Králové Šachy v České Skalici Podívejte se do České Skalice
Oddíl
Soutěže družstev
Z historie
Různé

RP 7.kolo: Studium partiářů, to je dřina (09.02.2024).

ŠK Česká Skalice B - Sokol Hradec Králové B 3,5:1,5.

Také partiáře z tohoto kola se ke mně dostaly s několikadenním zpožděním. Podle postavení v tabulce i získaných bodů měli být hosté favority, na šachovnicích to nepotvrdili a všechny body zůstaly u nás doma. Zápas jsem neviděl, nevím, v jakém pořadí partie končily, takže se omezím jen na stručný dojem z přehrávaných pozic.

Na jedničce Jirka uplatnil svou přípravu, soupeř se v pozici od začátku příliš neorientoval a prakticky od 10. tahu stojí bílý jasně lépe, svou převahu dokázal ještě vystupňovat a bez problémů po zásluze zvítězil. Pěkný výkon!

Sicilská na dvojce měla obvyklý průběh, bílý útočí, černý se brání, po přechodu do střední hry mezi 15. a 20. tahem stál bílý o trochu lépe, ale pak se do pozice zamotal a svou snahu o pokračování útoku poněkud přehnal. Nevydařenou obětí kvality svou chybnou strategii jenom podthl a po ztrátě další figury další boj vzdal. I tady Pepa hezky zabodoval!

Na trojce Vašek v praxi předvedl, jak se dá z hezké a perspektivní pozice po zahájení udělat během pár tahů pozice zcela prohraná. Sice s pěšcem méně, zato se černému podařilo mnohem líp rozehrát své figurky a Vašek na oplátku začal ztrácet jednoho pěšáka za druhým. V konečné pozici chybí asi 3 tahy, partiář nedává smysl a něco tam evidentně chybí. Černý sebral na a1 věž, pak tam byl nějaký mezišach bílým jezdcem na d5, ten byl vzápětí dobrán věží, ale co se dělo mezi tím, je nejasné.

Čtvtou partii jsme analyzovali s Jirkou Kubcem a řekl bych, že rekonstrukce zápisu a pochopení toho, co se na šachovnici dělo, nám zabralo asi tak třikrát víc času, než se hrála partie samotná. Podle Pavlových slov v telefonu (která se po přehrání potvrdila) šlo o přehlídku hrubých chyb z jedné i druhé strany, skoro se zdá, jako by ani jeden ze soupeřů nechtěl vyhrát. Nakonec se to podařilo Pavlovi, ale dalo to zabrat.

Na pětce se Franta nechal lehce zatlačit do pasivity, ač bílý, hrálo se převážně na jeho polovině, z čehož záhy vyplynula ztráta pěšáka a dost špatná pozice. Černý netlačil, nesnažil se svou převahu využít a tak se soupeři brzy shodli na remíze.

No, celkový výsledek proti druhému celku tabulky je pěkný, přesto jsme příliš dopředu neposkočili, zbývá nám jeden zápas (v posledním kole máme volno) a zůstáváme uprostřed tabulky.

Jiří Kubec (1672) - Jiří Kuta (1654)
1:0


Jiří Říčař (1482) - Josef Šretr (1720)
0:1


Václav Šrůtek (1618) - Pavel Gregor (1519)
0:1


Jiří Nosek (1487) - Pavel Jánský (1686)
0:1


František Sejval (1406) - Pavel Petr (1483)
½:½

Autor: Vladimír Velecký