Králové Šachy v České Skalici Podívejte se do České Skalice
Oddíl
Soutěže družstev
Z historie
Různé

KS 6. kolo: Že bychom konečně zlomili prokletí? (14.01.2018)

ŠK Česká Skalice -Sokol Hradec Králové 6:2.

Po téměř dvou letech výprasků, jen vyjímečně proložených dvěma remízami, jsme konečně zabodovali naplno. Vše nám hrálo do karet, soupeř přijel jen se třemi hráči se základu, navíc oslaben o poslední šachovnici. A co je nejdůležitější, konečně se zadařilo všem hráčům na zadních stolech najednou a tak je z toho pěkné vykročení do nového roku. Sice jsme se ani tentokrát nevyhnuli drobným zaváháním (Pavel a já jsme měli na víc), naštěstí to dnes nehrálo žádnou roli, jen skóre mohlo být ještě výraznější v náš prospěch.

Jak se píše v úvodu, hosté od začátku v sedmi, z našeho družstva sice volal cca 10 minut před začátkem Boris, že bude mít malé zdržení, ale určitě přijede a taky byl na místě, ještě než se začalo pořádně hrát. Tak tedy hezký začátek - 1:0.

Proti jiným zápasům, kdy se pokaždé našla nějaká dvojice, které se nechtělo trápit v tuhém boji a brzy po rozehrání to dala za klidnou remízku, tentokrát se bojovalo dlouho a urputně. Ač se konečný výsledek zdá být poměrně jasný, dost dlouho to tak nevypadalo, až s postupem času jsme začali získávat převahu na většině stolů. Hezky se prosadil Vašek na sedmičce, jeho střelci byli mnohem silnější než soupeřovi, což vedlo nejdřív k rozbití pěšcového krytu před černým králem, doplněného zanedlouho malou kombinací se ziskem věže. 2:0.

Šanci na zvýšení náskoku jsem měl já, jen to vidět. Teoreticky by měl být bílý střelec lepší než můj jezdec, ale držel jsem pozici co nejvíc zavřenou a podařilo se mi soupeře přelstít a získat pěšáka. Sice byl zdvojený, přesto po soupeřově chybném 37. h4 měla přijít replika f4+ a černý (to jsem byl já!) vítězí ve všech variantách. No, neviděl jsem to a pak už to byla vynucená remíza. Škoda ztracené půlky. 2,5:0,5.

Ještě že moje zaváhání napravili další členové týmu. Boris sice měl pěšáka navrch už v desátém tahu, ale jeho král se dostal pod útok bílé dámy s podporou koně a chvíli se zdálo, že by snad mohlo dojít i nějakému matovému neštěstí. Bílý ovšem nedokázal svůj slibně vypadající útok zesílit a když se našemu hráči povedlo vynutit výměnu dam, koncovku s pěšcem navíc sehrál výborně a připsal na naše konto další cenný bod. 3,5:0,5.

První polovina zápasu je za námi, zatím výkon téměř na jedničku..

A ani to moc dlouho netrvalo a první tři body v této sezóně jsou naše. Martin na pětce byl od samého začátku mnohem aktivnější než protihráč a svou aktivitu přetavil v zisk kvality. V koncovce po výměně dam a dalším zjednodušení svou výhodu dokonale využil a když jeho h-pěšec nastoupil nezadržitelnou cestu na pole proměny, nezbylo černému než složit zbraně. 4,5:0,5.

Zaslouženou dělbou bodu skončil duel lídrů. Ani jedna ze stran neudělala chybu, ale taky nezískala žádný náznak nějaké výhody. Černý na první pohled sice vypadal prostorově o trochu lépe, přesto v koncovce těžkých figur nedokázal uskutečnit nějaký průlom do bílé pozice, kterým by mohl nějak rozhodnout. 5:1.

Jirka Kubec se u partie kroutil na všechny světové strany, v týdnu nastydl a ukrutně ho bolela záda, přesto zahájil dle svého zvyku bojovně. Bohužel špatně odhadl možnosti protiútoku, které černý získal po zdánlivě silném 10. Df3 a vypadalo to, že černí střelci s podporou věže s bílými figurami snadno zatočí. Ani soupeř ale naštěstí nepočítal úplně přesně a po hromadných výměnách se ukázalo, že v černém táboře jsou beznadějné slabiny a černí pěšci začali padat jak shnilé hrušky. 6:1.

Jediné vítězství tak zaznamenali hosté až v úplném závěru, když se Pavel, dlouho o pěšáka slabší, neodvážil zahrát 35. ... Vxa2, po kterém hlásí počítač naprostou rovinu. Vypadá to sice, jako by další pokračování 36. Dxf7+ Kh8 37. Je8 vedlo neodvratně do matu, černý ovšem kontruje silným Dxd4 a pryč je mat i bílý útok. Pavel zvolil jiné pokračování a to k záchraně partie nestačilo. Opět škoda nevyužité šance. 6:2.

Mádr Tomáš
Jánský Pavel
Kubec Jiří
Velecký Vladimír
Motloch Martin
Šroll Boris
Šrůtek Václav
Zikmund Josef
1880
1749
1780
1755
1431
1764
1647
1701
½:½
0:1
1:0
½:½
1:0
1:0
1:0
1:0
Humlíček Vojtěch
Palij Lubomír
Faltýnek David
Walter Jaroslav
Rejnuš Josef
Nosek Jiří
Faltýnek Lukáš
-
1954
1886
1547
1687
1584
1551
1395
 

Ve zprávě z minulého kola jsem sliboval, žě v novém roce to začneme konečně "kosit". A jak je vidět, je to tady. Pravda, dnešního soupeře zápas nezastihl v dobré kondici, úlohu nám trochu usnadnil, ale na to se nikdo neptá. Tak hlavně abychom neusnuli na vavřínech a nezůstalo jen u jediného úspěchu.

Tomáš Mádr (1880) - Vojtěch Humlíček (1954)
½:½


Lubomír Palij (1886) - Pavel Jánský (1749)
1:0


Jiří Kubec (1780) - David Faltýnek (1547)
1:0


Jaroslav Walter (1687) - Vladimír Velecký (1755)
½:½


Martin Motloch (1431) - Josef Rejnuš (1584)
1:0


Jiří Nosek (1551) - Boris Šroll (1764)
0:1


Václav Šrůtek (1647) - Lukáš Faltýnek (1395)
1:0

Autor: Vladimír Velecký