Králové Šachy v České Skalici Podívejte se do České Skalice
Oddíl
Soutěže družstev
Z historie
Různé

KS 3. kolo: první body s lídrem tabulky (22.11.2015)

Jiskra Česká Skalice - ŠK Lípa C 5 : 3.

Konečně jsme dosáhli na body a zrovna v zápase s lídrem tabulky, to jsme upřímně řečeno, moc nečekali. Hosté nám to, pravda, maličko usnadnili, když nechali doma první dva hráče ze soupisky, ale ani my jsme nebyli zdaleka kompletní. Hrál se pěkný zápas, některé partie hodně divoké, víc štěstí bylo na naší straně. Postupně se zdálo, že překvapivě, ale pohodlně vyhrajeme, pak se to ale začalo zamotávat a nakonec musím říct, že jsme měli docela kliku. Dva soupeřovi hráči se v lepších pozicích nechali nachytat na matové léčky, kdyby to viděli včas, zřejmě by byl konečný výsledek opačný. Ale na kdyby se samozřejmě nehraje.

Začalo se jen takovým oťukáváním. Pavel se v netradičním zahájení, jakési variantě pircovky, necítil dobře, protože v pozici nebyly žádné taktické možnosti, ale jen nějaké to lavírování sem a tam, a to není nic pro něj. Nabídl proto remízu ještě před dvacátým tahem, prostě nevěděl co hrát a pozice se mu nelíbila. Černý si věřil, že by mohl nějakou tu výhodu získat, proto uvažoval o nabídce a hodnotil vyhlídky. Mezitím jsme se já shodl na remíze s Iljou, byl jsem pod tlakem na d sloupci, ale podařilo se mi v pravý čas otevřít pozici, vyměnilo se pár figur a pak už jsem určitě hůř nestál, ale nějakou velkou výhodu jsem taky neviděl a manévrování s nejasným cílem, to mě nikdy nesedělo (nebo spíš nebavilo) - 0,5:0,5.

Hned poté usoudil i černý v Pavlově partii, že nemá jak dobýt bílou pozici a nabízenou remízu přijal - 1 : 1.

No a teď už se začalo doopravdy hrát a my domácí diváci, tedy Pavel a já, jsme si začali libovat, jak se ten zápas pěkně vyvíjí. Na posledních dvou stolech jsme měli jasnou převahu, vypadalo to na dva jisté body a na ostatních stolech se (zatím) nic špatného nedělo. Jenže čas ubíhal a už jsme ten optimismus maličko ztráceli.

Pepa Šretr postupně získával poziční převahu, pak i pěšáka k tomu a to už se nám nelíbilo ani trochu. Jeden černý pěšák na d3, spolehlivě jištěný svým kolegou z c4, těžké figury na středových sloupcích připraveny k útoku, nic pěkného na pohled. Asi i Vašek si uvědomil, že vyčkávání a obrana mizerné pozice nic nevyřeší, přešel proto rázně k protiakci a obětí jezdce za dva pěšce se pokusil o zvrat v hodnocení. A měl pravdu, dá se říct, že z ničeho vyčaroval matový útok. Jestli to mohl černý po 24. Vxf5 bránit nějak líp, to asi budeme řešit zítra na tréninku, podstatné bylo, že během pár tahů nastal opravdu ten nečekaný obrat a černý se vzdával tah před nekrytelným matem. Hodně nečekaně jdeme do vedení 2 : 1.

A za chvíli zvyšujeme na rozdíl dvou bodů, jistého sice není zdaleka nic, ale vypadá to moc dobře. A zase to bylo jako blesk z jasného nebe. Jirka Kubec obvykle odkládá rošádu,, co nejdéle to jde, a opět na to zase jednou doplatil, naštěstí jen za cenu jednoho pěšáka. I tak se pozice poměrně zjednodušila a na Jiříka měla čekat jen ta nepříjemná obrana s čekáním na zaváhání soupeře. No, a k tomu skutečně došlo. Zase na to bude čas až zítra při rozboru, ale z mého rychlého pohledu to vypadá, že bílý se zbytečně pustil do honby za dalším materiálem a nechal černého rozvinout protiútok. Že si nechal dát mat, to už je věc jiná, ale odehrálo se to hodně rychle, za pár tahů jezdec s dámou buch buch, šach a mat! 3:1.

Rozhodnuto ovšem není, vzápětí hosté snižují na šestce, kde pro změnu přehlédl matovou hrozbu náš hráč, spravedlivě je ovšem třeba uznat, že pozice byla hodně špatná a pravděpodobně by to Martin prohrál stejně, byť po delším boji. Bílý to hrál moc pěkně, černý běhal dámou z jednoho políčka na druhé a pořád byl pod soustředěnou palbou. 3:2.

Zhruba ve stejnou chvíli se rozhodlo o tom, že minimálně remízu v zápase máme doma, na poslední šachovnici. Stálo nás to chvíli nervů, pozice byla za černého dlouho vyhraná, jen bylo potřeba vědět jak. Petr občas nezahrál tak, jak jsme si všichni představovali a soupeř se snažil využít každou možnost k záchraně. Nakonec to trvalo přes devadesát tahů, ale povedlo se a čtvrtý bod máme v zápise - 4:2.

Díky dramatům na posledních dvou stolech zůstal téměř bez povšimnutí souboj lídrů ve vedlejší místnosti. Letmým pohledem se zdálo, že Tomáš se dvěma dvojpěšci bude mít v pozici víc slabých míst a černý se na něj nějak dostane, ale nebylo to tak. Tomáš po partii říkal, že se mu partie líbila, ale útočit neměl jak a bránil se spolehlivě, proto se se soupeřem dohodli na remíze, která pro nás znamená celkovou výhru - vedeme 4,5:2,5.

Zápas je tedy náš, o konečném skóre zatím jasno není. Karel sehrál prvních třicet tahů jako velmistr, jenže v okamžiku, kdy měl soupeře úplně svázaného, mohl v klidu vylepšovat svou už tak skvělou pozici, tak najednou zaváhal, předčasně otevřel pozici a během pár tahů byl z jasně vyhrané partie boj o holý život. Naštěstí obranu už zase zvládl s přehledem a přestože se soupeř snažil ještě třicet tahů o úspěch, remíza byla na světě. Je hotovo - 5:3.

Koečně tedy přišel úspěch, o to víc, že spíš nečekaný, za favority jsme se před zápasem nepovažovali.

Mádr Tomáš
Kubec Jiří
Jánský Pavel
Velecký Vladimír
Šrůtek Václav
Motloch Martin
Křeček Karel
Čechovič Petr
1895
1754
1807
1775
1683
1559
1492
1529
½ : ½
1 : 0
½ : ½
½ : ½
1 : 0
0 : 1
½ : ½
1:0
Němec Otakar
Portych Václav
Tsapanidis Vasilis
Mareš Ilja
Šretr Josef
Kosař Matěj
Pražák Patrik
Pražák Viktor
1922
1868
1821
1821
1757
1685
1634
1241

Tomáš Mádr (1895) - Otakar Němec (1922)
½:½


Václav Portych (1868) - Jiří Kubec (1754)
0:1


Pavel Jánský (1807) - Vasilis Tsapanidis (1821)
½:½


Ilja Mareš (1821) - Vladimír Velecký (1775)
½:½


Václav Šrůtek (1683) - Josef Šretr (1757)
1:0


Matěj Kosař (1685) - Martin Motloch (1559)
1:0


Karel Křeček (1492) - Patrik Pražák (1634)
½:½


Viktor Pražák (1241) - Petr Čechovič (1529)
0:1

Autor: Vladimír Velecký