrál jako bleskovku, hodně dlouho měl víc času než na začátku, ale hrál to docela dobře (nebo já špatně?). Dobrovolně a cíleně jsem šel do jím započaté kombinace na královském křídle, po několika výměnách jsem měl pěšáka navíc a celkem jsem si liboval, ovšem po 22. Jf5 mi bylo jasné, že jsem se přepočítal a je zřejmě po partii. Naštěští si s tím soupeř nevěděl tak úplně rady a dal mi ještě šanci, když mě pustil k matovému útoku. Stále nerozhodně - 1½:1½.

Do vedení jsme ale šli za chvíli my zásluhou Martina na sedmičce. První zaváhání černého bylo okamžitě potrestáno, celkem zbytečně odevzdal pěšce a po několika tazích se vzdal, protože se dáma dostala do vazby a před její výměnou za věž volil černý kapitulaci - 2½:1½.

Dlouho jsme se neradovali. Na dvojce nastoupil Petr poprvé v tomto ročníku a moc si nezahrál. Hned v zahájení si nechal rozebrat pěšce před králem, k rošádě se ani nedostal a brzy byl o kvalitu slabší, což při redukovaném materiálu bílému bohatě stačilo na celý bod. Opět vyrovnáno - 2½:2½.

Naše šance na úspěšný výsledek výrazně stouply po skončení další partie. Na osmičce nastoupila za hosty žena, což ještě není nic tak zvláštního, ale byla to prý její první soutěžní partie v životě. Zkušenost v podání Karla zvítězila, bílá postupně ztrácela materiál, hrála statečně dál, a i když se některým přihlížejícím zdálo, že by to hráli mnohem líp než Karel, skončilo to nakonec matem a bodem pro nás - vedeme 3½:2½ a vypadá to, že bychom mohli zápas dovést k vítěznému konci.

Na jedničce byla partie po celou dobu v rovnováze, a tak proti remíze neměl námitky ani jeden z aktérů. Dělba bodu byla spravedlivá a jasná, nám to zajišťuje, že už určitě neprohrajeme - 4:3.

Bohužel, poslední partie nám opět nevyšla podle představ. Před vánocemi v Červeném Kostelci jsem to zazdil já, dneska si slabší chvilku vybral Pavel. Po celou dobu jsme jeho partii hodnotili jako lepší pro něj, a když ne výhra, počítali jsme, že aspoň remíza je jasná a to nám stačí. Pavel to bohužel pokazil, v zájmu družstva nabídl remízu, kterou soupeř samozřejmě odmítl a zřejmě nižší koncentrace a reakce na zvýšený šum v místnosti způsobila, že vzápětí udělal Pavel hrubou chybu 29. Vc1, po které se partie úplně otočila a po pár tazích bylo hotovo. Je vyrovnáno a konec - 4:4. Po partii Pavel říkal, že neviděl, jak by to mohl vyhrát, na to jsem opáčil já, že stačilo počkat, co vymyslí soupeř. Jenže po zápase se to hezky kecá, ostatně sám mám dost másla na hlavě, jak v již zmiňovaném Kostelci, tak i dnes, kdy jsem stál jasně na prohru a jen těžké zaváhání soupeře mě zachránilo.

Je to škoda, když už se nám podaří dosáhnout skoro na vrchol, přijde smutný pád. Reálně jsme v tabulce mohli mít o krásné čtyři body víc, ale to kdyby ...

Mádr Tomáš
Plodek Petr
Jánský Pavel
Velecký Vladimír
Kubec Jiří
Havrda Josef
Motloch Martin
Křeček Karel
1875
1911
1822
1784
1710
1773
1565
1554
½ : ½
0 : 1
0 : 1
1 : 0
0 : 1
½ : ½
1 : 0
1 : 0
Jonáš Vlastimil
Pavlíček Miroslav
Čermák Miroslav
Gregor Jiří st.
Ulman Jaromír
Ulman Jakub
Šplouchal Jan
Kejvalová Blanka
2094
2033
1864
1514
1423
1286
1000
1000

Tomáš Mádr (1875) - Vlastimil Jonáš (2094)
½:½


Miroslav Pavlíček (2033) - Petr Plodek (1911)
1:0


Pavel Jánský (1822) - Miroslav Čermák (1864)
0:1


Jiří Gregor st. (1514) - Vladimír Velecký (1784)
0:1


Jiří Kubec (1710) - Jaromír Ulman (1423)
0:1


Jakub Ulman (1286) - Josef Havrda (1773)
½:½


Martin Motloch (1565) - Jan Šplouchal (1000)
1:0


Blanka Kejvalová (1000) - Karel Křeček (1554)
0:1

Autor: Vladimír Velecký