Králové Šachy v České Skalici Podívejte se do České Skalice
Oddíl
Soutěže družstev
Z historie
Různé

Rozdělení družstev do krajských soutěží (24.08.2023).

Stálý propad v počtu účastníků nabírá na rychlosti.

STK našeho kraje vydala přehled rozdělení družstev do krajské soutěže (8čl.) a regionálního přeboru (5čl.). Proti předchozímu ročníku docela razantní propad v počtu účastníků, v minulé sezóně hrálo v kraji celkem 62 družstev, letos je zatím přihlášeno o 7 méně, tedy 55. I kdyby se náhodou ještě některý oddíl rozhoupal a přihlásil dodatečně, stejně je vidět, že členská hráčská základna stále klesá a ani masivní podpora mládežnického šachu nepomáhá. V žákovském, později dorosteneckém věku je to pro děti i jejich rodiče vítané zpestření zábavy i mimoškolních aktivit, bohužel jen pro velmi málo z nich se z šachu stane "láska na celý život" a proto nás aktivních i ve vyšším věku je čím dál méně. Ale to je asi obecný problém všech sportů, nejen šachů.

V krajské soutěži budeme mít víceméně stálé a obvyklé soupeře, tradiční účastník, tedy jedno z družstev hradecké Slávie, zmizel sloučením s Lipkami ze šachového světa, a také třebechovické béčko, která v naší skupině hrávalo léta, už se rozhodlo nepokračovat v žádné soutěži. Za úplného nováčka naopak lze označit Doudleby, kde zřejmě došlo k rozšíření členské základny a proto se rozhodli pro přihlášku do vyšší soutěže.

V regionálním přeboru došlo v naší skupině k výměně trutnovských družstev za soupeře z Rychnovska. Také tady máme o jednoho účastníka méně a je to kvůli nám, loni jsme měli v regionu dvě družstva, ale neukázalo se to jako dobrý nápad a tak jsme se rozhodli neriskovat placení případných pokut podle pravidla "méně je někdy více".

V souvislosti se snižujícím se počtem družstev zveřejnila krajská STK anketu, kterou se snaží na tento nepříznivý trend reagovat. Uvidíme, kolik oddílů se vyjádří a jaké závěry z ní vzejdou po vyhodnocení.

Rozdělení družstev na krajském webu je k nahlédnutí zde.

Autor: Vladimír Velecký