Králové Šachy v České Skalici Podívejte se do České Skalice
Oddíl
Soutěže družstev
Z historie
Různé

KS 6. kolo: Pěkný zápas se špatným koncem (15.01.2017)

Panda Rychnov nad Kněžnou B - ŠK Česká Skalice 5,5 : 2,5.

Trochu jsme měli obavy ze stavu silnic po ránu, ale bylo to v pohodě. Takticky jsme se vyhnuli přejezdu kolem Rozkoše, kde se zimní údržba už tradičně nedělá a největším problémem bylo nakonec parkování na místě dojezdu mezi hromadami sněhu. Ačkoliv jsme přijeli jen pět minut před plánovaným začátkem, domácí jsme asi trochu zaskočili, protože v tuto chvíli vedeme na počet přítomných 8:2. Postupně se skóre vyrovnávalo, chyběla však osoba nejdůležitější - kapitán Jirka Daniel s klíči od budovy. Po krátkém telefonickém dotazu se to vyjasnilo - náhoda, k jaké dochází maximálně jednou za deset let - Jirka prostě trochu zaspal.
Ještě pořád nebyli domácí v plném počtu, ale protože na hvězdy se vždycky čeká, přišla ta největší - Pepa Novotný - jako poslední. Škoda, bez jeho účasti v zápase by se nám hrálo mnohem líp. No nic, počítali jsme, že stoprocentně nastoupí, takže nás to až zase tolik nezaskočilo, a po krátkém zdržení se mohlo začít.

Zápas se začal odehrávat ve smíšeném tempu. Na některých stolech se brzy začaly rýsovat nerozhodné výsledky, někde se hrálo hodně zostra. A přestože konečný výsledek vypadá hodně jednoznačně, byl to tuhý boj až do samého závěru a až tak daleko jsme od úspěchu zase nebyli. Na prvních dvou stolech se hrálo na ostří nože a klidně mohly tyto partie skončit zcela opačně. Nakonec se to nepovedlo, ale zápas byl díky tomu dramatický až do samého závěru.

Tak tedy ve stručnosti: 4. šachovnice a dělba bodu již v 15. tahu. 0,5:0,5.

Poté se hrálo poměrně dlouho, Karel měl jako obvykle na hodinách mnohem méně času než soupeř, ten si asi s pozicí nevěděl moc rady a začal opakovat tahy, takže se rychle i oni dohodli na další remíze. 1:1.

Zanedlouho další konečná - 6. šachovnice a remíza v 17. tahu ve vyrovnané pozici - 1,5:1,5.

Pak došla řada i na mě. Jako obyčejně jsem nezahájil úplně nejlíp a říkal jsem si, že mě asi soupeř rychle přejede, ale nějak jsem se z toho vymotal a byl to bílý, kdo nenašel žádnou možnost ke zvýšení tlaku a inicioval mírové rozhovory - stále držíme vyrovnaný stav, ale do konce zápasu je hodně daleko a jak se za chvíli ukázalo, moc úspěšní už jsme v dalším průběhu nebyli. 2:2.

První rozhodnutá partie skončila neúspěchem pro nás. Petr na sedmičce dlouho držel vyrovnanou pozici, až v samém závěru špatně zareagoval po výměně dam a hrubá chyba 33. ... Je8 místo správného Jg8 rozhodla o výsledku. Domácí jdou do vedení a už ho nepustí - 2:3.

Zajímavá partie se odehrála mezi oběma lídry na prvním stole. Pepa zahájil tradičně, na obvyklé catenaccio byl ovšem Jirka dobře připravený a odpověděl stejnou zbraní. Hrálo se velice ostře, došlo k málokdy vídané výměně dámy za tři lehké figury, bohužel pro nás, Pepa měl přesnější propočet a vyšel z partie jako vítěz. Ale byl to moc pěkný pohled na oba bojovníky. 2:4.

Domácí tímto mají nejméně jeden zápasový bod v kapse, rozhodnuto však stále ještě není. Na šestce má Martin k dobru zdravého pěšáka a čekali jsme, že ho při redukovaném materiálu dokáže prosadit a na dvojce se hraje divočina, která může skončit jakkoliv.

Jenže i na té dvojce prokázal favorit lepší propočet variant a rozhodl o tom, že všechny body zůstanou v Rychnově. Pavel sice přišel o pěšáka, jenže jak už všichni víme, materiál není to, co by v jeho partiích mělo nějaký velký význam. Jeho snaha o matový útok tentokrát nepřinesla konečný efekt, Jirka Daniel i s minimem času dokázal odrazit všechny hrozby a zapsal pátý bod do domácí statistiky - 2:5. Ale na debakl to nevypadá, Martin pořád drží pěšáka navíc a snaží se něco vymyslet.

Snaží, snaží tak usilovně, až udělá jednoduchou chybu pod vlivem ubývajícího času a přichází o svou výhodu, krásného pěšáčka. Materiál se vyrovnává, pozice taky, čas téměř žádný, tak tedy remíza na závěr. 2,5:5,5. Škoda, na celkový úspěch by to sice nestačilo. ale opticky to mohlo být trochu lepší.

Soutěž se přehoupla do druhé poloviny a my jsme poprvé zaujali nelichotivou poslední příčku v tabulce. Nezbývá tedy nic jiného, než ve zbylých kolech poněkud více zabrat.

Novotný Josef
Daniel Jiří
Horák Jan
Zahradník Tomáš
Hartman Ivo
Pokorný David
Innemann František
Kačírek Pavel
2081
1970
1778
1647
1592
1412
1861
1104
1:0
1:0
½:½
½:½
½:½
½:½
1:0
½:½
Kubec Jiří
Jánský Pavel
Velecký Vladimír
Šrůtek Václav
Motloch Martin
Zikmund Josef
Čechovič Petr
Křeček Karel
1799
1779
1776
1620
1426
1753
1539
1425

Josef Novotný (2081) - Jiří Kubec (1799)
1:0


Pavel Jánský (1779) - Jiří Daniel (1970)
0:1


Jan Horák (1778) - Vladimír Velecký (1776)
½:½


Václav Šrůtek (1620) - Tomáš Zahradník (1647)
½:½


Ivo Hartman (1592) - Martin Motloch (1426)
½:½


Josef Zikmund (1753) - David Pokorný (1412)
½:½


František Innemann (1861) - Petr Čechovič (1539)
1:0


Karel Křeček (1452) - Pavel Kačírek (1104)
½:½

Autor: Vladimír Velecký