Králové Šachy v České Skalici Podívejte se do České Skalice
Oddíl
Soutěže družstev
Z historie
Různé

KS 6.kolo: Dobré vykročení do nového roku (14.01.2024).

PŠ TJ Náchod C - ŠK Česká Skalice 3,5:4,5.

Pěkný a bojovný zápas z obou stran, my jsme si před začátkem mysleli, že bychom se mohli prosadit spíš vzadu, kde jsme chtěli uplatnit dlouhými léty nabyté zkušenosti proti dravému mládí. Dopadlo to samozřejmě přesně naopak, o výsledku se rozhodlo na předních stolech, i když i tam nakonec to mládí v podobě Lukáše rozhodlo o naší těsné výhře.

Vše začalo poklidnou remízou na třetím stole. Oba hráči bez problémů rozestavili pár figurek podle svých představ, ve 12. tahu se vrhli do ohně výměn a za tři tahy se v naprosto vyrovnané pozici shodli na půlce. 0,5:0,5.

Zanedlouho jsme podepsali remízu i na sedmičce. Proti obvyklému průběhu jsem ze zahájení vyšel docela dobře, celkem se mi pozice líbila a snažil jsem se o nějaký útok, ale moc důrazný jsem nebyl a když jsem promeškal vhodný okamžik k výměně střelce za soupeřova lepšího jezdce, zkusil jsem to s nabídkou remízy, kterou protihráč po chvíli přijal. Naštěstí, nevím, nevím, jestli bych horší koncovku udržel. Spíš asi ne. 1:1.

Naprosto korektní remíza vzápětí na pětce. Vyměnilo se po pěšci na každé straně, jinak plná šachovnice. Bílý sice má prostorovou převahu, ale černý stojí pevně a není vidět, kde by bílý mohl prorazit s nějakým útokem. 1,5:1,5.

Blíží se polovina zápasu, ty pravé boje mají teprve přijít, malou předehrou je naše prohra na čtyřce. Celkem klidné zahájení s víceméně vyrovnanou pozicí, jenže pak se Pavel D. ve snaze o zjednodušení pustil do kombinace hromadných výměn, na jejímž konci byla ztráta figury. A tak tedy v poločase prohráváme 1,5:2,5.

Ne nadlouho naštěstí, dvěma výhrami v rychlém sledu obracíme výsledek na naši stranu. Nejprve Pavel J. na posledním stole zahájil ukázkový pěšcový útok a předvedl, v čem jsou jeho volní pěšci silnější než soupeřovi. Pěkná partie, plná zajímavých nápadů. Zatím srovnáno, 2,5:2,5.

Bleskový přepad krále předvedl Tomáš na dvojce. Z ničeho nic pár silných tahů, černý asi reagoval později a hůř, než by měl a je tady útok jak z časů starých romantiků. Buch buch, černý je k.o. a my jdeme poprvé do vedení. 3,5:2,5.

Drama do zápasu vnesl Jirka na šestce. Ještě v zahájení soupeř přehlédl kombinaci, po které ztratil bez náhrady střelce. Zdánlivě rozhodnutá partie, řeklo by se. Bohužel si i Jirka vybral slabší chvilku, černý po ztrátě figury nerezignoval, ale těžkými figurami převzal iniciativu a začal mířit na bílého krále. Prozatím bílý všechno kryl, protože i on hrozil matem, ale černý si udělal okénko a Jirka si neuvědomil, že v tu chvíli se už i jeho střelec dá beztrestně sebrat. A protože se mezitím nechal oloupit o pár pěšáků, po výměnách je výsledná věžová koncovka beznadějná. Sice se odehrálo dalších čtyřicet tahů, ale to už bylo jen čekání na zázrak, který se nestal. Je srovnáno, 3,5:3,5. Škoda, už jsme mohli mít tři body v kapse.

Rozhodnutí padlo v souboji lídrů. Domácí hráč sice přišel záhy o pěšáka, nic samozřejmě nevzdal a svými aktivními věžemi měl stále čím hrozit. Lukáš spotřeboval daleko víc času, ale i s několika málo minutkami si věděl rady. Petr asi neměl připustit výměnu věží, protože na té správné barvě polí stáli černí pěšáci a černopolný střelec bílého byl tím pádem o hodně slabší než jeho protivník. V zjednodušené koncovce Lukáš žádnou chybu neudělal a zajistil tím plný úspěch pro naše barvy. Hurá, vítězíme 4,5:3,5 a můžeme jet spokojeně domů.

Petr Pultar (1766) - Lukáš Drašnar (1965)
0:1


Tomáš Mádr (1878) - Jan Novotný (1858)
1:0


Milan Burdilák (1609) - Martin Lesk (1777)
½:½


Pavel Drašnar (1404) - Petr Dusbaba (1726)
0:1


Šimon Bubeníček (1529) - Jiří Borůvka (1737)
½:½


Jiří Kubec (1648) - Oldřich Špaček (1139)
0:1


Jakub Schön - Vladimír Velecký (1748)
½:½


Pavel Jánský (1692) - Andreas Otakar Zima (1390)
1:0

Autor: Vladimír Velecký