Králové Šachy v České Skalici Podívejte se do České Skalice
Oddíl
Soutěže družstev
Z historie
Různé

RP 8.kolo: Loučení s letošním ročníkem regionálního přeboru se nám nepovedlo. (18.02.2024).

Jiskra Nový Bydžov C - ŠK Česká Skalice B 3:2.

Je to tak, v posledním kole máme volný los a jestli budeme hrát i ročník příští, to je prozatím velká neznámá. Lidé ubývají a těch, co chtějí trávit každou neděli u šachovnice je stále méně. Uvidíme, na čem se dohodneme po úplném konci soutěží a nějakém menším odstupu.

K zápasu samotnému: když jsem souhlasil s remízou, vypadali jsme na všech stolech celkem dobře, na prvním bych řekl i výtečně. Bohužel jsme ty lepší nebo aspoň vyrovnané pozice neudrželi a tak odjíždíme s prázdnou.

Tak tedy nejprve remíza uprostřed, zjednodušovalo se za obě strany, po partii mi soupeř říkal, že šel do zápasu s cílem nabídnout co nejdřív remízu, takže jsme se bez problému dohodli na půlce. 0,5:0,5.

Jenže pak pokazil Franta svou partii, ve slabé chvilce odevzdal zbytečně figuru a bylo hotovo, domácí jdou do vedení. 0,5:1,5.

Vyrovnáno je zanedlouho, Jirka předvedl pěkný útok na krále, pircovku si mnohokrát vyzkoušel v našich tréninkových partiích a i mně dělá v jeho podání potíže. Bílý bránil, z donucení odevzdal dámu za dvě lehké figury, ale ani to mu nepomohlo a osamocený a nekrytý bílý král skončil pod matem. Jediná slušná partie z naší strany. 1,5:1,5.

Na Pavla nastoupil soupeř se skandinávskou, která je jeho oblíbenou zbraní, pokud hraje s černými, ale přestože to zahájení dobře zná, nějak mu to nesedlo. Při snaze o útok přišel postupně o tři pěšáky a i když se snažil soupeře ošálit kombinační hrou, k cíli to nevedlo a opět prohráváme. 1,5:2,5.

Vašek stál z počátku o něco líp, měl bílé, tak je to celkem logické, nedokázal se ale prosadit v útoku, přišel o pěšce a tak přijal remízu, kterou soupeř nabízel z pozice síly. Sice to pro nás znamená celkovou porážku, ale tohle by černý snad nemohl prohrát, i kdyby se sám snažil. Hotovo, 2:3.

Aspoň že to počasí nám přálo, ráno jsem sice škrábal led z oken u auta, ale domů jsme se vraceli za nádherného slunečného dne. Jen ty kilometry v autě nebyly úplně ideální, přece jen cestovat v nejnižší soutěži za soupeřem víc než 50 km, to nedává moc smysl a STK by měla o rozdělení družstev do skupin trochu přemýšlet. A to našeho dnešního hostitele čeká v příštím kole ještě delší cesta až do Náchoda.

Ale jinak vše OK, doma jsme byli hodně brzo, tak jsem si dal po obědě sedmikilometrovou procházku k babičce do Vlkova, abych ten pěkný den neproseděl celý u šachů. No a jak to bude na podzim, těžko v tuhle chvíli říct.

Václav Tichý (1538) - Jiří Kubec (1672)
0:1


Václav Šrůtek (1618) - Jaromír Mansfeld (1498)
½:½


Josef Baťka (1583) - Vladimír Velecký (1733)
½:½


Pavel Jánský (1686) - Roman Rozenek (1544)
0:1


Vít Karásek (1204) - František Sejval (1406)
1:0

Autor: Vladimír Velecký