Králové Šachy v České Skalici Podívejte se do České Skalice
Oddíl
Soutěže družstev
Z historie
Různé

KS 10. kolo: Stačilo pár chyb a body se vezou na sever (18.03.2018)

ŠK Česká Skalice - Slovan Broumov 3:5.

Vždycky jsme mívali problémy se sestavou spíš v úvodních kolech, s blížícím se koncem sezóny se docházková morálka pořád zlepšovala, letos je tomu naopak. V jakém složení budeme hrát, to jsem se dozvěděl až 5 minut před začátkem a kupodivu, nastoupili jsme docela dobře. Hosté přijeli taky s kvalitní sestavou, na prvních šesti stolech byli nespornými favority. Přes to všechno se z průběhu zápasu ukazuje, že jsme nebyli zcela bez šancí, jenže to bychom se museli vyvarovat tradičních zaváhání v lepších pozicích a nedávat body zadarmo. Černými jsme to dostali jednoznačně, neuhráli jsme ani půlku a bílí už to zachránit nedokázali.
Cestou na zápas jsem měl velké obavy ze stavu hrací místnosti, při předchozím domácím zápase jsme měli hroznou zimu. V tomto směru došlo k výraznému zlepšení, to je fakt, bohužel zase někdo nechal otevřené okno v kuchyňce a na záchodě, takže aby to nebylo zase tak dokonalé, zamrzla voda aspoň tam. Ale to už se dalo přežít.

Dnes jsem na konečném neúspěchu podepsal výrazně já. Caro-Kan podle teorie, jenže když jsem začal s vlastní tvorbou, brzy jsem narazil. Sice jsem si připravil malou kombinaci, po které bych zřejmě získal figuru (15. Jb6 !!), jenže místo toho jsem myslel a myslel, až jsem se zalekl neexistujících hrozeb, zahrál hrubku fxe6 a pak už se s tím nic udělat nedalo. Škoda, velká škoda, mohli jsme mít pěkný počinek do zápasu. 0:1.

Za chvíli další nula, Pavel přinesl partiář a říká "prostě jsem byl přehrán, nic víc". Benoni, Hromádkova indická, nebo jak se tahle varianta jmenuje, Pavel to hrává za černé pokaždé, když má příležitost, dneska si ale moc nezahrál, byla to střelba na jednu branku. 0:2.

Za pár minut 0:3, další výprask pro černé figury. Jeden z nejstarších aktivních hráčů, sportovec každým coulem, zkrátka pan Bažant, předvedl, že stále umí. Jednoduše rozebral obranu před černým králem a získal tolik materiálu k dobru, že o výsledku partie bylo jasně rozhodnuto.

Na chvíli se nám povedlo odvrátit hrozící debakl a zkomplikovat hostům zatím jednoznačný sběr bodů. Petr na sedmičce měl poziční převahu, ale nepovedlo se mu z ní nic vytěžit. Zřejmě to chtělo pozici na některém křídle otevřít, aby se uplatnila výhoda dlouhonohého střelce proti jezdci, Petr se k tomu neodhodlal a nakonec se se soupeřkou dohodl na remíze. 0,5:3,5.

Nejtěžšího soupeře vyfasoval podle očekávání Tomáš na jedničce, ale vůbec ho to nerozházelo a sehrál jednu ze svých nejlepších partií. Od prvních tahů zatlačil černého do pasivity, získal pěšáka a sedmou řadu, a protože dvojice V+S se ukázala jako mnohem silnější než černá dvojka V+J, padli další pěšáci a bylo rozhodnuto. 1,5:3,5. Že by ještě byla šance na obrat?

