Králové Šachy v České Skalici Podívejte se do České Skalice
Oddíl
Soutěže družstev
Z historie
Různé

RP 1. kolo: Stejně jako v krajské soutěži bodujeme naplno (29.10.2023).

ŠK Česká Skalice B - PŠ TJ Náchod D 3,5:1,5.

Jak vidno, vzali jsme si inspiraci u našeho áčka a do soutěže jsme vstoupili vítězně. Drobnou vadou na kráse je fakt, že čtyři z pěti jsme za to áčko hráli taky, přestože jsme béčko postavili hlavně proto, aby se mohli prostřídat a zahrát všichni hráči na soupiskách. No, snad se to v průběhu času zlepší.
Zápas samotný proběhl v poklidu a svižném tempu, jak taky ne, když se všichni známe už dobře půl století a jen těžko se můžeme něčím překvapit. Obě rozhodnuté partie jsme vyhráli po zásluze, Pavel rozhodl útokem na krále, Martin pobral nějaké pěšáky a v mnohem lepší, zřejmě už vyhrané pozici mu soupeř zadarmo odevzdal střelce.

Také dnes jsem jako první končil já, teď to ale bylo jen za půl bodu. Podle svého zvyku jsem v zahájení stál (slušně řečeno) hodně pasivně, postupně se mi s pomocí soupeže povedlo zjednodušit pozici, ale protože jsem neviděl, jak bych mohl převzít iniciativu a čekala by mě nejspíš jen dlouhá a těžká obrana, nabídl jsem remízu a protivník ji po chvíli přemítání přijal. Jemu by se pozice určitě hrála lépe. Jak by se partie vyvíjela dál, těžko říct, při analýzách jsme to dokázali prohrát za obě strany. 0,5:0,5.

Pavel je ve hře bílými o třídu lepším hráčem než když partii začíná soupeř. V sicilce hned sešikoval figury na královském křídle, pod matovými hrozbami černý zazmatkoval, odevzdal dámu za věž a přestože pak nehodil flintu do žita a vymýšlel komplikace, velká materiálová i poziční převaha na Pavlově straně rozhodla. 1,5:0,5.

Jirka Kubec to jako vždycky chtěl hrát na útok, jenže se postupně nějak prokombinoval do horší pozice. Za celou partii se žádná z jeho figur nedostala na soupeřovu polovinu a kdyby to hrál černý trochu odvážněji, asi by to s Jirkou špatně dopadlo. Petr hrál spíš opatrně, nabízel remízu, kterou Jirka nejdřív odmítl, až si po několika tazích uvědomil, že on rozhodně není tím, kdo by mohl usilovat o výhru. 2:1.

O naší výhře se rozhodlo na dvojce. Zdeněk hrál, tak jsme to u něj viděli už mnohokrát, zahájení dámským pěšcem, ale při přechodu do střední hry se asi přepočítal a přišel o pěšáka. Černý měl k tomu mohutné pěšcové centrum a po několika výměnách přešel do lepší koncovky. Zdeněk pak udělal hrubou chybu, když si vzal pěšce a přehlédl ztrátu svého střelce. Samozřejmě se okamžitě vzdal, ale pozice už v tu chvíli byla nejspíš stejně za černého vyhraná, i když by to asi ještě chvíli trvalo. 3:1.

Za rozhodnutého stavu se soupeři na jedničce naprosto zaslouženě rozdělili o bod, koncovka je vyrovnaná a další hra by byla jen čekáním na náhodnou chybu. 3,5:1,5. Začátek tedy výborný, uvidíme, jak bude dál.

Tomáš Mádr (1915) - Milan Burdilák (1633)
½:½


Zdeněk Hejzlar (1617) - Martin Lesk (1755)
0:1


Jiří Kubec (1688) - Petr Cerha (1615)
½:½


Jakub Schön (1177) - Vladimír Velecký (1672)
½:½


Pavel Jánský (1603) - Andreas Zima (1446)
1:0

Autor: Vladimír Velecký