Králové Šachy v České Skalici Podívejte se do České Skalice
Oddíl
Soutěže družstev
Z historie
Různé

KS 3.kolo: V napínavém duelu jsme první místo neuhájili (19.11.2023).

ŠK Česká Skalice - Sokol Hradec Králové 3,5:4,5.

Škoda, škoda. Minimálně k jednomu bodu jsme měli hodně blízko, ale nedá se nic dělat, byli jsm o chloupek horší. Na smůlu se vymlouvat nemá cenu, chybovalo se oboustranně, my jsme udělali o jednu víc.

Hosté přijeli v obvyklé sestavě, my jsme byli připraveni dokonce v deseti, kapitán si už v týdnu liboval, jak se mu hráči pěkně hlásili se zájmem o hru. Jen aby nám to do dalších kol vydrželo! Vzhledem k tomu jsem tentokrát obsadil jen pozici rozhodčího a sledoval zápolení ostatních. A dnes bylo na co koukat. Hrubé chyby, časové tísně, ale i pěkné obraty v nejasných pozicích.

Začalo se trochu kuriózně, před zahájením hry jsem procházel nastavení všech hodin a figur, vybízel jsem hráče, aby si ještě před zahájením hry sami udělali kontrolu, protože i rozhodčí je omylný a stejně to nepomohlo. Na osmičce přišli hráči po pár tazích na to, že hodiny jsou vypnuté a nikdo se k tomu nehlásil. Měli tedy trochu víc času ne přemýšlení. Dál už vše běželo naštěstí hladce až do konce.

První a rozhodující chyba přišla z naší strany. Vašek na šestce si už v 10. tahu nechal sebrat zadarmo střelce, prostě to přehlédl. Na vzdání bylo ještě brzy, zkusil tedy aspoň otevřít pole před bílým králem a zinscenovat nějakou přepadovku. Bohužel se pokus o matový útok nepovedl a v hodně zjednodušené pozici to černý zabalil, to už nebylo jak zachraňovat. 0:1.

Poprvé letos nastoupil Pepa na čtyřce, nenechal se od soupeře nijak překvapit, ale ani on se do žádného odvážného útoku nepustil a tak po několika výměnách se bez problémů s Markem shodli na remíze. 0,5:1,5.

Vyrovnali jsme na posledním stole. I tady rozhodla hrubá chyba. Celkem netradiční zahájení, bílý nastoupil do útoku pěšáky dámského křídla, ale nedokázal je podpořit figurami a brzy byl o dva slabší. Poté to podtrhl hrubkou, když odevzdal zadarmo celou věž. Měla to být jasná záležitost, ale přes oslabení to bílý nezabalil a snažil se pořád komplikovat hru, co kdyby se náhodou přehlédl i soupeř. Převaha materiálu byla sice na Pavlově straně výrazná, jenže on vždycky hledá spíš mat než výměny figur a přechod do suché koncovky. A tak jsme my okolostojící tiše trpěli a trnuli, aby to ještě nějak nezkazil. Možnosti k rychlejšímu zakončení tam byly několikrát, Pavel měl svůj postup a dotáhl partii ke zdárnému konci. 1,5:1,5.

První polovinu zápasu zakončili borci na dvojce. Nevím, jak si Tomáš vývoj partie představoval, ale rozhodně zvolil nedobrý plán. Výlet dámou do plného bojiště už ve 4. tahu, to nemůže dopadnout dobře ani proti mnohem slabšímu soupeři, než je Vojta. Černá dáma byla po většinu partie pod útokem bílých figur, běhala po políčkách sem a tam, král se brzy ocitl v matovém nebezpečí a když se dáma dostala do vazby jako poslední obranná instance, bylo hotovo. 1,5:2,5. Sice prohráváme, ale stále není nic jasného a čeká nás ještě dlouhý boj.

Také Boris na pětce měl svou letošní premiéru a sehrál to výbornou. Po klidném a vyrovnaném zahájení soupeže překvapil nečekanou obětí střelce (19. Sxg7), kterou si černý nemohl dovolit přijmout a zřejmě ho to trochu vykolelilo, protože po pár tazích nastavil pro změnu svého střelce k odběru zdarma a vzápětí vzdal. Vyrováváme na 2,5:2,5 a stále se bojuje o zbylé body, nic jasného.

Po šesté partii šli hosté opět do vedení. Martin na trojce udělal chybu jako první, v ohni výměn si nechal nasadit vidličku a pokračoval v boji se ztrátou kvality. Chvíli se zdálo, že by to třeba mohl nějak udržet, ale věž se střelcem je přece jen o něco silnější než dva jezdci, sevření navíc na posledních řadách. Jak se dali do pohybu pěšci na dámském křídle, nedala se pozice udržet. Zase prohráváme, ale pořád to jde. 2,5:3,5.

Poslední dvě partie a jde do tuhého. Můžeme mít dva body, ale taky klidně nulu.

Zápas se nakonec rozhodl na sedmičce. To byla moc zajímavá partie a zasloužila by si podrobný rozbor od někoho, kdo věžovým koncovkám opravdu rozumí. Jirka dosáhl zřejmě vyhrané pozice, když sice musel odevzdat věž za postoupivšího pěšce, aby sám mířil svým pěšákem do dámy, ale pak nepostupoval přesně a a pozice se vyrovnala. A aby toho nebylo dost, černý hrál delší dobu s posledními vteřinami na hodinách, Jirka měl ještě asi 15 minut, postupně mu ovšem vteřinky taky ubývaly a nakonec si nechal spadnout čas. Myslím, že to se mu snad ještě nestalo. Zápas je rozhodnut, prohráváme 2,5:4,5 a hraje se už jen jedna partie na stole lídrů.

Posledně jsme chválil Lukáše, že z něj roste dobrý hráč a dneska to zase potvrdil. Ale uznání patří oběma soupeřům. Partie má skoro devadesát tahů a už někde před čtyřicátým tahem měli oba na hodinách téměř nulu a zbytek hráli převážně na doplněk. Při přesné hře z obou stran by to asi mělo skončit remízou, jenže hrajte bezchybně takovou koncovku, když vám většinou zbývá pár vteřin. A tak Roman nakonec vlezl do pasti a nám se povedlo aspoň upravit výsledek na přijatelný poměr. 3,5:4,5.

Byl to fakt pěkný zápas, zvlášť když člověk jenom kouká, říká si, jak by to zahrál líp nebo naopak nechápe, co svými tahy aktéři vlastně sledují. První místo po předchozím kole jsme tedy neobhájili, ale zadarmo jsme to tentokrát nedali.

Lukáš Drašnar (1915) - Roman Miňovský (1928)
1:0


Vojtěch Humlíček (1919) - Tomáš Mádr (1887)
1:0


Martin Lesk (1788) - Pavel Steiner (1752)
0:1


Marek Krása (1766) - Josef Havrda (1595)
½:½


Boris Šroll (1673) - Jiří Kuta (1647)
1:0


Pavel Gregor (1511) - Václav Šrůtek (1614)
1:0


Jiří Kubec (1663) - Ondřej Svoboda (1489)

Jiří Langr (1522) - Pavel Jánský (1686)
0:1

Autor: Vladimír Velecký