Králové Šachy v České Skalici Podívejte se do České Skalice
Oddíl
Soutěže družstev
Z historie
Různé

Ač se to nezdá, jsme stále lepší a lepší (04.03.2024).

K 1.3. jsme dostali dárek od Mezinárodní šachové federace.

Je to zvláštní, ale skutečně se šachová výkonnost (nejenom) našich členů během pár dní výrazně zvýšila. Tak by mohl znít závěr, který plyne z aktuálně zveřejněné FIDE listiny k 1. březnu. Ve skutečnosti je to samozřejmě úplně jinak.

Mezinárodní šachová federace usoudila z nějakého důvodu, že je potřeba narovnat nízké osobní koeficienty u hráčů s hodnotami pod 2000. Výpočet proběhl automaticky a výsledkem je tento mimořádný nárůst. Je na to speciální vzorec, podrobnosti je možno nalézt v článku na webu našeho šachového svazu, případně FIDE. Týká se to jen mezinárodního ela, náš národní koeficient se nemění. Podle informací na různých webech byla tato úprava plánována již k 1. lednu, ale došlo k tomu až nyní.

V praxi se tím snižují rozdíly mezi hráči, pro představu:
- první hráč naší soupisky Lukáš Drašnar "vyrostl" o pouhých 26 bodů (z 1955 na 1981)
- nárůst u mě (Velecký) o 110 bodů (ze 1727 na 1837)
- nejnižší ELO má u nás Franta Sejval, ten se zlepšil o celých 243 bodů (ze 1393 na 1636)

Ověřoval jsem si to podle vzorce, přibližně to sedí, těžko určit, který okamžik pro přepočet byl použit, ale z logiky věci plyne, že by se mělo nejprve vypočítat elo k 1. březnu a to následně koeficientem upravit. Jestli to tak bylo, netuším. U Lukáše to vychází na 18 bodů, u mě na 109,2 a u Franty na 242,8.

Elo je sice jen nějaké orientační číslo, jak se stále říká, ale podle historické zkušenosti už víme, že ze slabého hráče velmistra neudělá. Dá se proto očekávat, že časem se vše zase vrátí do starých kolejí a třeba se někdy v budoucnu dočkáme dalšího vylepšení.

Překlad anglického originálu z webu FIDE (použit strojový překladač Google bez jakékoliv úpravy textu):

"Nová pravidla pro hodnocení a tituly FIDE byla schválena na zasedání Rady FIDE dne 14. prosince 2023.
Počátkem roku 2023 zahájila Kvalifikační komise (QC) revizi ratingových předpisů FIDE a vyzvala federace, úředníky a veřejnost, aby přispěli svými myšlenkami a návrhy. Přezkoumání bylo vyvoláno zpětnou vazbou od profesionálních hráčů a funkcionářů FIDE, zdůrazňující deflaci ratingu vyplývající z předchozích změn v systému hodnocení.
Specializovaná pracovní skupina, kterou tvoří Aleksandr Moiseenko (GM), Pavel Tregubov (General Strategy Commission), Nick Faulks (QC), Vladimir Kukaev (Rating Office) a Sabrina de San Vicente (QC), spolupracovala s matematikem Jeffem Sonasem na reformě stávající systém hodnocení. Sonas je profesionální databázový konzultant a majitel společnosti Sonas Consulting, který od roku 2009 konzultoval otázky týkající se systému hodnocení Elo s kvalifikační komisí FIDE.
Navrhovaná koncepce byla sdílena s veřejností v červenci 2023 a hledala zpětnou vazbu a návrhy na zlepšení hodnocení FIDE. Bylo obdrženo více než 150 komentářů, z nichž všechny analyzoval a zkontroloval Jeff Sonas (viz Vylepšení komprese a výpočtů: Doplňková zpráva Jeffa Sonase).

Po důkladném přezkoumání obdržených návrhů a návrhů přišla QC se sadou nových předpisů týkajících se hodnocení.
Doporučení zahrnovala následující:
1. Jednorázová změna standardního hodnocení pro hodnocené hráče: U hráčů se standardním hodnocením nižším než 2000 bodů bude aplikováno zvýšení podle vzorce (0,40) x (2000 – hodnocení). Hráči se standardním hodnocením 2000 nebo více si zachovají své aktuální hodnocení.
2. Změny minimální úrovně hodnocení: Zvýšení minimální úrovně hodnocení z 1000 na 1400.
3. Změny v počátečním hodnocení:
A. Nehodnoceným hráčům, kteří dosáhnou plusové skóre proti hodnoceným soupeřům, bude jejich počáteční hodnocení vypočteno na základě hodnocení výkonu odvozeného z jejich procentuálního skóre, nikoli pouhým vynásobením plusového skóre (K/2). Maximální počáteční hodnocení dosažitelné touto metodou nepřesáhne 2200.
b. Úprava vzorce počátečního hodnocení pro hráče bez hodnocení tak, aby zahrnoval dva hypotetické soupeře s hodnocením 1800, přičemž výsledek těchto dvou her se považuje za remízu.
4. Pravidlo 400 bodů: Rozdíl v hodnocení o více než 400 bodů se pro účely hodnocení započítá, jako by se jednalo o rozdíl 400 bodů, bez omezení, kolikrát může být během jednoho turnaje použit. jeho obnovení do stavu před rokem 2022.
Návrh kontroly kvality doporučoval aplikovat stejné změny jak na Standard, tak na Rapid & Blitz Ratings Regulations. Návrhy byly projednány a schváleny na zasedání Rady FIDE dne 14. prosince 2023. Nová nařízení o titulech FIDE jsou účinná od 1. ledna 2024. Nová pravidla pro hodnocení FIDE vstoupí v platnost od 1. března 2024."

Autor: Vladimír Velecký