Králové Šachy v České Skalici Podívejte se do České Skalice
Oddíl
Soutěže družstev
Z historie
Různé

KS 8. kolo: Tohle jsme vážně nečekali (22.02.2015)

DDM Kostelec nad Orlicí - Jiskra Česká Skalice 2,5 : 5,5.

Je to tak, naposledy jsme s tímto soupeřem bodovali před šesti lety, od té doby jsme obvykle prohráli 3:5, případně ještě hůř 2,5:5,5. Bylo tedy co oplácet, jak je vidět, nevím, proč se nám zrovna proti Kostelci tak nedaří. No, tak jsme tedy dneska snad zlomili prokletí a aspoň částečně zahojili své rány z předchozích sezón.

Cesta bezproblémová, na místě jsme byli s dostatečným předstihem, jediná neznámá byl Tomáš, který se přemisťoval na zápas samostatně z Prahy. Když jsem se to na srazu na náměstí dozvěděl, vzpomněl jsem si na minulý rok, kdy to mělo být úplně stejně a nakonec se sháněl na poslední chvíli náhradník, protože mu ujel nějaký autobus. Ale doba od té doby pokročila, Tomáš byl na místě jako první se svým vozem a čekal na nás rovnou v hrací místnosti, mohlo se tedy bez dlouhého otálení za chvíli začít.

A začalo se pro nás moc nadějně, postupně jsme získávali náskok a až v závěru za rozhodnutého stavu se dostalo i na domácí, kteří tak upravili celkový výsledek na přijatelný rozdíl. V tabulce se zase posuneme o nějakou příčku výš, minimálně s dnešním soupeřem si vyměníme místa. Můžeme říct, že jsme se již definitivně zachránili, až do dnešního výsledku ještě existovala teoretická možnost sestupu.

Jak se to tedy celé odehrálo? Nejdřív jsme zabodovali na osmičce. Bylo to tam takové neurovnané, občas se něco vyměnilo, ale výhodu nebo materiál nezískal nikdo. První a rozhodující chybu udělal domácí hráč, když si nechal dát vidličku král-dáma a okamžitě se vzdal. Jdeme do vedení - 1:0.

Pěkný začátek vzápětí podpořil Tomáš na opačném konci startovního pole. Tady k žádné materiální úhoně nedošlo, v konečné pozici jsou na tom oba aktéři - pokud se dřívek týče - naprosto vyrovnaně, jenže bílý král je slaboučký a matu se nedá nijak rozumně čelit - pěkný útok v podání našeho hráče! Zvyšujeme na 2:0.

Byl jsem první, kdo dal domácím taky nějakou šanci. Postupně ubývalo figurek, až jsem nedával pozor a umožnil černému pěknou oběť střelce, kterou jsem musel odmítnout za cenu jednoho pěšáka. Naštěstí pro mě zbyli na šachovnici nestejní střelci a když mi ještě černý ulehčil obranu výměnou dam, sám uznal marnost svého snažení a nabídl remízu, kterou jsem samozřejmě bez váhání přijal. Skóre zase o trochu poskočilo blíž k našemu konečnému úspěchu - 2½:½.

Ale tahle naše ztráta znamenala jen malé zpomalení mohutného nástupu. Skóre zvýšil Jirka Kubec v pěkné bojovné partii, kdy bílého moc pěkně rozebral a ten nedokázal zabránit velkým ztrátám materiálu. Bílý doplatil na špatný vývin, střelec z c1 a věž z a1 za celou partii nezasáhli do hry. Nakonec musel odevzdat jezdce za pěšáka, ale ani to nestačilo na záchranu partie. Ale jak po partii ukázal Tomáš, v jednu chvíli tam za bílého byla zajímavá možnost obrany, kterou naštěstí pro nás neviděl ani jeden z hráčů - po 32. Je8+ by to Jirka dost těžko vyhrával. Zvyšujeme na 3½:½.

Zápas rozhodl Pavel na dvojce. Zahájil oblíbenou vídeňskou, ale podle jeho vlastních slov něco takového ještě nehrál a od 3. tahu se muselo oboustranně tvořit. Pavel byl po celou partii aktivnější, nakonec z toho vznikla čtyřvěžová koncovka s pěšcem navíc, sice zdvojeným, kterou ovšem Pavel sehrál líp než soupeř a po zisku dalšího pěšáka to černý radši zabalil. Vyhráváme zápas, teď už jde jen o konečné skóre. 4½:½.

Teprve za tohoto stavu se dostali trochu ke slovu i domácí. U Martina Motlocha se objevila zajímavá a naprosto nejasná koncovka, když byl donucen k oběti dámy za věž a jezdce. Bylo by to ještě na dlouho, ale za rozhodnutého stavu neměl domácí hráč příliš chuti k boji a nabídl remízu. Ani tady Martin neměl námitky a bez váhání podepsal partiář. 5:1.

Zbývají poslední dvě partie, na trojce přes oboustranný téměř spotřebovaný čas zbývá pořád dost materiálu, bílý odmítá remízovou nabídku a snaží se využít svou o něco aktivnější pozici. Rozhodující zaváhání přišlo z jeho strany po slabším 44. Dd3, Martin hned po partii ukázal, že po správném 44. f6! by měl velké starosti a kdoví, jestli by partii udržel. 5½:1½.

Až v poslední ukončené partii si mohli domácí připsat celý bod za výhru, i když ani tady to tak hodně dlouho nevypadalo. Do koncovky těžkých figur šel náš Karel s výhodou jednoho pěšce, ale jako slabina se ukázalo rozmístění věží na poslední řadě, po výměně dam se bílé věže rychle staly pánem středových sloupců a černí pěšci začali jeden za druhým mizet ze šachovnice. S ohledem na stav zápasu se Karel vzdal, ale nemusí ničeho litovat, tohle už by snad bílý nemohl zkazit, ani kdyby se hodně snažil. Konec, vítězíme přesvědčivě 5½:2½.

Výsledek nad očekávání dobrý, uvidíme, kam nás to v tabulce vynese.

Zikmund Jaroslav
Chmelař Vítězslav
Jindrásek Mojmír
Matouš Lubomír
Dostálek Petr
Malý Jan
Štolba Oldřich
Matoulek Jaroslav
1849
1791
1859
1840
1757
1672
1661
1693
0 : 1
0 : 1
½ : ½
½ : ½
0 : 1
½ : ½
1 : 0
0 : 1
Mádr Tomáš
Jánský Pavel
Lesk Martin
Velecký Vladimír
Kubec Jiří
Motloch Martin
Křeček Karel
Lesk Břetislav
1875
1822
1732
1784
1710
1565
1554
1560

Jaroslav Zikmund (1849) - Tomáš Mádr (1875)
0:1


Pavel Jánský (1822) - Vítězslav Chmelař (1791)
1:0


Mojmír Jindrásek (1859) - Martin Lesk (1732)
½:½


Vladimír Velecký (1784) - Lubomír Matouš (1784)
½:½


Petr Dostálek (1757) - Jiří Kubec (1710)
0:1


Martin Motloch (1565) - Jan Malý (1672)
½:½


Oldřich Štolba (1661) - Karel Křeček (1554)
1:0


Břetislav Lesk (1560) - Jaroslav Matoulek (1693)
1:0

Autor: Vladimír Velecký