Králové Šachy v České Skalici Podívejte se do České Skalice
Oddíl
Soutěže družstev
Z historie
Různé

RP 1. kolo: první zápas pohledem kapitána (13.10.2015)

Jiskra Česká Skalice B - TJ Hronov B 3,5 : 1,5.

Tak máme za sebou první zápas s pěkným výsledkem. Dle soupisek měli být hronovští jasnými favority, ale přijeli jen s dvěma zkušenými hráči, zbytek sestavy doplnili mladíci. Situace se tak otočila a když jsme zasedali k šachovnicím, bylo jasné, že bookmakeři by si vsadili spíše na nás - pouze na druhé šachovnici měli hosté elově výše postaveného šachistu. Ale věže jsou placaté, střelci špičatí, štěstěna vrtkavá, známe to všichni - stačí drobná nepozornost, slabší chvilka a ELO vám partii nevyhraje.

Já jsem musel na jedenáctou do práce a hrát jsem nemohl, nicméně jsem ještě stačil společně s ostatními spoluhráči vyřešit nečekané problémy (o tom na konci reportáže), přivítat hosty (děkujeme za jejich trpělivost) a hra mohla s malým zpožděním začít. Večer po zápase jsme si s Tomášem Mádrem sedli a přehráli si všechny partie a toto jsou naše laické postřehy.

Nejdříve se zrodily dvě remízy. Na druhé šachovnici se Jirka s Láďou Michlem dohodli na remíze po 16. tahu - pozice byla vyrovnaná, opticky se zdálo, že bílý stojí poněkud aktivněji, ale žádnou konkrétní hrozbu jsme tam ani za jednoho z hráčů neviděli - 0,5:0,5. To na páté už to byla remíza zřejmě učebnicová - oba soupeři měli stejně materiálu (K, 4p, S vs. K, 4p, J) s neaktivními králi - nebylo co řešit. Petr si jen může vyčítat, že nevyužil dvě šance, které se mu naskytly. Při výměnách, které proběhly od 21. tahu, by při správném pořadí tahů vyválčil figuru a pravděpodobně vyhrál partii. No a ještě na začátku hry v 9. tahu po soupeřově 9. ... c6 nevyužil šance zahrát 10. Da4, což vede k zisku jezdce - kůň nemá nohy, ochránit nelze a padá. Ale jsme jenom lidi... 1:1.

Tomášovi na jedničce - jak mi povídal - hrál soupeř pěkně do noty a když si navíc vybral slabší chvilku (kluci mimochodem docela blicali) a zahrál 11. ... Jb-d2?,Tomáš nabídku přijal 12. Jxg7+. Znamená to zisk pěška, černý má po rošádě a před králem nepříjemná trhlina, kterou lepí, látá a ucpává ještě zhruba 30 tahů, aby zjistil, že jeho lepidlo, nitě i ucpávky na vše nestačí a vzdává. 2:1.

První půlbodík po několikaleté pauze si na svůj účet připsal Pepa Zikmund na čtyřce. Oba borci přeskupovali figury, střelci cílili, koně ržáli, ale když ani jeden nechyboval a neskočil druhému na pastičky, které se semtam nabízely, shodli se na remis. 2,5:1,5.

Zřejmě nejzajímavější partii dne sehrál na trojce Karel. Na soupeři si vynutil kvalitu, aby vzápětí ztratil střelce, který zůstal zablokován při dobývání již zmíněné věže, za pěšáka. Figury tedy hrály spíše pro černého (J+S za V+p) - zbyla však spousta munice včetně dam na obou stranách -, ale ukázalo se, jakou sílu mají ty Karlovy, které "hrají", a jak slabé jsou soupeřovy s omezeným pohybem. Nakonec z toho byla jasná záležitost, Karel nechyboval a s jistotou dovedl partii do vítězného konce - 3,5:1,5.

PS.
Před utkáním se nám stala nepříjemnost - dveře do místnosti, kde máme skříň se šachovými potřebami, byly zamknuté a dodnes je nikdo neodemknul (máme ale do budoucna přislíbený klíč). Měli jsme ale štěstí, že hodiny neskladujeme (je jim tam prý zima, tak spí u Kubců) a že je Jirka Kubec náruživý šachista (zajel domů a přivezl čtvery šachovnice, z toho jedny nádherné skleněné, vykládané perletí a leštěné sametem, ale pro hru nepoužitelné), že paní Lenka Lesková respektuje mužův koníček a ví, že má šachy pod polštářem - 4. šachovnice je na světě, a že hostinský Slávek právě vezl zboží do své hospůdky, která je jinak v neděli zavřená a ochotně je zapůjčil. Poslední páté šachy máme, uf! Pak už stačilo jen z A-čtyřek nastříhat partiáře, vytvořit na koleni zápis a hra mohla začít... :-)

PPS
Úsměvná tečka na závěr - Petrovi se na partiář jeho mladý soupeř podepsal krátce a výstižně PEPA.

Autor: Martin Motloch