Králové Šachy v České Skalici Podívejte se do České Skalice
Oddíl
Soutěže družstev
Z historie
Různé

RP 1. kolo: Po více než půldruhém roce opět v akci (10.10.2021).

Zahájili jsme úspěšně po vyrovnaném průběhu.

První zápas po dlouhé přestávce se nám tedy povedl, ale dlouho to bylo na vážkách. Rozhodnutí padlo v poslední ukončené partii, i v ní se dlouho odehrával vyrovnaný boj, ale věžovou koncovku zvládl Karel na jedničku a zajistil nám všechny body. Žádná remíza a všechny rezultativní výsledky ukazují, že vážné šachy aktérům chyběly.

Že jako první končívá dost často moje partie, to je normální, obvykle ale končí nerozhodně. Dneska jsem se chtěl remíze vyhnout, ale stejně to zpočátku byla taková oboustranně zavřená hra v zákopech. Po blokaci dámského křídla jsem nechtěl čekat, až bílý zaútočí na opačné straně a převezme taktovku, proto jsem po několika výměnách přešel k akci já a přestože jsem trochu tápal se správným rozmístěním figur, z ničeho nic jsem soupeře překvapil pokusem o matový útok, což ho trochu zaskočilo a reagoval chybně. V pozici, kdy si mohl vybrat mezi matem a ztrátou dámy, se rozhodl pro třetí možnost a vzdal. Vedeme 1:0.

Po tomto rychlém úvodu se o další body hrálo o hodně déle a byli jsme to my, kdo šel ve skóre do trháku. Pavel na trojce překvapil soupeře svou tradiční vídeňskou a už v sedmém tahu získal pěšáka a trvalý útok na černého krále. Černý se po celou partii jen bránil, nedokázal však zabránit postupným výměnám a zjednodušení. Věžová koncovka vyžadovala přece jen nějaké soustředění, ale když černý byl prakticky přinucen k výměně posledního páru figur, koncovka samotných pěšců už byla zcela jasná a Pavel ji zvládl bez problému. Zvyšujeme na 2:0.

Náskok sice nadějný, jenže dlouho optimismus na naší straně nevydržel. Pepa Zikmund na čtyřce držel od pátého tahu pěšáka navíc, stál docela nadějně a postupně si vytvářel dobrou pozici. Bohužel pro něj přišla jedna slabá chvilka, po které se partie otočila a bílý stál rázem na výhru. Pepa dlouho přemýšlel nad 15. tahem a pak se rozhodl pro nejhorší tah (Sd6), jaký se dal zahrát. Pár tahů ještě zkoušel něco vymyslet, ale bílý v pohodě držel iniciativu a získával další materiál. Hosté snižují, je to 2:1.

Netrvalo to ani moc dlouho a je vyrovnáno, což jsme ostatně již nějakou chvíli očekávali. V souboji lídrů se Jirka přepočítal v kombinačních zápletkách na středových polích a přišel o figuru. Sice ještě nějakou dobu hledal záchranu, ale nic nenašel a soupeř si v poklidu došel pro snadnou výhru. Vyrovnáno na 2:2.

Už v úvodu jsem napsal, že se o celkovém výsledku rozhodovalo na posledním stole. Náš Karel nejprve na přechodnou chvíli přišel o pěšce, ale aktivní hrou se mu ho ve výměnách podařilo vybojovat zpět. Nakonec došlo na čtyřvěžovou koncovku, ve které Karel naprosto převzal iniciativu, soupeře přehrál, převahu proměnil na zisk pěšce a úspěšně dovedl koncovku do vítězného konce. Hotovo, vítězíme 3:2.

Jiří Kubec (1762) - Roman Kudr (1848)
0:1


Robert Široký (1555) - Vladimír Velecký (1734)
0:1


Pavel Jánský (1607) - Otokar Baše (1370)
1:0


Dominik Pražák (1375) - Josef Zikmund (1578)
1:0


Karel Křeček (1454) - David Lesák (1073)
1:0

Autor: Vladimír Velecký