Králové Šachy v České Skalici Podívejte se do České Skalice
Oddíl
Soutěže družstev
Z historie
Různé

KS 1. kolo: Úspěšný vstup do nového ročníku (15.10.2023).

ŠK Česká Skalice - ŠK Červený Kostelec 4,5:3,5.

Už se za ta léta stalo pravidlem, že v prvním kole obvykle dostaneme nářez. Chvíli nám trvá, než se dostaneme do té správné provozní teploty, ale dnes jsme to zlomili a tři pěkné body zůstaly u nás doma.
Hosté z Červeného Kostelce patří k našim nejčastějším soupeřům jak v kraji, tak i v regionu. Podle očekávání k zápasu přijeli s oběma hosty z Hronova, my jsme se skládali trochu s obtížemi, ale přesně v devět byla obě družstva připravena za šachovnicí.
Už z výsledku je vidět, že boj byl vyrovnaný do posledního tahu, během dne jsem to podle průběžného vývoje viděl spíš na celkovou remízu, nakonec jsme měli o maličko větší štěstí při vymýšlení zápletek a tak se můžeme radovat.

Po skončení první partie nic nenasvědčovalo tomu, že to bude první a současně poslední remíza. Něco málo se vyměnilo, na žádný krvelačný boj nedošlo, netrvalo to ani dvacet tahů a partiáře byly podepsány se smírem. 0,5:0,5.

První celý bod jsem zapsal já, což zase nebývá tak často. Když se už v pátém tahu vyměnily dámy, nezdálo se, že další, tentokrát už opravdový boj potrvá ještě téměř dalších padesát tahů. Hráli jsme poměrně svižně, podařilo se mi vhodně vyměnit ty správné figury a vytvořit černému špatného střelce. Po celou partii jsem si udržoval převahu, ale v závěru mi musel soupeř k výhře pomoct, kdyby nehrál pasivně a nebloumal víceméně bezcílně králem, asi by partii udržel. 1,5:0,5.

Moc pěknou výhru zaznamenal na jedničce Lukáš, to byla hra na jednu branku. Zahájení se snad ani nedá nějak pojmenovat, ale černý si moc nezahrál a byla z toho velice vydařená miniaturka. 2,5:0,5.

I další ukončená partie pro nás skončila úspěšně a mohlo by se zdát, že míříme k vysokému vítězství, to by ovšem vzhledem ke zbylým pozicím bylo zdání příliš optimistické. Na třetím stole se hrálo celkem pomalu, u Martina je to zvykem, soupeř také přemýšlel, ale byl to on, kdo udělal rozhodující chybu a přepočítal se v jednoduché kombinaci. Po ztrátě figury se vzdal, opět to netrvalo ani dvacet tahů. 3,5:0,5. Průběžný stav velice nadějný, ale...

Další dvě partie jsme zaslouženě prohráli a přestože jsme stále drželi jednobodový náskok, odhadoval jsem to na tu v úvodu zmíněnou remízu.
Na poslední šachovnici ztratil Franta poměrně brzy pěšce a neměl nic, čím by se to dalo vykompenzovat. Zkusil to aspoň s remízovou nabídkou, tu samozřejmě soupeř s ohledem na stav zápasu i svou materiální výhodu neměl důvod přijmout. Pod tlakem a už v podstatě prohrané pozici Franta obětoval kvalitu, ale tím jen urychlil beznadějný průběh. 3,5:1,5.

Jirka Kubec nebyl moc nadšený z toho, že na něj opět vyšel Jarda Čáp jako soupeř, prý už s ním prohrál dvakrát. A do třetice to tedy dopadlo úplně stejně, Jarda se zaměřil na královské křídlo a prostě Jirku přehrál až k zisku kvality a jasné výhře. Tady nerozhodla žádná hrubá chyba, bílý prostě počítal líp a to je celé. Hosté opět snižují. 3,5:2,5.

Hrají se poslední dvě partie, na čtyřce držel Vašek horší pozici, ale odhadoval jsem, že to neudrží a na dvojce jsem počítal s remízou, tam jsem se naštěstí pro nás přepočítal.
Vašek opravdu partii neudržel, pustil bílou dámu ke svým pěšcům a oprávněně se vzdal. No a je vyrovnáno. 3,5:3,5.

Poslední partií se rozhodlo o našem vítězství, ale opět k tomu přispěla nepozornost soupeře (čímž vůbec nechci snižovat Tomášův úspěch). Už v horší pozici si nechal nasadit trojvidličku na dámu a obě věže, čím se dostal do rozhodující nevýhody a přestože se snažil partii zachránit, byl to marný boj. Vítězíme. 4,5:3,5.

Lukáš Drašnar (1883) - Viktor Velecký (2113)
1:0


Jiří Erban (2024) - Tomáš Mádr (1873)
0:1


Martin Lesk (1780) - Václav Klazar (1700)
1:0


Martin Kuru (1848) - Václav Šrůtek (1618)
1:0


Pavel Drašnar (1403) - Libor Brát (1719)
½:½


Jaroslav Čáp (1707) - Jiří Kubec (1672)
1:0


Vladimír Velecký (1733) - Jaroslav Vít (1608)
1:0


Jaroslav Vacek (1538) - František Sejval (1406)
1:0

Autor: Vladimír Velecký