Králové Šachy v České Skalici Podívejte se do České Skalice
Oddíl
Soutěže družstev
Z historie
Různé

KS 8.kolo: Nevydařený začátek jsme ve finiši nedohonili (11.02.2024).

ŠK Česká Skalice - ŠŠPM Lipky Hradec Králové C 3,5:4,5.

Po dvou hodinách hry to vypadalo, že dostaneme největší nářez sezóny. Na zadních stolech se nám příliš nevedlo a soupeř přidával jeden bodík za druhým. Teprve za rozhodnutého stavu se našim hráčům vpředu podařilo zdolat své protivníky a výsledek proti suverénnímu lídrovi tabulky je velice přijatelný. S trochu štěstí jsme mohli favorita připravit o první body, bohužel, o vlásek to nevyšlo.

Poměrně záhy šli hosté do vedení. Na pětce se objevil královský gambit, ani nepamatuju, že bych ho někdy při archivaci partií do databáze vkládal, jestli ano, muselo to být hodně dávno. Pavel se s ním taky asi dlouho nesetkal, už v 9. tahu si dobrovolně vlezl pod střelcovu palbu a přišel o kvalitu. Bílý pokračoval v útoku a zanedlouho bylo po partii. 0:1.

Následovaly dvě remízy na posledních dvou stolech, nejprve sedmička, brzy nato i osmička. Jirka se sice jako obvykle svědomitě na soupeře připravoval, sicilskou hrává rád za obě strany, tentokrát ho ovšem černý překvapil nestandardní variantou. Zdálo se, že se bílý po ztrátě rošády a slaboučkým králem stane obětí rychlého protiútoku, ale nebylo to tak jednoduché a nakonec se černý raději spokojil s remízou věčným šachem po oběti druhé figury. Mohl si vybrat i jinou variantu, tou bylo dobrání věže na h1 zcela zdrama, ale tím by se jeho dáma dostala mimo hlavní bojiště a byl by to Jirka, který by převzal nebezpečnou aktivitu, ještě navíc s materiální výhodou. 0,5:1,5.

Pavel se na té poslední šachovnici bránil skandinávsky, jak u něj bývá zvykem, na přechodnou dobu sice ztrácel pěšáka, ale kdyby ho chtěl bílý držet, musel by zřejmě čelit tlaku černých figur, proto se rozhodl netlačit na pilu a oba soupeři se bez problému shodli na remíze. Ostatně hostům to vyhovovalo, nikde v tuhle chvíli nestáli výrazně hůř a zápas se pro ně vyvíjel příznivě. 1:2.

O výsledku zápasu se rozhodlo uprostřed startovního pole. V rychlém sledu jsme prohráli na čtyřce a pětce, ač se nějakou chvíli pozdávalo, že minimálně poloviny bodu bychom z obou partií mohli vytěžit. Nestalo se tak, nejprve Pepa na čtyřce stál trochu pasivně a čelil pokusům o průlom, až nějak špatně vyhodnotil situaci, odevzdal f-pěšáka a během pár tahů se mu partie rozsypala. 1:3.

Ani Vašek na pětce neodolal protiútoku černého, sice nestál tak pasivně jako Pepa, ale přece jen nechal soupeře rozehrát těžké figury, poztrácel přitom dva pěšáky a ti svým postupem rozhodli. 1:4.

Zápas už nejspíš nezachráníme, hrají se tři partie, ve všech postavení nejasné, že bychom je dokázali vyhrát, zdá se nemožné, přesto se ten zázrak málem stal.

O naší prohře rozhodla definitnivně hned nejbližší ukončená partie, druhý stůl. Klasická varianta španělské obrany vedla v Tomášově provedení k výrazné výhodě bílého, i tady se zdálo, že černý král stojící uprostřed bez možnosti rošády dlouho neobstojí proti náporu soupeřových figur, ale ani ten nepokračoval těmi nejlepšími tahy, nechal Tomáše vyrovnat pozici i materiál a na konci se musel spokojit se záchranou věčným šachem, kdyby hledal nějakou výmluvu, asi by pohořel. Ovšem vzhledem k vývoji zápasu mu to zase tolik nevadilo. 1,5:4,5.

Slabou náplastí na nevydařený průběh zápasu jsou alespoň úspěchy našich předních hráčů. V obou měli černí dobré pozice, trochu ovšem pozapomněli na lepší hospodaření s časem a dohrávali pod velkým tlakem, což přispělo k jejich neúspěchu. Hlavně na jedničce to bylo drama, při několika tazích zbývala černému jediná vteřina, ale stihl to na úkor správných tahů a to rozhodlo. V bleskových výměnách ztratil důležitého pěšce a pak to sice ještě chvíli trvalo, ale už to byla hra na jednu branku. 2,5:4,5.

Na třetí šachovnici si s časem nevěděli rady oba borci, v partiáři málo tahů, na hodinách málo času, to je hlavní znak této partie. O maličko líp (ale skutečně jen o maličko) na tom byl náš Martin a své časové výhody využil k zisku kvality, pak sice ještě nebyla výhra jasná, přesto jedna chyba obvykle plodí další, černý přehlédl ztrátu figury a bylo hotovo. 3,5:4,5.

Drama ze zápasu tedy nakonec nebylo, hosté nezaváhali, ostatně jejich hráčský kádr obsahuje hodně zvučných jmen jak mezi mládeží vpředu, tak mezi zkušenými borici vzadu. Vyhráli zaslouženě, ale zápas to byl zajímavý za obě strany.

Lukáš Drašnar (1955) - Jan Nosek (1885)
1:0


Michal Špriňar (1790) - Tomáš Mádr (1867)
½:½


Martin Lesk (1778) - David Bém (1873)
1:0


Vojtěch Vlček (1746) - Josef Havrda (1757)
1:0


Václav Šrůtek (1587) - Ivan Picek (1824)
0:1


Petr Marek (1824) - Pavel Drašnar (1411)
1:0


Jiří Kubec (1655) - Petr Přibík (1777)
½:½


Ludvík Rozkovec (1694) - Pavel Jánský (1670)
½:½

Autor: Vladimír Velecký