Králové Šachy v České Skalici Podívejte se do České Skalice
Oddíl
Soutěže družstev
Z historie
Různé

RP 4. kolo: Opět to nebyla žádná sláva, spíš naopak (10.12.2023).

Panda Rychnov nad Kněžnou D - ŠK Česká Skalice B 4,5:0,5.

Jak nám nad očekávání vyšel úvod do obou soutěží, s blížícím se koncem roku má naše hra klesající úroveň. Ani dnes jsme si bilanci nevylepšili, po slabém výkonu bez výjimky jsme dopadli tragicky.
Panda nepatří k našim oblíbeným soupeřům, je vidět, že se tam hráči zodpovědně připravují a ať nastoupí v jakémkoliv složení, je to s nimi hodně těžké. Čekali jsme boj proti mládežníkům, to se sice úplně nepotvrdilo, ale přestože jsme věkově byli dost vyrovnaní, na šachovnicích to byla hra na jednu branku.
Vůbec se náš dnešní výkon nějak nevydařil. Podivná, spíš hodně podivná zahájení, laciné chyby a je z toho největší letošní nářez.

Stůl č. 1. Královský gambit se ukázal jako zahájení, ve kterém se Tomáš asi ne zcela dobře orientoval. Zhruba do 15. tahu sice držel vyrovnanou hru, ale postupně se dostával pod stále větší tlak a kolem 20. tahu už stál prakticky na prohru. Vydržel ještě skoro dvacet dalších tahů, to je pravda, jenže bojoval za ztracenou věc. Bílý sice nepokračoval úplně nejlepšími tahy, stačilo, že si převahu udržel až do koncovky a proti spojeným volným pěšcům na královském křídle neměl Tomáš šanci. 0:1.

Stůl. č. 4. Smutným aktérem této partie jsem já. S Iljou už jsme nějaké partie sehráli, mám v bilanci dokonce i pár jedniček, tentokrát jsem to dobře nesehrál. Zahájení jako obvykle nic moc, přesto jsem dlouho držel trochu horší pozici a po výměnách lehkých figur jsem počítal, že bych koncovku mohl udržet. Hrát to podle počítače, asi by to remíza opravdu byla, stačilo ovšem pár nepřesných tahů a byl jsem bez šance. A to mě ještě Ilja omilostnil během hry, v 38. tahu jsem si mohl vybrat, jestli si nechám dát dvoutahový mat nebo přijdu o celou věž. Já jsem si radši vybral mat, Ilja ho kupodivu neviděl, přesto si v dalším pokračování pořád udržoval převahu a napodruhé už ten mat nepřehlédl. 0:2.

Stůl. č. 5. Jediná partie, která měla skončit naší výhrou, jenže když se nedaří ... Domácí hráč při hře bílými udělal hrubku už v 10. tahu, když přišel vlastním přičiněním o jezdce, přesto na konci partie stojí zapsáno remis. Pokračování za Filipa dlouho perfektní, chvílemi ukazuje počítač výhodu až +10, jenže co je to platné, když se taková převaha nedokáže využít. Stačilo včas udělat rošádu, něco povyměňovat a koncovka by byla jasná. Takhle přišlo pár slabších tahů, bílý se i přes velkou materiálou ztrátu dostal z ničeho nic k protiútoku a partii zakončil věčným šachem. 0,5:2,5.

Stůl č. 2. Po třicet tahů víceméně vyrovnaná pozice s maličkou výhodou pro Martina a pak přijde z ničeho nic ztráta koncentrace a výsledkem je kvalita mínus. Martin už ani nepokračoval, zápas je prakticky rozhodnutý, tak proč trápit sebe i soupeře. 0,5:3,5.

Stůl č. 3. Jako obvykle se Jirka na partii svědomitě připravoval, očekával, že proti němu nastoupí někdo z mládežníků s dobrými znalostmi teorie, vybral si proto pircovku, která tak často na stolech pralesní ligy nebývá, ale stejně mu to nepomohlo. Tady se snad ani nedá mluvit o tom, že by udělal nějakou hrubou chybu, jen trochu tápal, bílá byla prostě a jednoduše lepší a nedala mu šanci. Od začátku tvrdý útok na krále, jaký se vidí málokdy. Prakticky od nějakého 15. tahu už bylo zřejmé, že pokud něco nepřehlédne, skončí to vítězně pro bílé figury. A protože zaváhání nepřišlo, taky to podle předpokladu dopadlo. 0,5:4,5.

No, nemá cenu něco okecávat, dostali jsme zasloužený výprask. A cestou domů jsme už začali řešit příští ročník, ukazuje se, že jsme si asi vzali velké sousto, když jsme přihlásili do soutěží dvě družstva. 5-6 lidí hraje týden co týden kvůli tomu, aby si další udělali jednou nebo dvakrát za sezónu čas a šli si zahrát. Takže už nyní je jasné, že změna musí nastat.

Daniel Jan Krautschneider (1669) - Tomáš Mádr (1873)
1:0


Martin Lesk (1780) - Ivo Hartman (1604)
0:1


Elen Hetfleišová (1521) - Jiří Kubec (1672)
1:0


Vladimír Velecký (1733) - Ilja Mareš (1737)
0:1


Robert Daniel (1588) - Filip Lesk (1436)
½:½

Autor: Vladimír Velecký