Králové Šachy v České Skalici Podívejte se do České Skalice
Oddíl
Soutěže družstev
Z historie
Různé

RP 6.kolo: Mládí předčilo staré rutinéry (21.01.2024).

Jiskra Jaroměř C - ŠK Česká Skalice B 3:2.

Utkání jsme dnes sledoval jen jako divák, do hodně zalidněného šachového prostoru (souběžně hrálo áčko Jaroměře KP proti Třebechovicím) jsem přišel asi po hodině hry a hned jsem byl svědkem krizového momentu. Vašek Šrůtek si přes všechny výzvy nevypnul telefon a ten samozřejmě začal v tu pravou chvíli hodně hlasitě vyhrávat. Vašek si šel vyřídit hovor a než se vrátil, byla v zápisu jedna pěkná kulatá nula. Co se dá dělat, svědků bylo mnoho, mládež ty šachy bere ještě dost vážně a tak Milan Borůvka v roli rozhodčího neměl na výběr. A už je to 0:1. Vašek sice litoval, jakou měl pěknou pozici, ale když jsme to probírali u šachovnice, bylo by to všelijaké, jen ne dobré.

Jinak nutno říct, že atmosféra v obou místnostech byla doopravdy šachová. Do domácích sestav se nevešli takoví borci jako již zmíněný Milan, Petr Staněk nebo Mirek Martinovský, kteří také jen přihlíželi a možná i někteří další, které jsem nestihl zaznamenat. Takže skvělá příležitost sledovat dění chvíli tu a chvíli tam, ohodnotit vyhlídky, zajímavostí je, že v KP už bylo nějakou dobu dohráno a v regionálním přeboru se ještě stále na dvou stolech urputně bojovalo. Takže kdoví jak to je s tím navrhovaným zkrácením tempa v nejnižších soutěžích.

Domácí tým proti nám tvořili tedy výhradně mladí a talentovaní, nejstarší 17letá Šárka Marxová, náš věkový průměr byl o několik desetiletí vyšší. Na hře to moc vidět nebylo a chyby se dělily rovnoměrně na obě strany. Celkový výsledek odpovídá průběhu hry a dá se říct, že jsme mohli prohrát i víc, na první a poslední šachovnici dali domácí mládežníci za remízu lepší pozice.

Přesto jsme stav zápasu zápasu dokázali aspoň na chvíli vyrovnat. Na čtvrtém stole se domácí hráč pokusil rozhodnout rychlým výpadem na bílého krále (z prvních šesti tahů táhl 3x dámou), ale to samozřejmě nevedlo k úspěchu. Je pravdou, že i přes tohle hrůzné zahájení nestál úplně špatně a dostal od Franty (který taky nehrál ty úplně nejlepší tahy) šanci, kterou naštěstí nevyužil. Vidlička na krále a dámu vše rozhodla a zanedlouho se černý zcela oprávněně vzdal. 1:1.

Jirka Kubec se jako vždy připravoval dopředu, ale soupeřku nepřelstil. I on se nevyvaroval několika slabších tahů ve střední hře (hlavně střelec chvíli bloudil zmateně mezi f2 a g3), přesto asi mohl získat víc než jen nulu do zápisu. Kritická je pozice po 22. tahu. Černý král je slabý, bílé figury na královském křídle, útok se nabízí. Na místě jsem si myslel, že Jirkovo 23. Dg4+ je chyba a kdyby místo toho zahrál Dh5, dostane se černá do problémů. Až doma jsem viděl, že to nestačí, ale zajímavě by se boj vyvíjel po 23. Vf6!, to by černá možná neubránila. Takhle se rozběhli černí středoví pěšci a za chvíli bylo po všem. 1:2.

Poslední dvě hrané partie, v obou máme černé kameny, v obou hrají Leskové. Řekl bych, že na jedničce byl domácí hráč v jednu chvíli vyhraný, kdyby ve 43. tahu místo Se1 zahrál Sxg5+, musel by černého vytempovat. Konečným postavením si nejsem zcela jist, někde od 50. tahu je v partiáři pár nesmyslných tahů, které jsem se pokusil uhodnout, ale za správnost neručím. Důležité je, že se oba shodli na remíze. 1,5:2,5.

I na pětce to skončilo nerozhodně, tady bílý v konečné pozici určitě stojí o něco líp, ale cesta k výhře tak jasně vidět není. Naopak, po 23. f4 měl černý velkou šanci na zisk materiálu po silném ... g6 s dalším Kg7 a Vh8. No, nestalo se. Zápis podepsán, zápas prohráváme 2:3, můžeme zpytovat svědomí a příště to sehrát zase o něco líp.

Vojtěch Zeman (1514) - Martin Lesk (1780)
½:½


Jiří Kubec (1672) - Šárka Marxová (1393)
0:1


Šimon Krása - Václav Šrůtek (1618)
1:0


Františk Sejval (1406) - Kryštof Balcar
1:0


Vincenc Linhart - Filip Lesk (1436)
½:½

Autor: Vladimír Velecký