Králové Šachy v České Skalici Podívejte se do České Skalice
Oddíl
Soutěže družstev
Z historie
Různé

Zemřel Karel Křeček, dlouholetý člen našeho klubu a dobrý kamarád (07.11.2023).

Další z nás, na kterého už můžeme jen vzpomínat.

Čas je neúprosným pánem nad námi všemi, šachisty nevyjímaje. Včera naše řady opustil další z dlouholetých členů oddílu. Rodák z Velkého Třebešova, který se po studiích načas usadil v Praze, odkud se později vrátil zpět do rodného kraje a od roku 1980 byl stálým a platným členem klubu.

Nehrál nijak agresivní šachy, ale základům hry velice dobře rozuměl a sehrál množství partií spíš v pozičním stylu, ale dokázal i dobře zakombinovat, když mu k tomu dal soupeř příležitost. Jediným nedostatkem, kterým trpěl vždy a s léty víc a víc, bylo špatné hospodaření s časem, jehož vinou pokazil mnoho slibně se vyvíjejících partií.

Bohužel, prakticky po celou dobu, co jsem jej znal, byl trochu limitován svými zdravotními problémy, které zabránily tomu, aby tabulka jeho herních úspěchů byla ještě bohatší. V minulé sezóně už proto žádnou partii za družstvo nesehrál, i přesto je stále na třetím místě se 385 zápisy, pokud jde o množství sehraných soutěžních partií. A dokud se hrály oddílové přebory, byl jejich pravidelným účastníkem.

V době, kdy se soutěžní hře věnovaly jeho děti, byl trenérem a vedoucím našeho žákovského družstva, několik let působil jako funkcionář komise mládeže okresního svazu, získal trenérskou kvalifikaci a úspěšně složil zkoušky rozhodčího, což uplatnil zejména v soutěžích mládeže.

Co je snad ještě cennější než prostý výčet sehraných partií, to je zodpovědnost a vstřícný přístup. Nikdy neodřekl žádost kapitánů družstev a když to bylo jen trochu možné, neřešil problémy a byl vždy připraven nastoupit zodpovědně k zápasu, ať to bylo kdekoliv. Spolehnutí na něj bylo v každém okamžiku.

Karle, děkujeme ti za všechny hezké okamžiky, které jsme s tebou prožili, vždy na tebe budeme s úctou vzpomínat. Sbohem.

Fotografie a partie z utkání proti Sokolu Dubenec z 10.10.2021, jedna z posledních, které Karel sehrál.

Karel Křeček (1454) - David Lesák (1073)
1:0

Autor: Vladimír Velecký