Králové Šachy v České Skalici Podívejte se do České Skalice
Oddíl
Soutěže družstev
Z historie
Různé

RP 5. kolo: Souboj o čelo tabulky jsme zvládli s odřenýma ušima (06.01.2019)

ŠK Česká Skalice - ŠK Červený Kostelec B 3:2.

Opravdu se po dnešním kole dostáváme na první příčku tabulky (dělenou), ale jestli tohle měl být duel dvou nejlepších, nevím, nevím. Obě družstva to hrála dost lehce, žádný boj na krev, chvílema se víc kecalo než přemýšlelo a v poledne bylo po všem. Jedině snad já jsem zaznamenal několik nevšedních okamžiků - nebyl jsem z našeho družstva nejmladší, ale "až" druhý nejmladší po Pepovi, pak jsem zapomněl v místnosti zdroj k notebooku a musel jsem se vracet z Jaroměře, a kromě toho jsem hrál opět pod psa - ale to už není žádná novinka.
No, ale zahráli jsme si všichni a rozešli se v klidu a míru.

Zasloužená dělba bodů na druhém stole (náš Pepa ode mě převzal žezlo nejmladšího hráče družstva), sice možná jako černý stál nepatrně líp, ale v zavřené pozici těžko hodnotit vyhlídky, bylo by to dlouhé lavírování s nejasným průběhem, takže na návrh bílého potřesení rukou a remíza na stole. 0,5:0,5.

Po druhé skončené partii jdeme do vedení. Fintičky a překvápka v zahájení, to ovládá Pavel na výbornou a dneska zase uplatnil své znalosti. Bílý se nějak nechal zaskočit divočinou, která na šachovnici vypukla hned od začátku a v devátém tahu už byl bez figury. V dalším průběhu se to postupně materiálně trochu zjednodušilo, zato už došlo na přímé matové hrozby, z Pavlovy strany samozřejmě. Bílý ještě mohl zkusit kalit vodu svými středovými pěšci, ale byl naprosto nevyvinutý a nebylo vidět žádný reálný plán na případnou protihru. Bílý vzdává, získané vedení v zápase nám vydrží do posledního tahu, ale to ještě samozřejmě nevíme. A průběh zbylých partií je vzhledem k našim kvalitám naprosto nepředvídatelný. 1,5:0,5.

Což se vzápětí, jak jinak, potvrzuje. Neslavným hrdinou jsem se stal já - vytvářel jsem černému slabiny, obsadil volné sloupce těžkými figurami, zkrátka pozice jak z učebnice. Bohužel, ve chvíli kdy jsem mohl těžit ze soupeřova zaváhání (můj 23. tah - Dxf6(???) místo Dxg4 a figura je doma!... jsem jen vyměnil dámy a znehodnotil černé pěšáky - to byla má utkvělá idea. No a pak už jsem se viděl, jak získávám dalšího pěšáka, tak jsem ho taky sebral a už jsem se kochal, jak bych to asi tak mohl nějak hezky vyhrát. Jenže, co se nestalo, nějaké 28. ... Se2 mě vůbec nenapadlo a ejhle, můžu si vybrat, jestli odevzdám věž nebo koníka úplně zadara. Odnesl to samozřejmě kůň a ukázalo se, že i přes ztrátu figury je moje pozice pořád natolik dobrá, že nakonec to byl černý, kdo byl za remízu rád. Při analýze se zdálo, že by bílý (tedy já) mohl ještě snad i vyhrát nástupem středových pěšců, kdyby černý nehrál dostatečně opatrně, ale kdo ví. Černý pěšák na h-sloupci se mi vůbec nelíbil a chyba se udělá docela snadno, jak se už ukázalo. 2:1.

Jediný stůl, kde se dá mluvit o boji, byla jednička. Když si to teď přehrávám, musím říct, že to byla zajímavá partie, okořeněná navíc průběžnými komentáři obou aktérů. Nejdřív mohl vyhrát Jirka (34. e8D+ Jxe8 35. Jh6+ a je z toho celá věž navíc). Nevím, jestli to někdo z nich viděl, v tuhle chvíli už to byla vyloženě kecaná, slyšel jsem jen něco o remíze, myslel jsem že už je konec, ale ne, prý se ještě stále hraje. V záverečné pozici stojí černý jednoznačně líp, nicméně na partiáři je remíza podepsaná oběma aktéry, tak tomu budeme věřit. 2,5:1,5.

Zbývá poslední partie, pátá šachovnice. Vašek má po celou dobu převahu, útočí na dámském křídle, ale zatím není vidět žádný průlom. Nadějně vypadá plánovaný přesun bojiště a pokus o přepad slabého černého krále po h-sloupci, ale na ten už nedošlo. Vašek z pozice síly nabízí remízu, která je po chvíli přijata, a to nám stačí na celkové, byť trochu upocené vítězství. 3:2.

Naštěstí bude do historie zapsán jen strohý výsledek a na detaily se brzy zapomene.
Za čtrnáct dní nás čeká tradiční soupeř z Náchoda, kde se opět známe každý s každým několikrát, takže zase asi spíše přátelský zápas s desetiletími prověřenými kamarády.

Kubec Jiří
Havrda Josef
Velecký Vladimír
Jánský Pavel
Šrůtek Václav
1797
1794
1768
1652
1664
½:½
½:½
½:½
1:0
½:½
Kuru Martin
Vít Jaroslav
Petera Milan
Mata Michal
Vacek Jaroslav
1875
1593
1608
1706
1675

Jiří Kubec (1797) - Martin Kuru (1875)
½:½


Jaroslav Vít (1593) - Josef Havrda (1794)
½:½


Vladimír Velecký (1768) - Milan Petera (1608)
½:½


Michal Mata (1706) - Pavel Jánský (1652)
0:1


Václav Šrůtek (1664) - Jaroslav Vacek (1675)
½:½

Autor: Vladimír Velecký