Králové Šachy v České Skalici Podívejte se do České Skalice
Oddíl
Soutěže družstev
Z historie
Různé

KS 7. kolo: Jako v minulém kole, tentokrát naštěstí pro nás (07.02.2016)

Jiskra Česká Skalice - DDM Kostelec nad Orlicí 6,5 : 1,5.

Zase krásný jarní den, na náměstí pod okny probíhal masopustní rej, jen šestnáct bláznů sedělo u šachovnice a pokoušelo se přechytračit svého soupeře. Ale jo, dobré to bylo. Sice výhoda byla hned od počátku na naší straně, protože jsme se opět sešli skoro v základu, zatímco hosté se na nás přijeli podívat s několika náhradníky. Hrálo se ve svižném tempu, krátce po poledni bylo hotovo a pro nás to zatím byl zápas sezóny. Tak jen aby nám to ještě chvíli vydrželo.

Jako první dnes přinesl podepsaný partiář Pepa na sedmičce. Opět to jeho zdánlivě neagresivní zahájení, jenže najednou se vyměnilo pár figur a Pepa se pustil do útoku přímo na krále. Černý to nějak špatně ohodnotil, asi nechtěl jen pasivně přihlížet, co se z toho vyvine a pokusil se kontrovat těžkými figurami, jenže tu aktivitu přehnal a věže se mu zamotaly tak, že z toho byla nevyhnutelná ztráta nejméně jedné z nich. Zhodnotil to tentokrát realisticky a vzdal - jdeme do vedení. 1:0.

Druhý bod v pořadí vložil do banku Pavel, čtyřka. Je to bohužel jediná partie, která dneska chybí v přehledu. Do počítače jsem ji vložil už v průběhu zápasu, když jsem měl odehráno a v roli rozhodčího zase tolik práce nebylo, jenže ... Zkrátka to vypadá, že jsem ji asi neuložil či co, přišel jsem na to až doma a partiář jsem už vrátil. A to jsem si ještě liboval, jak to má Pavel tentokrát hezky čitelné a srozumitelné. No, třeba se to tady ještě dodatečně objeví. Pokud jde o samotný průběh, byla to pěkná útočná partie, bílý král byl v ohrožení od samého počátku, ani k rošádě se nedostal, jen běhal po šachovnici a marně hledal, kde by našel spolehlivý úkryt. A až do konce partie se mu to nepovedlo, poslední políčko, na kterém se usadil, bylo g1, aby mu vzápětí dala mat černá dáma na f2. Byla to moc zajímavá partie, škoda, škoda toho partiáře. 2:0.

Dneska to jde jako po másle, za chvíli máme další bodík na prvním stole. Byla to taková nějaká pseudovarianta zavřené sicilské, ani tady se soupeř nedostal k rošádě. Tomáš pěkně rozehrál figury a stejně jako Pavel brzy nastoupil do útoku na královském křídle. Bílé věže najednou stály jako mohutná síla na f sloupci, černý se z toho zkusil vymotat výměnou dámy za věž a jezdce, ale nějak to nedopadlo a vzdává marný odpor. 3:0.

Vyhráno ještě není, i když to vypadá nadějně, téměř současně s Tomášem se končí na dvojce a tady to pro nás znamená první - a jedinou - nulu v dnešním zápase. A nemusela být. Po celou partii stál bílý mnohem líp a vypadalo to, že jeho útok bude mít úspěch. Přesto se v rozhodující chvíli dopustil hrubé chyby, která by ho asi stála bod, bohužel to Martin v časové tísni neviděl. 27. Jf5, to byla ta hrubka, po Dxc5+ získává černý zdarma figuru a kryje všechno. Co se dá dělat, hodiny nejsou pro parádu a na čas je potřeba myslet včas. 3:1.

Aspoň půlku jsem do společného ranečku přinesl já. Po velkých výměnách jsem byl přesvědčený, že bych to měl vyhrát, už zbyli jen bělopolní střelci a já měl pěšáčky na černých polích, říkal jsem si, že se nějak na ty soupeřovy pěšáky musím dostat, ale nevyšlo to. Nevím, jestli jsem zvolil špatný postup, ale černý hrál ty jediné tahy a chybu neudělal. No, i ta půlka je za příznivého stavu dobrá. 3,5:1,5.

A teď už jsme předvedli drtivý závěr, zbylé tři partie nám přinesly stoprocentní úspěch. I když zrovna ta poslední a nejdelší byla dlouho nejasná a kdyby se černý nedal nachytat na jednoduchou "rádoby aktivní" léčku, po které ztratil figuru (41. ... Vxg2 ??), kdoví, jak by to dopadlo. Ještě předtím přišel s podepsaným partiářem Karel, který po špatně propočtené kombinaci soupeře získal k dobru celou figuru a po výměnách věží už nu zbyl na slaboučké bílé pěšáky nekompromisní a nelítostný střelec, který si s nimi snadno poradil. 4,5:1,5. "Schyluje se k debaklu." Takhle jsem zhodnotil v minulém kole stav našeho zápasu v Hronově po šesté skončené partii, tenkrát jsme ovšem byli my tou slabší stranou, dnes je to naštěstí naopak.

Soupeři na šestce byli mými sousedy u stolu a tak jsem měl jejich duel takříkajíc v přímém přenosu. Moc jsem bílého nepochopil, už ve 12. tahu obětoval jezdce, sice za něj získal dva pěšáky, ale žádný další útok neměl a bylo jasné, že pokud se černý nedá nachytat na nějakou past, musí se v koncovce převaha projevit. A přesně tak to dopadlo, Petr nikam nespěchal, postupně měnil materiál a v závěru likvidoval s figurou navíc jednoho bílého pěšáka za druhým. 5,5:1,5.

O té poslední skončené partii už tady zmínka padla. Závěr sehrál černý velice špatně, když už přišel o figuru, mohl se aspoň snažit zabránit výměně věží, takhle šel jako ovce na porážku, možná v tom byla i deprese a zklamání z promarněné šance na úspěšný výsledek. Končíme na výsost spokojeni, 6,5:1,5 je pěkný vklad na naše konto. S dnešním protivníkem se nám nikdy nehraje dobře, máme z něj pokaždé obavy a nikdy není předem jasné, jak to dopadne.

Mádr Tomáš
Lesk Martin
Kubec Jiří
Jánský Pavel
Velecký Vladimír
Plodek Petr
Havrda Josef
Křeček Karel
1886
1752
1775
1810
1756
1865
1774
1486
1:0
0:1
1:0
1:0
½:½
1:0
1:0
1:0
Jindrásek Mojmír
Matouš Lubomír
Malý Jan
Kožúšek Slavomír
Matoulek Jaroslav
Štolba Oldřich
Lédr František
Štolba Petr
1790
1843
1744
1793
1614
1689
1496
1377

Autor: Vladimír Velecký

Tomáš Mádr (1886) - Mojmír Jindrásek (1790)
1:0


Lubomír Matouš (1843) - Martin Lesk (1752)
1:0


Jiří Kubec (1775) - Jan Malý (1744)
1:0


Vladimír Velecký (1756) - Jaroslav Matoulek (1614)
½:½


Oldřich Štolba (1689) - Petr Plodek (1865)
0:1


Josef Havrda (1774) - František Lédr (1496)
1:0


Petr Štolba (1377) - Karel Křeček (1486)
0:1