No byla, ale nestačila. Na posledním stole se hrály dost hlasité šachy, pořád se odtamtud z obou stran ozývaly nějaké poznámky o chybách v partiáři a jak se ukázalo na konci, byly ty nářky oprávněné. Partii dole v souhrnu nenajdete, mám k dispozici oba zápisy, ale je to prostě nepřehratelné. Možná prvních 10-15 tahů, pak už jen změť omylů a nemožných tahů. Celkem odehráno 42 tahů, na tom se oba shodli, ale to je maximum, co se o tom dá dodat. Asi každý hrál svou vlastní partii bez ohledu na to, co si myslí soupeř. A abych nezapomněl, skončilo to pádem praporku našeho hráče, takže se dá říct, že premiéra Franty Sejvala v našem týmu se příliš nevydařila. 1,5:4,5. Je rozhodnuto. Frantu je třeba pochválit za nadšení a elán, protože nic nedbal záporných hodnot na teploměru a jako pravý sportsman přišel k partii ze Studnic pěšky.

Pěknou hru předvedl Jirka Kubec. Proti svému zvyku přišel k zápasu se smířlivou náladou a ještě v zahájení nabízel remízu. Ta byla soupeřem odmítnuta - musel by stejně čekat na ostatní - a tak mu nezbylo, než se zamyslet a pokračovat v boji. Ukázalo se to jako dobrá strategie, postupně se mu dařilo vylepšovat souhru figur a zvyšovat tlak na černou pozici, až z toho po malé kombinaci vyšel zisk figury. Ani pak to černý nezabalil, bojoval, jenže převaha figury byla znát a Jirka to úspěšně dotáhl k výhře. 2,5:4,5. Sice prohrajeme, ale nebude to s ostudou.

A jak se blíží závěr, zdá se, že to nakonec bude ten nejtěsnější výsledek, protože v poslední partii stojíme jasně na výhru. No, jasně, jak se to vezme. Boris byl tím článkem sestavy, u kterého se do poslední chvíle nevědělo, jestli bude moct hrát. Nakonec přišel, viděl... a téměř zvítězil. Partie hodně dlouho vyrovnaná materiálně i pozičně, až se Borisovi povedla kombinace, po které získal celého střelce navíc. Vypadá to jasně, černý ovšem nevzdává a čeká na příležitost, která opravdu přišla. Boris hrál dlouho na minutě a jen na chvíli polevil v koncentraci, umožnil tím černému nečekaný protiúder ( 60. Sf4? c1D!), po kterém se partie vyrovnává a i když se ještě chvíli hrálo, remíza byla nevyhnutelná. 3:5. Poznámka na okraj: myslím, že se ta koncovka hrála bez pěšců na a3 i a5, ale v celém partiáři jsem nenašel nic, co by vedlo k jejich zmizení ze šachovnice. Takže buď jsem se spletl já nebo je na papíře něco špatně. Je to možné, i tady nebyla rekonstrukce zrovna jednoduchá.

Po vzepětí v minulých kolech jsme se dnes opět vrátili do zaběhnutých kolejí a vlastními chybami se tak připravili o celkový úspěch.

Mádr Tomáš
Jánský Pavel
Kubec Jiří
Velecký Vladimír
Šroll Boris
Zikmund Josef
Čechovič Petr
Sejval František
1880
1730
1791
1756
1766
1617
1488
1206
1:0
0:1
1:0
0:1
½:½
0:1
½:½
0:1
Miler Jiří
Přibyl Jaroslav
Macháček Luděk
Cibulka Josef
Peroutka Ivo
Bažant Zdeněk
Divišová Hana
Hlavatý Oldřich
2041
1941
1916
1686
1823
1862
1303
1366

Tomáš Mádr (1880) - Jiří Miler (2041)
1:0


Jaroslav Přibyl (1941) - Pavel Jánský (1730)
1:0


Jiří Kubec (1781) - Luděk Macháček (1916)
1:0


Josef Cibulka (1686) - Vladimír Velecký (1756)
1:0


Boris Šroll (1766) - Ivo Peroutka (1823)
½:½


Zdeněk Bažant (1862) - Josef Zikmund (1617)
1:0


Petr Čechovič (1488) - Hana Divišová (1303)
½:½

Autor: Vladimír Velecký