Králové Šachy v České Skalici Podívejte se do České Skalice
Oddíl
Soutěže družstev
Z historie
Různé

RP 3. kolo: Skoro není o čem psát (26.11.2023).

ŠK Česká Skalice B - ŠK Nové Město nad Metují 2:3.

Je to tak, nebýt Jirky Kubce, nestál by dnešní zápas za zmínku, neřkuli za článek na webu. Na posledních dvou stolech jsme se porazili sami, na dalších dvou jsme uplácali aspoň půlky po nepříliš povedeném výkonu a jen Jirka jako lídr v nejdelší partii dne upravil skóre na přijatelnou formu. V půl dvanácté bylo po všem a mohli jsme jít domů zpytovat svědomí, proč jsme hráli tak bídně.

Franta na pětce nějak pozapomněl, že by bylo dobré ustoupit s napadenou dámou a v naprosto vyrovnané pozici si ji nechal v klidu sebrat. Pak ještě nastalo pár tahů trápení a první nula na našem kontě. 0:1.

Za chvíli jsem dostal remízovou nabídku už ve 13. tahu, pod dojmem nepříznivého vývoje zápasu (Pavel stál v té chvíli na prohru) jsem ji odmítl, ale po chvilce jsem sám přišel na to, že nic převratného nevymyslím a nabídku jsem přijal. Asi oprávněně, byla to taková plochá pozice k ničemu, dohrávali jsme nanečisto až do pěšcové koncovky a nedokázali jsme vyhrát ani za jednu stranu. 0,5:1,5.

Že je Pavel prohraný, to bylo jasné už nějakou dobu. V celkem jednoduché pozici si nechal sebrat střelce, opět následovalo několik marných tahů s pokusem o náznak útoku, ale figurek bylo málo a kombinovat nebylo s čím. 0,5:2,5.

Na dvojce Vašek taky žádný útok nevymyslel, od začátku do konce se hra nevychýlila z rovnováhy, v konečné pozici sice hlásí počítač nepatrnou výhodu černého (přestože si na místě myslel bílý, že stojí líp), ale na hru na výhru to nebylo. No a tak je jasné, že dneska žádné body nebudou. 1:3.

Jirka je asi jediný náš hráč v našem klubu, který se na partie zodpovědně připravuje. V sobotu si chystal do půlnoci nějaké ty možné varianty a prý měl kliku, že mu soupeř vlezl do přípravy, kterou měl před pár hodinami doma na stole. Černý si moc nezahrál, krále ponechal v centru a Jirka rozhodl mohutným nástupem, po kterém nejprve získal kvalitu a vzápětí přešel k neodvratnému matovému útoku. Ještě že tak, podle skóre to vypadá opticky na celkem vyrovnaný zápas, ale zdání klame a z naší strany to byla vyložená bída. 2:3.

Ani v pralese se nedá uspět s tím, co jsme dnes předvedli. Tak zase příště a lépe...

Jiří Kubec (1672) - František Fuchs (1851)
1:0


Pavel Drašnar (1403) - Václav Šrůtek (1618)
½:½


Vladimír Velecký (1733) - Aleš Skalák (1731)
½:½


Jiří Borůvka (1753) - Pavel Jánský (1686)
1:0


František Sejval (1406) - Rostislav Sochor
0:1

Autor: Vladimír Velecký