Králové Šachy v České Skalici Podívejte se do České Skalice
Oddíl
Soutěže družstev
Z historie
Různé

RP 5.kolo: Nevyužili jsme, co jsme využít měli (15.01.2024).

ŠK Česká Skalice B - DDM Kostelec nad Orlicí B 2,5:2,5.

S týdenním zpožděním se mi do rukou dostala většina partiářů z letošního úvodního kola regionálního přeboru, kdy byl naším hostem poslední celek tabulky. Podle sestav i postavení v tabulce jsme tedy určitě byli vysokými favority, ale svou teoretickou převahu je třeba za šachovnicí dokázat a to se naší rezervě tak úplně nepovedlo.

Herně jsme na vítězství určitě měli, bohužel na první šachovnici předvedl Martin, jak se během pár tahů dá partie převést z téměř vyhrané pozice do pozice jasně prohrané. Skoro by se dalo říct, že skutečně bylo uměním tohle prohrát.

Na dvojce i trojce jsme bodovali naplno. Na dvojce si Jirka s klidem sebral zadarmo nabízeného jezdce, téměř to vypadá, jako by se bílý hnal za vidinou matového útoku, který asi viděl jen on sám - nebo se prostě přehlédl a svou pozici vyhodnotil příliš optimisticky. Zřejmě už dezorientován přešel k zoufalému pokusu o nevím co?, výsledkem byl jen další odevzdaný materiál a protože mu už takřka nic nezbylo, raději se oprávněně vzdal.

Na trojce si poprvé v sezóně přijel zahrát náš dlouholetý host Pepa Šretr a hned byl stoprocentně úspěšný. Zpočátku se zdálo, že se černý postupnou výměnou figur snaží otupit snahy bílého o nějaký tlak, ve střední hře si ale nějak nevěděl rady s pokračováním, udělal pár zmatených skoků jezdci a pustil Pepu k razantnímu útoku na královském křídle. Ten Pepa zvládl mistrovsky a po pár tazích černý kapituloval v beznadějné pozici. Pepa ukázal, že stále umí!

Na čtyřce byla zase velká šance na celý bod. Pavel je útočným hráčem, v partii to dlouho potvrzoval, ale nadějnou pozici k výhře nedotáhl. Bílý král byl velice slabý, Pavel bohužel nejlepší pokračování opakovaně nenašel a nakonec zachránil aspoň půlku věčným šachem. Škoda, tady to měla být výhra ještě jasnější než na jedničce.

Zápis z poslední šachovnice nemám, proto můžu jen pro úplnost doplnit, že jsme prohráli a tím se rozhodlo o tom, že si obě družstva rozdělila po bodu za celkovou remízu. Kdo měl na víc, to jsme určitě byli my, je ovšem potřeba využít všech šancí a dotáhnout snahu do úspěšného konce.

Martin Lesk (1778) - Tomáš Blažek (1868)
0:1


Jaroslav Štěrba (1248) - Jiří Kubec (1665)
0:1


Josef Šretr (1714) - Marek Gabara
1:0


Vojtěch Janeček - Pavel Jánský (1670)
½:½

Autor: Vladimír Velecký